Насловна / Србија / Република Српска / ВЕЛЕИЗДАЈНИК од 2014. године покушава да сруши Републику Српску

ВЕЛЕИЗДАЈНИК од 2014. године покушава да сруши Републику Српску

Запад преко председника Србије Александра Вучића руши Милорада Додика, као бомба је одјекнуло регионом након што је Бодо Вебер, политички аналитичар берлинског Савета за политику демократизације, оценио да Европска унија мора да направи притисак на Србију да се дистанцира од Милорада Додика, председника Републике Српске.

Вебер је рекао да ЕУ треба јаче да притисне Вучића, а не да слуша његове тврдње да не може да контролише Додика. Он је за загребачки Индекс додао да ће дистанцирање Београда од Додикове деструктивне политике бити „крај једнопартијског режима у РС и почетак за просперитет у БиХ“.

Ни трепнуо на „црну листу“
– Вучић није Додика бранио ни вербално, а ни онда када су га САД ставиле на „црну листу“. Иначе, Вучићу и не одговара јак лидер у Српској, већ, како често чујемо од њега, компромисан лидер. Међутим, када је реч о Кремљу, однос снага је у корист председника Српске – каже Миливојевић.

Политички аналитичар Цвијетин Милојевић је за „Вести“ рекао да верује Веберу, мада „није рекао ништа ново“. Он је подсетио да се о том сценарију за Додика говоркало, али да није сигуран да председник Србије „више може да прода било шта друго осим Косова“.

– За Веберове тврдње има довољно аргумената у Вучићевим заустављањима важних Додикових потеза, попут неодржавања референдума о Тужилаштву БиХ, па покушаја стопирања референдума о Дану независности. Вучић је, по налогу НАТО, односно Вашингтона и Брисела, зауставио и референдум о војној неутралности РС, али је Додик успео то да реши елегантно, кроз Скупштину која је усвојила Резолуцију од неутралности – објашњава Миливојевић.

Саговорник „Вести“ указује и да је Вучић је уочи избора у БиХ 2014. године подржавао и помагао опозициони Савез за промене (СЗП).

– Вучићеви комуникациони стратези су, према мојим информацијама, радили кампању за СЗП која је била као „јаје јајету“ кампањи напредњака у Србији, са борбом против корупције као централном темом и Додиком као главним криминалцем. Додик је, ипак, тријумфовао у РС, а СЗП је са Бошњацима и Хрватима ушао у централну власт у БиХ.

Бодо Вебер је подсетио и да је Савет за политику демократизације ексклузивно објавио да је Владимир Путин непосредно после избијања кризе на Криму наговарао Додика „да уђе у авантуру сецесије РС“, али је Додика зауставио тада премијер Вучић. Вучић је протеклих дана и одвратио Додика, према речима Цвијетина Миливојевића, од одласка у Москву.

– Додик је добио позивницу за инаугурацију, али му је Вучић сугерисао да не иде, па се председник РС извадио причом да му је Ђурђевдан породична слава. Позивница је из Москве стигла само министру и бизнисмену Ненаду Поповићу, који је средио Вучићу да буде на Војној паради – открива Вебер уз напомену да је Русији ближи Милорад Додик, док је Вучић „партнер из нужности“.

Тадићевим путем
Вебер је рекао да су у време председника Бориса Тадића злоупотребљене БиХ и РС за домаће циљеве, чиме је и подржана Додикова политика „деструктивна“ за БиХ и већину у РС.
– Када је 2012. Вучић узео власт, чинило се да има умеренију билатералну политику, делом и зато што му Додик политички не треба. Нажалост, последњих година, изгледа да је нестала та разлика политике према БиХ и РС у односу на претходника – казао је Вебер.

Актуелно

Вучић би опет на изборе у јуну

Председник Србије и СНС Александар Вучић стигао је у седиште странке око 16.30, пола сата …

ЛИЦЕМЕРЈЕ: Вучић прича о НАТО бомбаровању а плаћа Клинтона, Блера и Шредера

Председник Александар Вучић искористио је и ову годишњицу НАТО агресије како би себи покушао да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons