Ватикан и нацисти
фото: АП

Ватикан и нацисти

5
(1)

Главни архитектa сaрадње нациста и Ватикана је монсињор Еугенио Пацели, будући Папа Пије XII, који је помагао и послератни масовни бег нацистичких и фашистичких злочинаца у Америку

На данашњи дан, 16. марта 1998. Ватикан је изразио жаљење због тога што поједини припадници Римокатоличке цркве нијесу учинили довољно да током Другог свјетског рата помогну Јеврејима изложеним нацистичком прогону, али је одбацио захтјеве да осуди понашање тадашњег Папе Пија XII.

1933., неколико мјесеци након што су нацисти преузели власт силом, јер су сами запалили властити парламент да би имали повод за употребу силе и насиља над политичким противницима, РКЦ је закључила с нацистима споразум и тако присилила своје бискупе на обавезујућу лојалност новом „божјем посланику, добром и вјерном католику“ Адолфу Хитлеру.

16. члан конкордата, односно пакта Ватикан – Хитлер, садржавао је сљедећу одредбу:

“Прије преузимања своје бискупије, бискупи ће положити заклетву пред предсједником Рaјха или пред овлаштеним рајхстхалтером, следећим ријечима:

Пред Богом и Светим писмом кунем се и обавезујем се да ћу као бискуп остати вјеран њемачком Рајху и држави. Кунем се и обећавамм да ћу поштовати владу која ће бити основана по одредбама Устава и да ћу у том смислу припремати и своје свештенике. Као што ми је дужност, радићу за добробит њемачке државе и њених интереса; у вршењу посланства које ми је повјерено, покушаћу спријечити све што би томе могло штетити.“

РКЦ је,на тај начин, непосредно судјеловала у консолидацији нацизма на власти, успркос свјесности да су нацисти брутално прогонили своје противнике, прије свега синдикалисте, социјалисте и комунисте, црква је Хитлера благословила. Своју преданост диктаторском режиму није повукла нити тада када је било очито да нацисти планирају насилне и геноцидне погроме над другим народима.

Главни архитектa сaрадње нациста и Ватикана је монсињор Еугенио Пацели, будући Папа Пио XII, који је помагао и послијератни масовни бијег нацистичких и фашистичких злочинаца у Америку. У повезивању с нацистима, од велике помоћи био му је њемачки ватикански агент Франз вон Папен, који је увјерио католичку странку Центрум да омогући Хитлеру критичну већину с којом је преузео власт и увео диктатуру.

Очито је да без знатне потпоре Ватикана Хитлер не би дошао на власт!

Извор:
МАГАЦИН

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зашто на Ушћу нема спомен обележја за преко 30.000 жртава усташа које су ту нашле вечни починак?!

Зашто на Ушћу нема спомен обележја за преко 30.000 жртава усташа које су ту нашле вечни починак?!

4.9 (15) Народ се спонтано окупљао, вадио лешеве из реке и сахрањивао их. Подземна истраживања …

КАРЛХАЈНЦ ДЕШНЕР: Злочини усташа су дјело Римске цркве!

КАРЛХАЈНЦ ДЕШНЕР: Злочини усташа су дјело Римске цркве!

5 (3) Пише: Милан Петровић Карлхајнц Дешнер (1924-2014) је, несумњиво, најистакнутији критичар и историчар западног …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend