Видео снимци Исламске државе монтирају се на Косову

5
(1)

Ћетворица Албанаца, Беко Идризи, Беким Фидани, Иљбер Бела и Фатон Иваја, који се боре за Исламску државу (ИД) побегли су из затвора на истоку Сирије и поново су активни, што се може видети на неколико видео снимака објављених прошлог месеца.

Како је објавила приштинска Газета експрес, видео снимци су титловани и на албанском језику и на њима се види убијени вођа Исламске државе Абу Бакр Ал Багдади. На једном од снимака Албанац Фатон Иваја приказан је са тешким наоружањем.

На снимцима се позива на жртвовање на Божјем путу, а ИД шаље претеће поруке Сједињеним Америцким Државама.

Газета експрес пише и да се ови видео снимци монтирају на Косову, тврдећи да су ту информацију „потврдили извори унутар безбедносних служби”. Лист наводи и да се видео поруке ИД снимају „негде на граници између Турске и Сирије”.

„Значајан број припадника ИД турске власти нису заробиле и придружили су се терористичким групама у активностима које су дискретније, присутне на курдској и сиријској територији”, каже Бедри Ељези из косовског Института за међународне студије (ИМС) и наводи:

„Ситуација у Сирији наводи нас на размишљање о опасности ако се они врате на Балкан, јер смо имали прилику да видимо како су неке избеглице отишле у Енглеску, а припадници ИД могу да уђу на Косово и представљају опасност”.

Експерт за безбедност Дризан Шаља указује на потребу да безбедносне институције на Косову раде више на идентификацији оних који објављују видео снимке.

„Било би добро основати радну групу у коју би се укључили и безбедносни органи који би створили чврсту основу како би се открила места где се ови видео снимци снимају и монтирају”, рекао је Шаља, преноси Танјуг.

ПОлитика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путин после телефонског разговора са Вучићем: Косово и Метохија не може без Савета безбедности

5 (3) МОСКВА – Председник Србије Александар Вучић јутрос је телефоном разговарао с руским колегом …

Галијашевић: Игра СДА са мигрантима може прерасти у војну операцију против хришћана у БиХ

5 (1) * Ђорђе РАДАНОВИЋ, председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ: Диригована мигрантска …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *