fbpx

„Венера” апсолутни шампион 55. Ресавског сајма у Свилајнцу

0
(0)

СВИЛАЈНАЦ  –  Крава „Венера” Драгана Тодоровића из села Дубља апсолутна је шампионка 55. међународног Ресавског пољопривредног сајма одржаног данас у у Свилајнцу.

Њој је припала лента, шампионски пехар и награда од 50.000 динара, дар Скупштине општине Свилајнац, које је уручио председник општине Предраг Милановић.

„Венера”, има пет година, у лактацији за 310 дана даје 6.129 литара млека.

На сајму је било изложено 90 грла стоке сименталске пасмине, а сва изложена грла општина је наградила са по 5.000 динара.

Изложена грла, стручни жири је оцењивао по категоријама: јунице, првотелке, краве и шампионка сајма а најбоље у својим категоријама општина је наградила са по 40.000 динара а њихове пратиље са 20.000 динара.

У категорији јуница титулу шампионке понело је грло „Каролина” Ненада Томића из Кушиљева, првотелки грло „Вишња”, такође Драгана Тодоровића и крава, „Мина” Пољопривредно ветеринарске школе са Домом ученика у Свилајнцу.

Најбоља грла награђена су и наградама бројних спонзора сајма. Селекцију изложених говеда извршили су стручњаци Основне ЗОО службе општине Свилајнац и Пољопривредно саветодавне стручне службе за Помотравски округ у Јагодини.

Сајам је јутрос у 10 сати отворио председник Скупштине општине Свилајнац др Владан Рајковић.

Сајам у Свилајнцу одржаан је у кругу Пољопривредно ветеринарске школе, на месту где је подигнут споменик крави сименталки у природној величини, рад Добринка Ролића.

Поздарваљајући сточаре, Милановић је истакао да „ако неко хоће да види најбоље крве сименталске пасмине у Србији, мора доћи у Свилајнац”.

Наши сточари освајају највиша одличју и на Међународном саму у Новом Саду, „нама то није довољно, хоћемо да сточари из Европе долазе у Свилајнац и овде купују говеда”, додао је Милановић.

„То је резултат дугогодишњег улагања у сточарство и пољопривреду овог краја”, рекао је Милановић и за наредну годину најавио изградњу система за наводњавање 3.000 хектара земљишта у овој општини”.

(Фото Танјуг)

Уз говеда, на сајму су биле изложене и овце више раса од пет узгајивача, коњи расе „пони” пољопривредна механизација, производи од меда Ресавских пчелара, лековитог биља, а представили су се и произвођачи сточне хране, семена и средстава за заштиту биља.

Укупно је било 140 излагача, изјавио је Танјугу помоћник председника општине за пољопривреду Горан Деспотовић.

На сајму је наступио фолклорни ансамбл КУД „Синђелић” из Свилајнца.   Сајам у Свилајнцу је увршетн 1998. године у календар европских и светских изложби и сајмова сименталске расе говеда одлуком Европског удружења одгајивача сименсталске расе чије је седиште у швајцарском граду Цоликофену.

Прве краве сименталске пасмине у овај крај доведене су 1885. године а прва изложба говеда одржана је 1895. године, записали су хроничари.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *