Верујући народ Космета окреће леђа оцеубици и Тачијевом привеску Теодосију па га Вучићева банда тера да плаћа "порез цркви"?!

Верујући народ Космета окреће леђа оцеубици и Тачијевом привеску Теодосију па га Вучићева банда тера да плаћа „порез цркви“?!

0
(0)

Предлог Марка Ђурића, директора Канцеларије за Косово и Метохију, да они који на КиМ примају плату из буџета Србије део примања дају Фонду Епархије рашко-призренске изазвао је опречне ставове. Надлежни епископ Теодосије уверава да тај новац неће бити коришћен за текуће потребе, већ ће се њиме финансирати „заједнички приоритети од општег интереса“ за све Србе на Космету.

Српски национални форум (СНФ), који окупља интелектуалце са КиМ, у начелу прихвата ову идеју, али уз обавезу државе Србије да донесе посебан Закон о фонду и да одговорност не пребацује на Српску цркву.

СНФ сматра да „држава Србија има све инструменте и капацитете да ојача и подржи наш народ и институције наше државе на Косову и у Метохији, јер СПЦ те капацитете нема“.

Члан Управног одбора епархије Ранђел Нојкић каже да Ђурићев предлог није стигао до одбора. Он мисли да не треба никог присиљавати да издваја новац, поготово јер се спекулише да би он могао да буде употребљен за другу намену.

– Прича се да ће у близини Звечана бити изграђено велико насеље за српске повратнике, да власт у Београду хоће да направи прави мали град на 24 хектара земље и да ће Епархија рашко-призренска бити инвеститор, а да ће грађевинску и све остале дозволе дати будућа Заједница српских општина, пошто Република Србија формално не може да се упусти у тај подухват због нерешеног статуса Косова – открива за „Вести“ Нојкић.

Он упозорава да ће, ако до остварења тог пројекта дође, све морати да „овери“ Приштина.

Teodosije_Tachi

– Све оно што је изграђено у северној Косовској Митровици од 1999. до данас морало је да се легализује у косовским институцијама. Људи су ишли у најближу испоставу, у Вучитрн да то реше. Сугерисао сам владики Теодосију да Епархија не треба да се упушта у тај ризик, како му се не би десило да доживи судбину бившег епископа Артемија – рекао је „Вестима“ Нојкић.

Иначе, Ђурић је свој предлог изнео недавно на састанку са епископом Теодосијем одржаном у присуству једног броја српских политичара са Космета.

Збуњујући позив и притисак на грађане

Заштитник грађана Саша Јанковић написао је на свом Твитер налогу да је „позив владиног званичника да грађани одвајају новац за једну верску заједницу – збуњујући“.

Радмила Трајковић из Европског покрета Срба КиМ рекла је за Радио Слободну Европу да је Ђурићева иницијатива „компромитовала СПЦ“ и то њен, како је рекла, најугроженији и најчеститији део – а то је Епархија рашко-призренска која се поново нашла на удару. Милан Антонијевић из Јукома каже да овакве изјаве на одређен начин врше притисак на грађане да део својих плата и примања усмеравају на једну верску заједницу.

– То није у складу ни са Уставом ни са секуларним карактером наше државе – сматра Антонијевић.
– Фонд и сва средства ће бити под будним, пажљивим, домаћинским и исправним управљањем цркве, а имаће за циљ да ојача функционисање нашег народа у општинама и срединама где је најугроженији – образложио је Ђурић.

Епископ Теодосије позвао је све Србе са Космета да у фонд издвоје новца „онолико колико могу“.

Р. Лончар – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЂОРЂЕВИЋ: Вучић да објасни какве то „резултате дијалога“ Немци очекују од њега

ЂОРЂЕВИЋ: Вучић да објасни какве то „резултате дијалога“ Немци очекују од њега

5 (2) Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић огласио се саопштењем поводом данашње посете министра спољних …

Фенечки бисери: "Не дам земљу цара Душана" (видео)

Фенечки бисери: „Не дам земљу цара Душана“ (видео)

5 (1) ”Фенечки бисери” певају својим другарима, богословима у Призрену. Dejan Ristic Да ли је …

3 Коментара

  1. Милан Топлица

    Ова горе поменута Епархија рашко-призренска територијално јесте Епархија рашко-призренска, али духовно није то је лажна епархија са лађним архијерејом јер је неканонски запосео епархију, једини и прави канонски еписком је владика Артемија Епархија рашко-призренскаправа је у егзилу!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend