Ватромет победе над Невом

Ватромет победе над Невом

0
(0)

26.01.2013. –

27. јануара се навршава 69 година од дана потпуног скидања блокаде Лењинграда. Овај велики датум је у Русији проглашен за Дан војне славе. Хитлеровска опсада је трајала 900 дана и ноћи. За све ово време град је у непријатељском окружењу живео, радио и борио се. Без обзира на пуцњаву, бомбардовање, нељудску глад и страшне мразеве Лењинград је издржао и победио.

Битка за Лењинград је била најдужа у годинама Другог светског рата. Хитлер је хтео да сравни град са земљом. Блокада која је успостављена од јесени 1941. године, однела је животе око милион грађана. Цела земља, а и цео свет су пратили јуначки подвиг Лењинграђана. Продор војника с Лењинградског и Волховског фронта почео је у јануару 1943. године. Блокада је прекинута, али је у потпуности укинута тек 27. јануара 1944. године. У току борби за град на Неви уништено је 50 немачких дивизија, каже стручњак Института за општу историју РАН Михаил Мјахков.

– Подвиг Лењинграда и жртве Лењинграда никад не смеју заборавити ни наша, ни следеће генерације. Лењинград је био острво које је практично повезивало немачку војску на целом северном крилу совјетско-немачког фронта. Ма шта да се данас прича, пад овог града је могао имати ефекат домина и пада целог фронта. А 1941. године можда је могао довести и до освајања Москве. Зато је одбрана Лењинграда имала како морално-политички, тако и строго војни значај. Много је написано у вези са скидањем блокаде Лењинграда, али су ми најближи, наравно, стихови познате песникиње Вере Инбер, која је написала: „Загрмео је страшни лењингрдски суд.“ Овај суд је за Лењинград загрмео управо у јануару 1944. године кад смо се практично осветили за сву несрећу и бол који су немачко-фашистички освајачи нанели нашој земљи у току Великог отаџбинског рата.

Меморијалне манифестације у граду на Неви одржавају се у току целог јануара. Ових дана има посебно много захтева за посету Музеја-националног парка „ Пробој Лењинградске блокаде“, каже старији научни сарадник музеја Тамара Прудњикова.

– Велики број људи долази из Петербурга и области. И ђака, и ветерана –навала је јако велика. Поводом два датума – пробоја и скидања блокаде – такође је уприличена изложба, која се приказује у Пионирској 1. Изложба уметника-графичара. Право на прво излагање има наш музеј. Део радова се налази у Музеју одбране Лењинграда. За изложбу се такође треба пријавити. То су и ђаци и предшколци и просто индивидуалне посете.

27. јануара свечаности у Санкт-Петербургу по традицији почињу од митинга на Невском проспекту код зграде број 14. На њеном зиду се из времена блокаде сачувао упозоравајући натпис: „Грађани! Приликом артиљеријске паљбе ова страна улице је најопаснија.“ Сећању на погинуле посвећена је церемонија полагања венаца на Пискарјовском меморијалном гробљу и другим местима братских гробова становника и бранилаца невске тврђаве. У храму Свих светих који су у Руској земљи заблистали служи се парастос. По традицији, у Великој концертној сали „Октјабрска“ биће одржан празнични концерт за ветеране. А увече ће, као и пре 69 година, над Невом загрмети празнични ватромет.

Михаил Аристов,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп се обратио америчком народу: Никада нећу одустати од борбе

Трамп се обратио америчком народу: Никада нећу одустати од борбе

5 (9) Никада нећу одустати од борбе за нашу нацију, користићемо све законске аспекте како …

Џорџија поновно броји гласове – Трампов штаб и даље уверен у његову победу (видео)

Џорџија поновно броји гласове – Трампов штаб и даље уверен у његову победу (видео)

4.8 (4) * Главни адвокат Трамповог изборног штаба Мет МОРГАН : У Џорџији ће се …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend