Насловна / Свет / Америке / САД излазе из споразума о нуклеарним снагама средњег домета

САД излазе из споразума о нуклеарним снагама средњег домета

ВАШИНГТОН  – Амерички државни секретар Мајк Помпео објавио је данас да ће САД сутра обуставити примену Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је шеф Стејт департмента такође поручио да ће се Вашингтон за шест месеци потпуно повући из овог историјског споразума постигнутог 1987. уколико Русија не оконча наводно кршење пакта о контроли наоружања.

Ројтерс подсећа да је Москва негирала кршење споразума, којим се обема странама забрањује постављање у Европи ракета кратког и средњег домета које се испаљују са земље.

Русија предуго крши Споразум о нуклеарним снагама средњег домета, саопштила је данас Бела кућа, након што је амерички државни секретар Мајк Помпео објавио ће САД сутра обуставити примену тог споразума.

Како се у саопштењу наводи, Русија је предуго кршила ИНФ „некажњено, тајно развијајући и постављајући забрањени ракетни систем који представља директну претњу нашим савезницима и снагама у иностранству”, јавља АП, а преноси Танјуг.

Амерички председник Доналд Трамп је у саопштењу поручио да се Америка „у потпуности придржавала” споразума више од 30 година.

„Али, ми нећемо остати ограничени условима споразума, док Русија лажно представља своје поступке. Не можемо да будемо једина земља на свету која је једнострано везана овим уговором, или било којом другом’, поручио је Трамп.

Како је Ројтерс претходно известио, НАТО је у саопштењу поручио да „потпуно подржава” потез САД по питању споразума о нуклеарним снагама средњег домета са Русијом.

„САД овај потез повлаче као одговор значајним ризицима по евроатлантску безбедност коју намеће прикривено тестирање и производња система крстарећих ракета 9М729”, наведено је у саопштењу НАТО-а.

Британска агенција је пре тога пренела објаву Помпеа да ће САД сутра обуставити примену Споразума ИНФ.

Агенција је навела да је шеф Стејт департмента такође поручио да ће се Вашингтон за шест месеци потпуно повући из овог историјског споразума постигнутог 1987. уколико Русија не оконча наводно кршење пакта о контроли наоружања.

Ројтерс подсећа да је Москва негирала кршење споразума, којим се обема странама забрањује постављање у Европи ракета кратког и средњег домета које се испаљују са земље, преноси Танјуг.

Политика.рс,Танјуг

Актуелно

Патрушев: САД покушавају да успоре рађање новог, вишеполарног света

Свет прелази с једнополарног, „амероцентричног“ света на праведнији, полицентрични поредак, али САД на све могуће …

Либерална Америка већ пола века демонизује хришћанску конзервативну Америку

* Тридесетих година 20. века су организације америчких евангелиста и католика почеле да се боре против холивудских …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons