Варшава не слуша Брисел

Варшава не слуша Брисел

0
(0)

Поред миграната, британског референдума и тероризма, Европска унија сада има и кризу у Пољској коју је Европска комисија ставила под надзор по доласку на власт евроскептичне Партије права и правде.

Под лупом су функционисање правне државе и слобода медија јер је нова пољска влада именовала своје страначке судије за чланове уставног суда и дала овлашћења министру финансија да именује одговорне људе у редакцијама јавног сервиса радија и телевизије.

Комисија је први пут одлучила да стави једну државу под процес надзора од када је таква могућност установљена у марту 2014. године. Процедура има три фазе: процена стања и доношење мишљења, затим препорука како да се проблеми реше и праћење примене те препоруке. Ако решење не буде пронађено, Пољска би на пролеће у теорији могла да изгуби право гласа током европских самита.

ЕУ омрзнута у Пољској

Европска посланица Габријеле Цимер из Уједињене левице сматра да су пољски бирачи дали глас евроскептичној партији јер су неолибералне реформе биле услов за улазак Пољске у ЕУ што је довело до богаћења мањег броја људи и осиромашења маса. Зато сада велики број Пољака сматра ЕУ одговорном за огромне социјалне разлике, каже она.

Варшава је почетком јануара жестоко реаговала на мере из Брисела поручивши да се ЕК меша у њен суверенитет и унутрашње ствари. У међувремену је међутим „спустила лопту“ јер су светске агенције за оцењивање финансијске способности – држави Пољској одмах спустиле оцену што значи да би банке могле да јој подигну кредитне стопе за кредите.

Пољска премијерка Беата Шидло зато је у дебати у Европском парламенту у Стразбуру у уторак увече у нешто умеренијем тону него раније поновила да су „пољски бирачи гласали за програм Партије права и правде“ и да је на демократски изабраној власти сада да тај програм спроводи. У Бриселу међутим подозревају стварање савезничке, крајње десне линије: Мађарска, Словачка, Чешка, Пољска… Буди се Исток.

Западноевропске државе и институције ЕУ пребацују источноевропским земљама да су заговарале солидарност када је требало да добију финансијску помоћ за свој развој, али да заговарају суверенитет када је реч о солидарном пријему избеглица.

У жестокој дебати, која илуструје вишеструку кризу кроз коју пролази ЕУ, представници највећих политичких група поручили су да је „напад на медије из јавног сервиса и на правосудну власт – прва етапа у уништавању демократије“.

Евроскептици су, међутим, тврдили да се ЕК меша у пољске ствари и тиме нарушава њен суверенитет. Крајње десни посланици помињали су и Пољску као борца за „хришћанску Европу“, алудирајући на мигрантску кризу и чињеницу да већину избеглица чине муслимани које Пољска одбија да прими.

Н. Јокић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Најјача опозициона странка у Немачкој тражи излазак из ЕУ

Најјача опозициона странка у Немачкој тражи излазак из ЕУ

5 (1) Највећа опозициона странка, десничарска Алтернатива за Немачку (АФД), жели да Немачка изађе из …

Да имамо власт и државу какву немамо ти би Швабо био протеран под војном стражом из Србије!

Да имамо власт и државу какву немамо ти би Швабо био протеран под војном стражом из Србије!

5 (6) Амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб изјавио је данас да је НАТО бомбардовање …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend