fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Са стиропора на Дедиње
Са стиропора на Дедиње 1

Са стиропора на Дедиње

Све ће то народ позлатити, па и живот двојице државних функционера, бившег председника Србије Томислава Николића и актуелног министра одбране Александра Вулина, у луксузним вилама из фундуса државе на најелитнијем београдском брду Дедиње.

Обојица једнако привлаче пажњу јавности јер још вуку репове претходних афера: Николић због пословања под сумњом фондације његове супруге, а Вулин због куповине стана од чак четврт милиона евра, које му је позајмила „тетка из Канаде“ његове супруге због које је, према сопственом признању, путовао у више наврата. Николић, приде, ни после окончаног мандата неће из резиденције шефа државе.

Обојица су, према речима Драгана Добрашиновића, председника Коалиције за надзор јавних финансија, показала каква крв тече њиховим венама, јер су „као 1945. партизани, упали у дедињске виле од којих већина има старе власнике“.

Тврдоглави Коштуница
Председник Републике и највиши функционери Владе Србије имају право да током обављања дужности живе у вилама чији је власник држава, али је као председник СР Југославије Војислав Коштуница одбио да се исели из свог стана у центру Београда. Покојни премијер Зоран Ђинђић је то учинио тек после више упозорења да му је живот озбиљно угрожен.

Људи без скрупула
– Тај потез је очитао њихову крвну слику и показали су да су људи без скрупула, лишени елементарног морала и пристојности. Николић, као што видимо, не хаје што је бивши, већ седи у резиденцији шефа државе, као да је садашњи. Вулин, иначе оптерећен стамбеном афером „теткина позајмица“, би сада да живи исправно – тумачи за „Вести“ овај борац против корупције.

Разлику између ове двојице Добрашиновић види управо у чињеници да је Вулин актуелни министар војни, што подразумева да уз председника државе буде један од министара који из безбедносних разлога треба да су у изолованим објектима.

– Подразумева да у том луксузу треба да бораве само док обављају функцију, а онда да се врате тамо где су раније живели, што Николић није урадио – појашњава Добрашиновић.

Привилеговани подстанари
У извештају Савета за борбу против корупције су 2015. године последњи пут у јавности поменути привилеговани грађани који су, како је наведено, незаконито добили на коришћење државне виле од Друштва за изнајмљивање некретнина (Дипос).

Дипосу је Агенција за борбу против корупције тада замерила да је направио озбиљне пропусте и луксузне виле и станове на елитним локацијама издавао махом по ценама нижим од тржишних само привилегованима и непосредним договором.

Међу именима која су изнајмљивала виле су се појавила у јавности били су хирург Милан Цолић, адвокат Зденко Томановић, Горан Ђоковић, стриц Новака Ђоковића, фирма Партизан тек Слободана Тешића, док се, како је наведено, певачица Мерима Његомир, која је такође била у државној вили – иселила.

Ана неће из куће
Да ли зато што се из резиденције у Ужичкој 23, која му је намењена, није иселио бивши шеф државе или из неког другог разлога, тек садашњи председник Александар Вучић је остао у сопственом стану у Новом Београду. Исто је учинила и премијерка Србије Ана Брнабић, која је решила да не иде од куће јер је 2014. године купила стан од 328 квадрата на Дедињу који је коштао 490.000 евра.

Добрашиновић указује да Вучић и Брнабићева, останком код куће, желе да покажу да су део народа и да им луксуз није потребан.

– Тим потезом су демонстрирали неодговорност, јер не поштују безбедносна правила – каже Добрашиновић.

Шутановац, Гашић, Вулин…
Александар Вулин је у вили у дедињској улици Јеврема Грујића, коју су користили и претходни министари одбране Братислав Гашић, сада шеф Безбедносно-информативне агенције и доскорашњи лидер Демократске странке Драган Шутановац, а нису то право искористили као министри војни Александар Вучић и Зоран Ђорђевић.
Вулин је на Дедиње стигао из свог стана у општини Звездара од 107 квадрата.

Овај антикорупцијски борац, иначе, види само један прави пут за државни врх, а то је: задужи на почетку обављања функције објекат у којем ћеш живети и раздужи га кад ти се мандат оконча.

– Какви су то аршини сада? Сетимо се 90-их година колико су били нападани комунисти што су исељавали људе са Дедиња, а сада нико не оптужује персоне које не само да то чине, већ неће из вила ни по завршетку мандата. Да ли то сад имамо нове другове који су протестујући као опозиција, седели на стиропору и причали о корупцији, па дошли на власт, заборавили на своју скромност шумадијског сељака и одскочили на Дедиње. Да ли су биле празне приче, кад Вулин, за кога не знамо тачно где је раније радио, сада чини оно против чега се као политичар залагао – пита политички аналитичар Душко Радосављевић.

Председништво иселити из центра Београда
Да највиши државни руководиоци, по преузимању функције не треба да остану у својим становима, сматра и Душко Радосављевић који се залаже да се Председништво Србије и друге институције изместе из центра Београда.

– Добро би било да председник или премијер живе у кућама где не може да буде угрожена њихова безбедност, а ту би требало да буде и њихова канцеларија да грађане не би узнемиравали блокадом саобраћаја у граду – оценио је

Радосављевић за „Вести“, указујући да би требало и јасно прецизирати ко шта користи, како и до када, али и да се по престанку функције исели и да му буде тачно регулисано обезбеђење.

Одредбама би, каже, требало утврдити како се понашамо према бившим државним челницима, али и не као до сада утврђивати регулативу на основу личности, већ према функцији.

Међу државним функционерима има и подстанара, али о државном трошку. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је из Новог Сада, а у војвођанској престоници има, како пише у њеној имовинској карти предатој Агенцији за борбу против корупције, два стана: мањи од 54 квадрата, наслеђен, и купљен, а готово двоструко већи од 102 квадрата. На стан у Београду, који је изнајмљен, у последње четири године из републичке касе, сваког месеца иде готово 300 евра.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Изменама закона комунална полиција као милиција добија већа овлашћења и могућност рада без униформе 11

Изменама закона комунална полиција као милиција добија већа овлашћења и могућност рада без униформе

Нацрт закона о комуналној полицији, према анализи Инсајдера, предвиђа већа овлашћења од досадашњих, промену имена, …

Радио Телевизија Вучићеве Шиптарије: Емитују лажи, пљачкају грађане 12

Радио Телевизија Вучићеве Шиптарије: Емитују лажи, пљачкају грађане

Радио Телевизија Србије (РТС) пренела је у прошлу, 2018. годину губитак 93,7 милиона евра (из …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *