Насловна / Свет / Европа / Ви се ЕУ смрадови такмичите са овим локалним ђубретом за награду ОЛОША године!

Ви се ЕУ смрадови такмичите са овим локалним ђубретом за награду ОЛОША године!

Реформе у привреди Србије донеле су добар напредак и омогућиле јој да се „умерено носи са привредама на међународном тржишту“ рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Он је на 11. годишњој конференцији НАЛЕД-а „Сива књига 2019“, рекао да мора још доста да се ради на смањивању јавног дуга, реформама државне управе и јавних предузећа, као и на запошљавању жена и младих.

„Да би се подигао капацитет привреде Србије за европско тржиште мора да се унапреди и образовање и смање парафискални намети“, казао је Фабрици.

Истакао је да се Србија посматра и „кроз прозор колико је спремна да прихвати правне тековине ЕУ“.

Економска агенда, према његовим речима, „иде руку под руку са политичком“ па је неопходно обезбедити и независно правосуђе, слободу медија, а међу најважнијим препорукама, како је казао, је увођење електронских јавних набавки.

Фабрици је навео да Србија 67 одсто свог извоза пласира на тржиште ЕУ, а да 72,3 одсто инвестиција у Србију долази из ЕУ.

„Свесни смо да су реформе сложене и зато пружамо подршку Србији. Протеклих година донирали смо милионе евра“, рекао је Фабрици.

Додао је да је 2018. била добра година за реформе, али да мора и даље да се унапређује њихов квалитет, а да се при томе не занемари дужина времена и погодност тренутка.

Шеф мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф рекао је да је Србија постала боље место за пословање, јер је постигла макроекономску стабилност, смањила јавни дуг, а одржава и ниску и стабилну инфлацију, има здрав банкарски систем и пораст запошљавања и инвестиција.

„У последње три године, ММФ се фокусирао на структурне реформе у Србији заједно са НАЛЕД-ом, на послове смањења запослених у јавној управи и смањење сиве економије“, казао је Руф.

Он је навео да је „доста урађено, али да предстоји још много посла, јер Србија мора да има већи привредни раст да би се придружила ЕУ“.

Истакао је да је посебно неопходно унапредити правосуђе, због сигурности уговора и спровођења одлука.

Руф је оценио и да је неопходно урадити и пореске реформе како би се смањило оптерећење привреде.

Бета

Актуелно

Еврократе и кинеска економска олуја

У сржи кинеске стратегије нису Сједињене Државе, већ близак однос са Европом. Због тога је …

Немачки медији шире лажи и пропаганду Вучићевог режима док Вучић оштро напада руске медије

За разлику од немачких медија који су јуче и данас „ботовали“ за послушика Ангеле Меркел …

Један коментар

  1. I dalje laprdaju svoje deplasirane i providne lazi, nista, bre, nisu naucili!
    A 21. vek!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons