Већи талас миграната стиже у септембру, Грчка од ЕУ добила 474 милиона евра за мигранте а Србија и Македонија празна обећања

0
(0)

СВЕ бројније групе миграната и овог викенда наставиле су надирање на јужни гранични појас Македоније код прелаза Богородица и Дојран, главној улазној „капији“ из Грчке. Истовремено стижу и најаве да нови још већи талас избеглица на балканском путу према земљама Западне Европе треба очекивати у – септембру.

Највећи део пристиглих миграната у Македонију, настоји да на железничкој станици у Ђевђелији, укрцавањем у воз скрати путање – „до Србије, према западу Европе“. Тај број свакодневно варира, потврђују надлежни македонски органи, али је само релативно сагледив на основу издатих потврда за пријем захтева за азил. Ове потврде говоре о бројци оног дела имиграната који поседује документа и који улазе у земљу преко граничних прелаза. Велики број избеглица међутим, без икаквих је докумената и они улазе мимо прелаза…

У северном грчком пограничном месту Евзони, долазе нове групе миграната из правца Солуна и треба их очекивати наредних дана на македонском делу „балканске руте“, потврђено је „Новостима“ из полицијских извора у Ђевђелији. То може изазвати праву хуманитарну катастрофу, упозоравали су из невладине организације „Легис“ још прошлог месеца.

Тренутно у Грчкој, хиљаде избеглица у групама настоје да се региструју и добију документацију за привремени боравак у Грчкој. Ови документи „важе“ потом и у Македонији, а у Србији без тих „папира“ не могу ни да се укрцају у воз из Прешева.

Иначе невладине организације које се баве помагањем имигранитма у Македонији и Грчкој тесно сарађују. На основу информација добијених од активиста из суседне Грчке, из невладиног сектора у Македонији упозоравају, да се у септембру очекује нови огромни талас у правој сеоби народа.

У Македонији, а утисак је ни у Грчкој и Србији, никоме није јасно шта ће Европска унија предузети да помогне земљама на балканској рути које су преплављене дошљацима са Блиског истока. Европски комесар за миграције и унутрашња питања Димитрис Аврамопулос „одао је признање Атини на напорима које улаже, и оценио да се не ради о грчком проблему, већ европском.

Протекле недеље Европска комисија је одобрила програме за Грчку вредне 474 милиона евра и ради на захтеву Атине за готово три милиона евра хитне помоћи за пријем миграната на егејска острва, рекао је Аврамопулос.

Он је поздравио ангажовање Атине на изради плана о премештању у друге чланице ЕУ 16.000 људи којима је потребна међународна заштита.

М. СТАНЧИЋ, Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!

3.5 (12) Унапређење положаја миграната и интеграција свих који су добили међународну заштиту у Србији …

ДР РОГАНОВИЋ: Покушавају да од медицине направе нову религију, али без Бога

4.8 (17) Забринут сам и због тога што све мање разумем шта нам препоручује тзв. …

Један коментар

  1. Па Срби се доказано пале на празна обећања а и имају историјат да се у задњих 70 година и не буне на отимање земље што све говори о томе да неко намерно прави планове да од Србије направи логор и базу за продор исламиста у Европу.
    Историја се понавља нажалост а глупи народ није из ње ништа научио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend