Напредна лоповска банда игра пинг понг са пензијама

Напредна лоповска банда игра пинг понг са пензијама

0
(0)

Србији не прети непосредна опасност од избијања кризе јавног дуга и требало би укинути привремену меру смањења пензија. Оваквом оценом је Међународни монетарни фонд упозорио српску владу и наишао на врло груб одговор.

– Не воли ММФ српске пензионере више од нас! – реаговао је председник Александар Вучић и додао:

– Они хоће да се повећају пензије онима који су примали више од 50.000 динара, а да се онима који су примали мање од 25.000, а њих је 61 одсто, не повећају ни динара.

Међутим, ММФ о томе уопште није реферисао. Шеф мисије Џејмс Руфо је у Београду само истакао да је ММФ више пута упозоравао владу да укине „привремене“ мере које су на снази пуне четири године, истакао да не прети криза јавног дуга и да би Србија питање пензија морала системски да реши, а не да закон о привременом умањењу пензија постале сталан за 700.000 погођених људи.
Дакле, Фонд не инсистира да Србија на овај или онај начин уреди исплату пензија и њихову висину, већ да то из садашњег нереда доведе у ред и да тај сектор не доведе јавне финансије у опасност.

Подсетимо, од октобра 2014. године када су све пензије веће од 25.000 динара умањене за 22 и 25 одсто, учешће пензија у бруто друштвеном производу пало је са 13,8 на 11 одсто, што је мање чак и од оног што је ММФ тражио од Србије. Истовремено, из буџета за исплату пензија се више не издваја 50 одсто пара, већ око трећине републичке касе, с тенденцијом даљег смањивања.

Хоћу моје паре
Свој радни век Снежана Шантић провела је радећи као професор на факултету. Статус пензионера стекла је пре осам година. Због увођења мера умањења пензија, каже да јој је одузета поприлична сума новца.
– За ове три године су ми узели више од 6.500 евра, а добили смо два пута по 5.000 динара и ова повећања. Довољно сам речита, то је за мене страшно – изјавила је Шантићева.

Председник Фискалног савета Павле Петровић је сагласан да пензије у 2018. години не би требало повећавати изнад буџетом предвиђеним, а да се то остави за идућу годину. Али, у Србији је све политика, маркетинг и представа, па како не би изгледало да озлоглашени ММФ добије поене код бирача, влада и провладини медији су кренули у контраофанзиву којој је импулс дао лично председник Републике.

– Не каже то ММФ зато што више воли пензионере него што волимо ми, већ каже из неких других разлога – одговорио је Вучић, сугеришући да су мотиви Фонда за такву иницијативу изван економских. Дакле, политички.

Не мисле тако у пензионерским удружењима.

– Ми не тражимо да они нас воле, нема потребе да нас воле, али тражимо да нас не пљачкају, да не одузимају наше бање, да врате ствари на почетак, али то је сад за њих тешко, јер тај закон је у ствари урушио системски Закон о ПИО фонду – каже Градимир Иванић из Удружење синдиката пензионера Србије.

Зец: Нису смели ни да их пипну
Професор економије на Филозофском факултету у Београду, Миодраг Зец истиче да се у пензије није смело испрва ни дирати.
– Пензије су уставно право. То је једини уговор који најстарији суграђани имају са системом, а он је обесмишљен. Није наш проблем толико што немамо пара, већ што лудо трошимо. Ево, на пример, систем образовања и здравства. Цела Канада годишње упише 200 фармацеута, а ми више од 1.000. Па зашто бисмо ми плаћали из буџета школовање за друге нације? Тврдим да ми немамо ни професора ни студената за један добар универзитет, а погледајте колико их имамо – рекао је Зец.

Љ. Ивановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хашење те фудбалске банде да почнеш од директора БИА Гашића и "специјалног саветника" владе Тончева!

Хашење те фудбалске банде да почнеш од директора БИА Гашића и „специјалног саветника“ владе Тончева!

5 (1) ПРЕДСЕДНИK Србије Александар Вучић гостовао је у јутарњем програму телевизије Пинк, где се …

Зорана Михајловић признала да је њеним газдама циљ пљачка српског минералног блага вредног преко 200 милијарди €

Зорана Михајловић признала да је њеним газдама циљ пљачка српског минералног блага вредног преко 200 милијарди €

5 (4) БЕОГРАД – „Пуно је агресије, фанатизма и неистина које изговарају они који се …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend