Већина грађана Србије не може да отпутује недељу дана на одмор
Beograd, 30. avgusta 2013. - Na naplatnoj stanici Bubanj Potok na ulazu u Beograd stvorena je velika gužva automobila koji cekaju na prolaz i do sat vremena. Kolona koja se proteže i do pet kilometara, stvorena je usled vece frekvencije putnika koji se vracaju sa godišnjih odmora, ali i zbog toga što su automobili iz kolone dugacke 50 kilometara sa granicnog prelaza Kalotina na bugarskoj granici ubrzano propuštani. FOTO TANJUG / DANILO PETERNEK / nr

Већина грађана Србије не може да отпутује недељу дана на одмор

5
(2)

БРИСЕЛ – Више од половине грађана Србије старијих од 16 година не може да плати недељу дана одмора годишње – објавила је данас Европска статистичка служба и изнела да је у ЕУ тај удео мањи од трећине становништва (28 одсто).

Еуростат је навео да 56,9 одсто становништва Србије и по 61 одсто становништва Турске и Северне Македоније у 2017. није могло да плати седам дана одмора ван куће, преноси Бета.

По подацима за 2018, међу чланицама ЕУ највише људи који нису могли да отпутују недељу дана на одмор било је у Румунији (59 одсто) и у Грчкој, Хрватској, Грчкој и на Кипру (51 проценат).

С друге стране, најмањи удео грађана који не могу да отпутују на одмор био је у Луксембургу (11 одсто, по подацима за 2017.) и Шведској, непуних 10 процената.

У 2013. је удео становништва ЕУ које не може да проведе недељу дана годишњег одмора ван куће био осетно већи, 39,5 одсто.

Еуростат је навео да је за последњих пет година највећи пад удела људи који не могу да приуште путовање на једнонедељни одмор, забележен у Бугарској – за 36 процентних поена, на 30,5 одсто у 2018, и Пољској – за 26 процентних поена, на 35 одсто.

Грчка је једина чланица ЕУ у којој је тај удео порастао између 2013. и 2018. године, за два процентна поена, на 51 проценат.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милан Думановић: Новац од продаје дроге у Србији деле СНС и БИА

Милан Думановић: Новац од продаје дроге у Србији деле СНС и БИА

5 (7) Бивши припадник Одељења за тајно праћење МУП-а Милан Думановић изнео је вечерас озбиљне …

ВЕЛИКИ ВАКЦИНАТОР КОН: Народ директно бојкотује наше мере!

ВЕЛИКИ ВАКЦИНАТОР КОН: Народ директно бојкотује наше мере!

3 (6) Епидемиолог предраг Kон оштро је данас реаговао због тога што људи у баштама …

Један коментар

  1. Еуростат је навео да 56,9% становништва Србије није могло да плати седам дана одмора ван куће. Како да верујем у ово када плате и пензије расту свакодневно, из устију водећих политичара, а да ти исти људи са великом платом и пензијом веће но икада, не могу да си приуште мали одмор. Суштина је у сасвим другим околностима: људи су гладни, бедни и јадни, а голи и боси не би могли да иду. Имају образа за разлику од власти, који причају искључиво бајколажи и хвалоспеви.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend