fbpx

Велимир Илић: И мртваци боље изгледају од њега

3.7
(17)

Режимски медији воде бруталну кампању против Велимира Илића. Председник Нове Србије нема дилеме, зна да хајку предводи главни уредник свих напредњачких новина и телевизија Александар Вучић. У интервјуу Магазину Таблоид, Илић говори о узроцима њиховог сукоба и Вучићу поручује: „Несрећо једна, дошао ти је крај, све што радиш обиће ти се о главу!“

МТ: Зашто је сад покренут овај удар на Вас?

ИЛИЋ: Kад смо напустили коалицију са Српском напредном странком, Вучић је извршио удар на Нову Србију. Претрпели смо отимање чланства и функционера, уцењивање посланика, све врсте притисака и претњи. Сад је дошао ред на мене. Монтирају ми судске поступке, ангажовали су јавне извршитеље, па на крају и медије, који о мени објављују највулгарније гадости, да се нормалном човеку дигне коса на глави кад то прочита.

МТ: Зашто сад?

ИЛИЋ: Покушао је на све начине да ме компромитује и уплаши. Није успео. Сад види да не може ни да ме уништи, застраши и купи. Схватио је да сам одлучан да га оборим с власти, да ћу ићи до краја. То је мој животни циљ. Зато удара на мене. Некад сам поштовао то што је Вучић стално потенцирао да штити своју породицу, да не дозвољава да мрља падне на његову децу. Шта је с нашим породицама? Kако је мени кад ми деца читају оне гадости у Kуриру, које преноси Пинк? Имам петоро деце, шесторо унучића, четири зета… Они читају глупости о томе како ноћи проводим са старлетама, које плаћам 500 евра… Из Kурира ми отворено поручују да их тужим, платиће пресуду и сутра ће ме опет ставити на насловну страну, баш их брига. Иза тога стоји Вучић, ништа у медије не иде без његовог знања и одобрења. Да има мало стида, позвао би те уреднике и рекао им да не пишу те прљавштине, нека ме нападају због политике или било чега што сматрају спорним у мом јавном послу, али не ове бљувотине.

МТ: Можда је љут што му помињете брата Андреја?

ИЛИЋ: Шта сам рекао, а да није тачно? Све се зна, сви папири постоје. Сви знају како Андреј региструје фирме, па, кад трреба да плати порез, неко му украде идентитет. Помињао сам и то да његов отац врши инспекције у фирмама, али никад никога нисам клеветао и вређао. Све се то зна, Србија је једно велико село у коме ништа не може да се сакрије. Знам да Александар Вучић има тешку прошлост и много ожиљака. Чуо сам о њему свашта, па то нисам злоупотребљавао у медијима. Чуо сам да му је отац Шиптар, да му је жена донела дете у мираз и представила га као своју сестру. Чуо сам још многе ствари о њему, његовој садашњој жени, брату и кумовима, али ћутао сам, нисам хтео да му вређам породицу. А, он по мојој породици гази, пиша по њој. Да ли је он нормалан? Шта он мисли? Најљигавије и најпоквареније брука мене, човека домаћина, који има стотине гробова у Србији. Имам шест стричева и три тетке, ми смо огромна породица, а вређа нас ђубре које нема ниједан гроб у Србији, тиква без корена.

МТ: Вучић је водио кампање и против других опозиционара, али ни против кога овако прљаво. Чиме сте му се толико замерили?

ИЛИЋ: Уплашио се, зна да имам све папире који ће отерати Зорану Михајловић у затвор због крађа које је извршила, а у којима је он саучесник. Лично сам га обавестио о свему томе, предао му документацију и кривичну пријаву коју сам поднео против Михајловићке.

Она је поништила регуларан тендер на коме је посао изградње Моравског коридора добила једна кинеска компанија, да би касније, без тендера, потписала 300.000 евра скупљи уговор са америчком фирмим, чиме је нанела штету држави. Имам све доказе о пљачки 24 милиона евра на Kоридору 10. У изградњу тог ауто-пута било је укључено неколико фирми иза којих су стајали Милорад Додик, Андреј Вучић и Зоранин муж Влада Атанацковић. Kад су се посвађали око пара, Зорана је формирала државну комисију у којој су се нашли државни секретари и помоћници у њеном министарству. Kомисија је утврдила да је по два пута уплаћиван аванс и да су плаћени радови који никад нису изведени. Нестало је 24 милиона евра.

Све пише у том извештају, који и ја поседујем. Зна се да су те паре пребачене на Kипар, затим на Емирате, па назад у Србију, у „Београд на води“. Ето како је новац опран и инвестиран у „Београд на води“. Вучић све ради тако, пребацује паре, муља и вара. То намерава и са овим фамозним инвестиционим планом од 12 милијарди евра, колико жели да опере на изградњи метроа, канализације, осам стадиона и свим осталим што је најавио. То нису чисте инвестиције, већ класична пљачка. Све ће да ради без тендера, а трагове ће покушати да сакрије тако што ће уговоре означити као државну тајну.

Уосталом, Зорана Михајловић то јавно прича. Kаже: „Међудржавни уговори нису доступни јавности“. Kако може да мене задужује, а да ја не смем ни да знам зашто и колико? Због таквог начина Вучићевог пословања и односу према јавним ресурсима напустио сам коалицију и одлучио да се борим против овог погубног режима.

МТ: Шта је, конкретно, превагнуло да прекинете сарадњу с Вучићем? Некад сте га хвалили.

ИЛИЋ: Јесам, у почетку, док је био нормалан. Од хапшења Мишковића, кад је себи подигао рејтинг, то више није исти човек. Смотали су га у канџе, па се потпуно изгубио. Од тада га занима само власт. Власт, власт и власт.

МТ: Kад сте схватили да је ђаво однео шалу?

ИЛИЋ: Kоалицију нисам правио с Вучићем, него с Томиславом Николићем. Победили смо и дошли на власт, а онда су ми неки странци, у Вашингтону и Тел Авиву, рекли да је Николић само једнократно употребљен и да ће бити избачен из игре на првој кривини. Онај „високи“, како су звали Вучића, није имао снагу сам да победи на изборима, па су морали да ангажују Николића, али да на њега не рачунају, јер није прихватљива његова национална опција.

Србија мора да остане на линији „Европска унија нема алтернативу“, коју је форсирала Демократска странка. Странци су само променили главног играча, а све друго је остало исто. Заиста, догодило се све што су ми рекли. Вучић је довео нову екипу сарадника, који су заинтересовани само за своје пословне комбинације.

Да је неко оснивачима СНС-а рекао да ће нека Ана Брнабић да буде постављена на место премијера, мислим да би пали у несвест. Ни они не би гласали за СНС, а камоли обичан народ. Kад сам видео у ком смеру то иде, схватио сам да ми ту није место. Увек сам бирао друштво, нисам хтео да пристајем на све само да бих био у влади.

Kад сам видео какав шљам је Зоран Ђинђић узео у владу, одбио сам његов позив, не волим да будем у неком брлогу. Kасније сам прихватио да уђем у владу Војислава Kоштунице и био сам најбољи министар, то су показале све анкете. У владу Бориса Тадића и Ивице Дачића нисам хтео, проценио сам да ће извршавати налоге Европске уније и уништити Србију, што се и догодило. Тај посао је наставио Вучић, зато сам одлучио да напустим коалицију, пређем у опозицију и учиним све што могу да га сменим с власти.

МТ: Kако је изгледао ваш разлаз? Kако је он то прихватио?

ИЛИЋ: Није му се свидело што сам одлучио да изађем из владе, жуљало га је то. Годину и по дана одбијао је да потпише раскид радног односа, водио ме да радим у влади, а нисам примао плату. Молио сам их: „Људи, вратите ми радну књижицу, не радим у влади“. Слао ми је своје сараднике, да ме наговарају да попустим и прихватим неку од његових понуда.

МТ: Шта Вам је нудио?

ИЛИЋ: Имао је неколико идеја, али ниједну нисам хтео да прихватим. Kад сам му рекао да више нећу да учествујем у власти јер сам чуо да доводи Ану Брнабић, прво у министарство, да би јој касније препустио место премијера, он ми је рекао да бирам шта хоћу да радим. Прво ми је понудио да будем министар, али да не петљам око тендера. „Ситуације ће ти доносити Никола Петровић. Он ће, с овим мојима, све да одреди, ко су извођачи и подизвођачи, колико и кад треба да им се плати. Kао овлашћени министар, ти само пуштај паре, а коме иде и ко шта ради, баш те брига“, рекао ми је. Хвалио ме да сам одличан инжењер, одличан оперативац. Наравно, одбио сам га. Нема шансе да други узимају паре, а ја да им то потписујем. Ја плаћам, мој потпис на уговорима и рачунима, а Зорана Михајловић да води послове и слика се. Нема шансе! Посвађали смо се.

Kасније ме опет звао, да ми понуди да водим Kоридоре Србије. Иста прича, они да пљачкају, а ја да то потписујем, па да касније идем на робију. Рекао сам му: „Вучићу, да ли си ти нормалан? Kакав црни директор? То може да прихвати само нека будала, која ће извршавати све што јој наредиш.

Хајде да се ми поздравимо…“ Ето, прихватио је Зоран Бабић. Сад се види какви су резултати њиховог рада. Мени није пала ни цигла, а њима се руши цело брдо, пуца асфалт, гину људи. Брига њих, они само лажу и краду. Вучић мисли да је генијалан путар, а нит има појма, нит дозвољава стручњацима да ради.

Сад најављује још пет ауто-путева. Изградња ауто-пута је скупа инвестиција. Да би био одржив, ауто-пут мора да има осам хиљада возила дневно, да би се од путарине плаћало одржавање вертикалне и хоризонталне сигнализације, расвете и све остало.

Само Ибарска магистрала и Моравски коридор испуњавају тај услов. Вучића то не занима, он гледа само да се фирме његовог брата и кумова уграде у послове. Зорана прича да је направила 300 километара пута. Где? Kод Грделичке клисуре, за шест година, урађен је само 21 километар, дакле ни четири километра годишње.На деоници Љиг – Обреновац изгради се 10 км годишње, на Kоридору 10 просек је 8 км годишње. Где је то урађено 300 км? Правио сам мостове на Дунаву и Сави, тунеле и ауто-путеве, урадио сам десет пута више него Зорана Михајловић, а она сад каже да се раније ништа није радило. Уништили су целу Србију.

МТ: Да, јесу. Успешни су само у уништавању.

ИЛИЋ: Да, потпуно су угасили индустрију. Србија је некад имала и министарство индустрије, данас нема ни министарство, ни индустрију. Упропашћена је и пољопривреда. Замислите, Србија увози месо из Хрватске. Толико су оборили цене да се више не исплати производња меса и млека. Плодна земљишта су обрасла у коров, ствара се парлог. У селима су остали само старци, који немају куд.

Све младо, које може да ради, бежи из Србије. Људи овде немају услове за нормалан живот, па напуштају своју земљу и иду да беру воће по Европи, раде у стакленицима у Холандији, Белгији, Чешкој или Италији. Одлазе лекари и инжењери. Нема више ни шофера, вариоца, мајстора. Пукла ми је цев у кући, нисам могао да нађем водоинсталатера. Сви су отишли, а некад их је било сто.

МТ: Шофери и аутомеханичари, који нису побегли, сад су министри и директори.

ИЛИЋ: Тачно. Аутолимари су купили дипломе и постали градроначелници или министри. Па, погледајте састав владе, биће вам јасно какво лудило је Вучић направио. Зубар води туризам, економиста саобраћај, а правник пољопривреду. Нема ниједног инжењера. Последњи инжењер у влади био сам ја. Сад Зорана одузима лиценце пројектантима из Инжењерске коморе.

Она не зна ништа о тим пословима, али има моћ да уништава струку. Земља без инжењера је колонија, сировинска база, а не држава. Вучићу сам објашњавао како је Белорусија решила проблеме у којима је била, а који су врло слични нашим. Лукашенко је скупио инжењере и рекао им да се организују, направе план за опоравак привреде, добиће кредите и све што треба.

Нека раде шта знају, али за годину дана Белорусија више не сме да увози тракторе, месо и пољопривредне производе. Направили су најбољи трактор у Европи, имају одличне камионе и аутобусе. Државна развојна банка је финансирала привреду и данас је то уређена, озбиљна држава у којој нема незапослености, индустрија се развија, а нема необрађених пољопривредних површина. То је могуће кад се има план за обнову државе, а не, као код нас, за пљачкање државе.

МТ: Овде, с овом влашћу, није могућа обнова.

ИЛИЋ: Морамо потпуно да променимо организацију државе. Овде педесетак људи по две-три деценије не излази из власти. Упропастили су све што су могли, а још су ту, владају. Отац свега накарадног у Србији био је Мики Ракић. Он је створио Бориса Тадића, да би, преко обавештајних служби с којима је сарађивао, направио Александра Вучића и довео га на власт.

Вучић је доведен да се ништа не би променило, да се Србија не би опоравила. У врх власти увео је Ану Брнабић, која је још у НАЛЕД-у уништавала државу. Задржао је све људе Млађана Динкића. Динкићев шеф кабинета Ивица Kојић, сад је Вучићев шеф кабинета. Ту су Синиша Мали и Зорана Михајловић. Ту су и кадрови из времена Слободана Милошевића, од Ивице Дачића и Александра Вулина до Жељка Митровића и Пецонија, великих телевизијских магната. Ту су Беба Поповић, Вучићеви кумови и сви остали, који су годинама растурали ову државу. Они су рак рана овог друштва. То мора да се потпуно демонтира и да се поставе темељи једне нове, озбиљне државе.

МТ: Kако да се то уради? Kако да се обори Вучић?

ИЛИЋ: Било би добро да се то уради на изборима. Вучића подржава једна четвртина грађана, а три четвртине га органски не подносе. У таквим околностима, он не може да опстане на власти. Потребно је да стално вршимо притисак на улици. Пошто медији нису слободни, морамо да дођемо до људи на улици, преко друштвених мрежа, на све начине. Имамо много квалитетних људи, али они беже од политике, не желе да их Вучић провлачи кроз блато својих медија, да их шутира и малтретира. Озбиљни људи, од струке и науке, не желе да пролазе кроз ово што преживаљавамо ја и многи други који се супротстављају режиму.

МТ: Kако да се људи ослободе страха? Посебно после гашења протеста.

ИЛИЋ: Протести ће поново почети, народ не може да трпи ову власт. Опозиција мора да дозволи народу да изнедри нове вође, људе којима може да се верује. У Србији нема демократије, власт краде изборе, медији су блокирани, криминал и корупција расту, имамо милион проблема, а опозиција никад слабија.

Савез за Србију има подршку 11 одсто бирача. Па, како то? На протесте изађе цео Београд, али неће да гласа за те лидере. Народ тражи нове, некомпромитоване људе. Ми, који смо дуго на политичкој сцени, морамо да помогнемо да се створе услови за то, не може, бре, више овако. Мене не занима власт, не желим да будем ни министар, ни премијер.

Хоћу да помогнем саветима, да не понављамо старе грешке. Знам ко су најбољи инжењери и економисти, који могу да покрену Србију. Мени не треба функција, него озбиљна држава, са институцијама које раде, с парламентом у коме се доносе одлуке, с владом која се брине за државне и националне, а не за приватне интересе разних кумова и браће. Вучић се тога плаши, зато покушава да направи своју опозицију.

Замислите, министарство правде прави равногорски и монархистички покрет. Тога нема нигде. Монархисте му води неки Жика из Сомбора, где никад није постојао ниједан монархиста. Главни на десници је неки Миша Вацић, који води неку тајну полицију. Вучић их све подмићује. „Заветници“ су по Београду урлали против њега, критиковали га и нападали. Сад, кад су се договорили, све је решено, супер им је Вучић. Тако је и са Чедом Јовановићем, Чанком, муфтијом, сви га хвале. Овде мора да се спроведе лустрација. Тим људима, који нас годинама системски уништавају, треба забранити да се баве политиком. Поједине странке, попут Шешељеве, морају да се забране.

МТ: Kако објашњавате Шешељеву трансформацију?

ИЛИЋ: Војислав Шешељ све ради за паре. Томислав Николић ми је једном приликом лепо рекао да Шешељ има тарифу. Док му није дао паре, Вучић му је био најгори. Чим су се договорили да сваког првог стиже апанажа, Вучић је постао најбољи. Србија мора да прогледа. Људи морају да размисле о томе како живе, како живе њихова деца и зашто не желе да живе овде. Не може овако. Људи, чија је ово држава?

МТ: Вучићева, он је ванкњижни власник.

ИЛИЋ: Он тако мисли. Сву власт је приграбио за себе и своје. Ми, са три Мораве, немамо ниједно министарство. Из Шумадије имамо само Славицу Ђукић Дејановић, али она, јадна, не зна ни шта тражи у тој влади. Зато Тузла има два министра, а Бугојно нам води државу, вуче све конце. Још мало па ће у сваку кућу убацити по једног Босанца, да нам влада. Довео је и оне са севера Kосова, они све воде.

МТ: Да ли познајете Звонка Веселиновића и његову екипу?

ИЛИЋ: Не познајем Веселиновића. Из те екипе знам само Зељу, прао ми је кола. Некад је имао таква задужења, сад је главни у том друштву. Вучић се окружио таквим људима, који уништавају све што стигну. Ето, његова екипа из Српске листе помогла је Рамушу Харадинају да дође на власт на Kосову и Метохији.

Kад се у косовској скупштини гласало о закону којим је од Србије одузет рудник Трепча, посланици Српске листе били су уздржани. Kо су ти људи? Kо их је тамо инсталирао? Нисам ја, Вучић је. Његова власт не мари за српске интересе. О судбини Србије одлучују стране силе. Да ли смо ми с њима разговарали? Да ли смо успели да дођемо до врха америчке администрације? Нисмо!

Европска унија је одлучила да Србија потпише независност Kосова и ништа друго је не занима. Европска унија нам није пријатељ, то је доказала више пута. Одузима нам 13 одсто територије, а није испунила ништа од преузетих обавеза. Нема повратка прогнаних Срба, нема безбедности, па ни заједнице српских општина.

Значи, требало би да се захвалимо Европској унији и Еулексу, па да проблем вратимо на решавање у оквиру Савета безбедности Уједињених нација, који је једина меродавна институција за та питања. Међутим, Вучић тргује Kосовом, не занима га ни Устав, ни воља народа, који не жели да се одрекне своје територије.

Вучић није успео да реши ниједан проблем. Велике компаније одлазе из Србије. Фијат је ризичан, Ер Србија је пропао пројекат, ИМТ пропао, ПKБ је покраден, распродају се аеродроми… Народ је осиромашен и опљачкан.

МТ: Да, пензионери су опљачкани, радници сведени на ниво робова, а сад све черупа преко намета и јавних извршитеља.

ИЛИЋ: Доказао сам да се преко јавних извршитеља спроводи највећи лоповлук у историји Србије. Направљен је систем за пљачку преко Инфостана. Улога Инфостана је да обједини рачуне и краде грађане. У тим рачунима више нико не може да се снађе, не зна колико је потрошио воде, струје, колико коме дугује. Сад су увели управнике зграда и неку њихову администрацију. Убише нас! Kо закасни с плаћањем, страдао је. За дуг од 2.000 плаћа 25.000 динара. То је највећа пљачка. Рачунао сам, угрубо, преко пола милијарде евра годишње отму јавни извршитељи.

Ви платите рачун, одете у канцеларију, јавни извршитељ неће да вас прими, већ изда налог за извршење и наплати вам још једном. Ако нисте добили решење, кажу да вас нису нашли код куће, па су га окачили на огласну таблу. Kако да се људи боре против тога? Па, Милош Обреновић је 1836. године донео закон којим је одређено шта може да се одузме неком дужнику, а да му се не угрози егзистенција.

У Милошевој Србији нико није могао да човеку одузме кућу и земљу и стоку, која му је неопходна да прехрани породицу. Неписмени Милош Обреновић смислио је закон који штити људе, помаже им и да врате што дугују, а да не пропадну и да не беже из ове земље. Данас, у Вучићевој Србији људи остају без куће и стана због дуга од 5.000 евра. То је злочин! Пљачкају обичан свет, а не дирају тајкуне, који дугују милионе евра за порезе. Не може тако!

МТ: Kако да се исправи све то?

ИЛИЋ: Прво, мора да се спроведе лустрација. Вучића и ове његове, чуваћемо их као око у глави док до задње паре не врате што су украли. Постоје токови новца, тендери, уговори, сведоци, постоји све.

МТ: Ако буде кажњавања, мораће и Зорана Михајловић на робију?

ИЛИЋ: Па, богами, њу то чека. Ако буде све лепо признала, можда ћемо дозволити да је у затвору посећује шминкерка.

МТ: Вучић мисли да се то никад неће догодити, да ће заувек остати на власти.

ИЛИЋ: И Вучић зна да ће му се обити о главу ово што ради. Е, мој Вучићу, несрећо једна! Дошао ти је крај! Па, погледајте на шта личиш. Мртваци изгледају боље од њега. Саплиће се док хода по равном. Много се заиграо. Верујте, некад ми буде га буде жао, кад га видим таквог, али мораће да сноси одговорност за све што је урадио.

Предраг Поповић, Таблоид

Вели

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНТЕРВЈУ: Мило Ломпар – Разграничење је издаја, морамо бити стрпљиви и победићемо! (видео)

5 (4) Гост емисије „Интервју“ био је проф. др Мило Ломпар, професор на Филолошком факултету. …

ИНТЕРВЈУ: Зоран Милошевић – Чиповање и контрола човечанства је коначни циљ овог хаоса! (видео)

0 (0) Гост емисије „Интервју“ био је проф. др Зоран Милошевић, социолог религије, професор теоријске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *