Више од 350 хиљада Срба месец прегура на кромпиру и 200 г чајне, младима са факултетом прва плата као надница у Вијетнаму

Више од 350 хиљада Срба месец прегура на кромпиру и 200 г чајне, младима са факултетом прва плата као надница у Вијетнаму

Опште благостање у Србији се огледа у минималној заради која не покрива ни минималну потрошачку корпу а до првог посла млади чекају две године. Влада је осмислил фантастичан програм “моја прва плата” који омладини са факултеетском дипломом омогућава запослење и надокнаду од целих 26 хиљада динара. Сасвим адекватна награда и подстицај за академске грађане Србије да што пре оду одавде.

Протеклих дана је актуелна тема минимлна зарада око које синдикати и ресорно министарство никако да постигну договор. Ана Брнабић је изавила да је одука о износу минималца начелно донета. Према њеним речима извесно је повечање минималне зараде али није реално да буде 39 хиљада динара. Око 350.000 људи у Србији ради за минималну зараду.

-Први пут у историји, од када имамо минималац, дошли смо близу минималној потрошачкој корпи”, рекла је она за ТВ Прва.

Брнабић сматра да није реално да мималац буде 39 хиљада динара али тек није реално шта је минимална потрошачка корпа.

Према последњим подацима Министарства трговине, туризма и телекомуникација, минимална потрошачка корпа за мај 2021. године износила је 39.278,58 динара. Истовремено, минимална зарада у том месецу била је 30.900,24 динара. Просечна плата у Србији, пак, за тај месец била је више него дупло већа од минималца – 65.025 динара.

Трочлана породица, према минималној потрошачкој корпи, на месечном нивоу може да издвоји 247 динара за 200г чајне кобасице, 243 динара за 1,5 кг парадајза и кило тестенине за које може да издвоји око 150 динара.

Трочлана породица цео месец живи на кромпиру, 3 л јогурта и једва 3 корнета јаја. Воћа готово да нема, по 100г лимуна и шљива и 5 кг јабука. Чоколаде једба 200г за цео месец.

На образовање се потроши 126 динара, дакле образовање није важно. Месечно 3 воде, али ако узмемо у обзир градове и места по Србији која немају пијаћу воду, ова рачуница се претвара у научну фантастику.

Надреална миминална зарада и још надрелнија минимална потрошачка корпа.

И док се воде преговори око 3-4 хиљаде динара, млади који почињу свој радни век имају још светлије прогнозе.

Програм “Моја прва плата” замишљен је да младима са стеченим средњим или високим образовањем, без радног искутва а млађим од 30 година омогући да стекну вештине и оспособе се за самосталан рад на конкретним позицијама.

Лепо звучи осим што за конкретно оспособљавање младих са високим образовањем послодавци треба да исплате 26 хиљда динара што вређа интелигенцију и достојаство.

– Сматрам да је скандалозно на овакав неуставан начин ‘анимирати’ послодавце да користе младе кроз радну експлоатацију. Млади људи су у овом програму за послодавца бесплатна радна снага и према њима нема никакве обавезе након што се програм заврши, што се до сада није ниједном десило када су осмишљавани програми подршке запошљавању младима”, наводи Марио Рељановић са Института за упоредно право за Н1.

Толико добро иде Србији, економском тигру Европе да нам је непријатно. Благостање на све стране. Запослени на минималцу и млади без радног искуства морају да почну да се хране сунчевом енергијом кад нам небо није прекрвено смогом, јер једино на тај начин могу да изгурају месец до краја.

аутор:Јулија Војиновић

извор:луфтика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић је вас Србе са Косова продао има једно седам година, сад ради да разјебе остатак Србије (видео)

Вучић је вас Србе са Косова продао има једно седам година, сад ради да разјебе остатак Србије (видео)

Србија данас коментар: Веома је тешко нормалном човеку па потом и Србину гледати како шиптарске …

Вучићев економски тигар посрће: Све је скупо, а биће још СКУПЉЕ

Вучићев економски тигар посрће: Све је скупо, а биће још СКУПЉЕ

Сад се више и не крије. Да је храна поскупљивала и претходних месеци увелико се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *