fbpx

Викиликс јавља – Патријарх Иринеј подржава ЕУ интеграције и жали за „Југом“ …

0
(0)

ДЕПЕША: „10BELGRADE334  2010-02-26 15:12:00 FOR OFFICIAL USE ONLY

Током фебруара 2010 цела булумента „српских великодостојника“ је дошла на ноге америчким сенаторима Воиновићу и Шаину, који су тада пристигли у званичну посету Београду.

patrijarh tadic cvetkovic jeremicОвај сусрет који се одвијао углавном уз разне „пословне ручкове“ је био својеврстан вашар таштине и полтронства српске владајуће клике и неких највиших званичника СПЦ…

Амерички званичници су били више него задовољни са чврстом решеношћу  српског режима да се за Косово бори искључиво „дипломатским средствима“, чак и по цену да га тако потпуно изгуби!?

President Tadic and Foreign Minister Jeremic expressed the intent to resolve outstanding bilateral issues with neighboring countries, including adopting a parliamentary resolution on Srebrenica, while Defense Minister Sutanovac called for a revision of the Military-Technical Agreement with NATO.

***

У својим приватним сусретима са сенаторима министар Вук Јеремић је обећао да  ће у парламенту испословати Сребреничку резолуцију, и то са што већом могућом већином. Такође се отворено заложио за јединствену БиХ и њен улазак у НАТО, макар то и било супротно интересима Републике Српске.

Serbia's approach to Bosnia, Jeremic continued, was focused on promoting reconciliation between the three constituent peoples, preserving Bosnia's territorial integrity, and achieving passage of a parliamentary resolution on Srebrenica by the largest possible margin. He said that Serbia supported EU visa liberalization as well as granting Bosnia Herzegovina NATO Membership Action Plan (MAP) status.

***

У посебним разговорима Тадић се похвалио сенаторима како је већ успео да по том питању (уласка БиХ у НАТО) поприлично да обради председника РС Додика!?

Tadic said Serbia fully supported NATO integration of all of its neighbors, including Bosnia, which he had advocated in conversations with Republika Srpska Prime Minister Milorad Dodik and other Bosnian Serb leaders.

***

PATRIJARH IRINEJ I VUK JEREMIĆПатријарх Иринеј је отворено подржао евроатлантске интеграције, и истакао је  како је личног мишљења да америчке „слободе и демократија“ треба да постану узор и за Србију. У једном моменту се  чак „разнежио“ и нагласио како жали за старом Југославијом, рекавши како је она била много добро решење за све (осим за Србе?)…

Replying to Senator Voinovich's question about the SOC's position on Serbia's future EU accession, Irinej replied that "it would be normal," as Serbia was part of Europe and European culture. In response to the Senators' comments on stability in the western Balkans, Irinej responded that the Balkans would be better off if the former Yugoslavia still existed. He said „some individuals had the wrong desires“ during the years when former Yugoslav republics had declared independence. In addition to ties to the EU, Irinej noted the importance of U.S. support to Serbia, stating that U.S. opinions of Serbia and our example of freedom and democracy were essential.

***

Шутановац је био прича за себе (тадашњи министар одбране)- отворено је лобирао да шаље српске војнике у мировне акције широм света, нагласивши да су већ у Чаду, али да би (по њему) били вољни да служе у „мировној мисији“  у Либану и на Кипру!?

Изразио је забринутост за једну групу  српских кадета који су школовани „(полу)тајно“ на америчким војним академијама, како ће бити прихваћени по повратку у Србију!?  Такође јеизразио забринутост због све  веће непопуларности НАТО у Србији, и у том смислу је предложио сенаторима да Српској војсци поклоне бар једно 20 до 30 „хамвија“ (макар и половних)- што би по њему утицало да народ „заволи“ Американце и НАТО.

files.phpПосебно је „цинкарио“ сенаторима угледну групу од око 200 српских интелектуалаца који су потписали петицију против НАТО, што је по њему успорило његову (Шутанчеву) промоцију НАТО у Србији, али је био уверен да ће временом, он и „колеге“ успети да „наговоре“ Србе да уђу у НАТО.

Такође је тражио сарадњу са американцима и НАТО око развоје Јужне базе за тренинг за „мировне операције“!? По питању уласка БиХ у НАТО и он је попут својих „колега“ изразио уверење да ту треба игнорисати интересе Републике Српске!?

Као посебну шансу за промоцију НАТО у Србији, Шутановац је истакао наилазећи војни аеромитинг у Србији, и од сенатора је тражио да се заложе код америчке војске да пошаљу америчке бомбардере на тај митинг (јер верује да ће народ бити срећан да их поново види?).

Sutanovac expressed frustration with a recent campaign by 200 intellectuals to call for a referendum on Serbia's NATO membership, alleging that public support for membership had fallen from 27% to 20% as a result... Sutanovac appealed for more international support for the Serbian Military and the work he is doing; said that the MOD would welcome more financial support; claimed that FMF funding for 20-30 HUMVEES would improve Serbian public opinion of the U.S; pushed for better U.S. participation in the next air show; and expressed concern about the challenges of reintegrating Serbian military students trained at U.S. service academies into the Serbian military.

***

photo-srbija-licnosti-cvetkovic_mirko-Mirko_Cvetkovic_07_u_995498524Премијер Цветковић  је сенаторима нагласио да су односи са Американцима много бољи од Бајденове посете у мају 2009 (тог дана током Баједнове посете је у Београду уведен полицијски час- а непосредно по напуштању Бајдена Србије- часни Владика Артемије је прогнан са Космета, али не од Шиптара, већ од екумениста из врха СПЦ, вероватно „по налогу“ западних тајних служби?).

Цветковић је тражио још америчких пара на зајам, нагласивши да су претходних милијарду и шесто милиона долара већ спискали. Цветковић је такође истакао војну сарадњу Србије и Америке, нарочито са „гардом их Охаја“, али се пожалио да „необразовани“ српски народ још није спреман да уђе у НАТО (али да га они из владајуће коалиције  стално „омекшавају“ и да је само питање када ће…).

И премијер Цветковић је поносно истакао да Србија никада неће користити силу да поврати Косово!? (Чега се паметан стиди, тиме се будала поноси- примедба аутора).

Cvetkovic welcomed the $1.6 billion in U.S. foreign investment in Serbia and said he hoped for more. He added that U.S.-Serbia military cooperation was strong, particularly with the Ohio National Guard, but added that NATO membership was not on Serbia's agenda at this time... Cvetkovic said Serbia would only use diplomacy and peaceful means to fight for Kosovo.

***

KO_zaman_APНа крају да нагласимо,  да је током приватних разговора између Тадића, његовог саветника Ратковића и америчких сенатора- Тадић тражио помоћ од Американаца да приволе Тачија на директне али дискретне (читај тајне- далеко од очију и ушију јавности) „преговоре“ о КиМ.

Данас сви знамо како су ти издајнички преговори , у режиији Борка Стефановића, и по налогу Тадића, окончани- отвореном велиздајом и продајом Српских националних интереса Србије на КиМ.

 

(Из књиге „(Про)Западни Злочин“- М.Новаковића, IV проширено издање, © 2014 Lulu(Publisher), Author: Miodrag Novakovic. All rights reserved ISBN 978-1-312-62946-2)

Фејсбук репортер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Омиљени магазин породице Трамп УРНИСАО Мила и његово “НЕПРИСТОЈНО ТРОЈСТВО”: Није му остало ништа да украде, па се окренуо ИМОВИНИ СПЦ!

5 (4) ШТА је тајна Ђукановићевог успеха? Одговор је депресивно предвидив: клијентилизам и куповима – …

Кнежевић: Трампова администрација кључно утицала да Јоаникије буде пуштен из затвора

5 (2) Према информацијама којима располажем, администрација Доналда Трампа одиграла је значајну улогу у пуштању …

Један коментар

  1. vikeliks je samo potvrdijo sto su znali tada mnogi ljudi , ako racunamo za ljude sadasnje glavno rukovostvo prodate Srbije samo tada su govorili da su vuk jeremic tadic sutaanovac i mnogi drugi govna i izdajnici, a na takve izjave dodjose na vlast, i postase gori izdajnici srbije gos. irinej je du zan da se izvini srbiji za podrzavanje tadasnje u staske vlasti, a sada da se ogradi od jos gore vlasti ako to ne uradi grdno je uvredijo srbe i pravoslavce……sveje ovo izdaja za licni interes.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *