fbpx

Веровали смо Томи, а он нас је издао!

0
(0)

Премијер Србије само је „извођач прљавих Томислава Николића“, „Дачић је положио заклетву над Уставом, а сада га своди на тоалет папир“, део је оцена Марка Јакшића, посланика ДСС, упућених државном врху Србије због политике према Косову.

Посланици ДСС очекују правду пред Уставним судом, чију ће, каже Јакшић, одлуку поштовати, каква год била.

За политику Бориса Тадића сте говорили да је издајничка, а сада то говорите за политику Томислава Николића.

– На митингу у Косовској Митровици Томислав Николић је држао говор и јасно и гласно рекао да ће поништити све договоре које је у Бриселу направио Борислав Стефановић. Такође је рекао да ће национална политика да промени свој смер. На том митингу били су многи чланови Српске напредне странке (СНС), између осталих и садашњи министар Милан Бачевић, као и шеф Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин. Сви су говорили да ће поништити споразуме, а да ће између ЕУ и Косова изабрати Косово.

Раскинути уговоре о прелазима

Како коментариште проблеме привредника са косовском царином на прелазу Јариње?
– Влада Србије има десет закључака које је као гаранције дала Србима са севера. У тачки 5. стоји да сва роба која иде према северу не подлеже царини, наметима и акцизама. У закључку 8. стоји да у случају да се једна страна не придржава тих закључака, да ће влада Србије једнострано да поништи договор са Приштином. Зато очекујем да се поступи по тој тачки 8. и да се раскине уговор са Бриселом и Приштином. Да ли ће то урадити, остаје да се види. Али је свакако лоша чињеница да није прошло ни 24 сата, а да се споразум прекршио.

И ви сте им поверовали? 

– Да, и зато сам, када је био други круг председничких избора, лобирао за Николића. Веселили смо се његовој победи до касно у ноћ. Али, Николићева политика отишла је у смеру који је поставио Борис Тадић, настављени су преговори са Приштином у оквиру ЕУ. Дакле, Николић нас је преварио.

 
Значи, обе политике сматрате издајничком?
– Нема две политике. Овде је суштина да ако постављате границе унутар државе Србије, то је издајничка и катастрофална политика. То је издаја! Ипак, верујем у правни систем Србије и надам се да ће Уставни суд да поништи антиуставне споразуме. Верујем да ће да поштује Устав Србије и целовитост српске државе, и да неће дозволити да се ставља тачка на све векове наше историје. Овде није реч о болним уступцима, прелазима, амбијентима или хоризонтима, већ о катастрофалној националној политици.

Тражите правду пред Уставним судом? 

– Нас 25 посланика Демократске странке Србије је пре два месеца поднело захтев Уставном суду да се пониште неуставни споразуми које је претходна власт направила, односно да се те уредбе Владе Србије ставе ван снаге, и не само поводом прелаза, већ и они који се односе на питања катастра, диплома и осталих ствари договорених у Бриселу. За сада нисмо добили никакав одговор, али га очекујемо.
Шта ако Уставни суд не донесе одлуку каквој се надате? 
– Поштоваћемо одлуке Уставног суда.

 

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Меркелова дала зелено светло, Немци наоружавају Косово

3 (2) Док с једне стране, Немачка пропагира преговоре између Приштине и Београда, с друге …

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *