„Вечерњи“: Загреб зауставио преговоре Србије и ЕУ

0
(0)

Званични Загреб је спречио да се у Радној групи у Савету Европе разговара о отварању поглавља 23 у преговорима о чланству Србије у ЕУ.

То наводи “Вечерњи лист”, уз напомену да је тема Србије скинута са дневног реда због изостанка става Загреба о том питању.

Загребачки дневник сазнаје у хрватским дипломатским изворима да је та тачка скинута с дневног реда због „приговора“ Хрватске, али извори из ЕУ инсистирају на томе да никакви приговори из Хрватске још нису формално представљени на седници радне групе на којој се приговори обично износе.

Они наводе да је реч о томе да, барем засад, хрватски представник на састанцима о проширењу говори да нема никакве инструкције из Загреба па не може ништа да каже.

Истовремено, министар спољних и европских послова Миро Ковач је у неколико интервјуа и јавних изјава јасно рекао да Хрватска неће дати сагласност за отварање поглавља 23 док Србија не пристане на три услова – поштовање мањинских права, пуна сарадња с Трибуналом у Хагу и укидање надлежности у процесуирању ратних злочина за подручје целе бивше Југославије, наводи Вечерњи лист.

„За одлуку је потребан консензус, а будући да је 27 земаља дало сагласност за отварање поглавља, чекамо Хрватску да спецификује свој став. Како става још нема, та тачка је скинута с дневног реда јер је не можемо усвојити без консензуса свих 28 држава“, рекао је извор из Савета ЕУ.

Међутим, други извор из ЕУ даје критичнији поглед и каже да није могуће постављати нова мерила за отварање поглавља јер су та мерила већ одређена током 2014, када их је прихватила и Хрватска. Према том извору, Холандија, која до краја јуна председава Савету ЕУ и жели да отвори два нова преговарачка поглавља са Србијом, није задовољна хрватским ставом.

У Европској комисији, која само предлаже али не доноси одлуку (та је одлука стриктно на 28 држава чланица), кажу да су отварање поглавља 23 и 24 први следећи кораци у преговорима са Србијом.

„Расправа је у току и Комисија је спремна да иде на следеће кораке чим се испуни потребан услов једногласности међу земљама чланицама“, каже портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич, а преноси Вечерњи лист.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Daily Mail: У Португалу умрла медицинска сестра која је примила вакцину Pfizer/BioNTech

4.7 (12) * У старачком дому у кантону Луцерн, у Швајцарској, један његов штићеник је …

Протест противника антикорона мера и вакцинације у Бечу, затражена оставка премијера Курца

5 (5) У центру Беча данас после подне је одржан протест противника “корона” мера и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend