Друштво

Више од 50 ХИЉАДА пензионера тужило државу, ево шта је све од документације потребно

БЕОГРАД – Према проценама удружења пензионера који су организовали подношење тужби и сарадњу са адвокатским канцеларијама, до сада је поднето више од 50.000 тужби против државе због незаконитог умањења пензија, преноси портал 021.рс.

Kако се наводи, то, пак, није ништа, у поређењу са потенцијалних више од 700.000 тужби пензионера и њихових наследника у Србији којима је законом од 2014. године умањена пензија.

Очекује се да се након вести о позитивним пресудама умногостручи број тужби, а из удружења пензионера поручују да је то потребно што пре урадити, како би се спречило евентуално застаревање.

Један од адвоката Удружења синдиката пензионера Србије Зорица Тршић за Данас објашњава да они у тужбама не оспоравају Закон о умањењу пензија, већ то што је део пензија конфискован без решења ПИО фонда.

„Закон о умањењу пензија није прописао да ПИО фонд не ради свој посао и да престане да издаје решења. То што ПИО не ради свој посао прави одличан посао адвокатима“, објаснила је Тршић.

Удружење синдиката пензионера Србије бесплатно заступа кориснике, једино што морају да плате таксе које зависе од вредности спора, односно износа пензије који је умањен и крећу се од 3.000 до 13.000 динара.

Према речима адвокатице Тршић, приликом улажења у судски процес плаћа се такса на тужбу, па затим такса на пресуду. Ако је пресуда негативна, плаћа се и такса на жалбу и на крају такса на одлуку Вишег суда. Таксе се, иначе, по закону могу платити и у више рата.

„Те таксе су разлог зашто многи нису поднели тужбе, јер за пензионере са великим пензијама таксе су велике, а за оне са нижим пензијама и 3.000 динара је пуно“, оцењује Тршић.

Наследници преминулих пензионера којима је умањена пензија у претходне четири године такође могу да унесу то право у решење о оставинском поступку и на основу тога поднесу тужбу за накнаду. До сада се процењује да је преминуло око 150.000 пензионера којима су смањене пензије, а да наследници нису били ни свесни да имају то право.

Удружења су позвала пензионере да поднесу и захтев ПИО фонду за признавање права на исплату разлике између исплаћеног и припадајућег износа пензије због Примене закона о привременом уређивању начина исплате пензија.

„Уколико се Фонд о захтеву не изјасни у року од 30 дана, доставља се жалба због ћутања управе. Уколико се Захтев решењем одбије од стране првостепеног органа доставља се жалба другостепеном органу“, каже Тршић.

Она закључује и да је потребно да „фонд затрпамо својим захтевима и тако покажемо да не опраштамо пљачку“.

Шта је потребно за тужбу

Документа која клијент треба да припреми за адвокатску канцеларију су по две копије личне карте и решења о пензионисању. Такође, пензиони чек из последњег месеца смањивања пензије (септембар или октобар 2018. године), уверење-потврда о начину исплате пензије достављено од фонда ПИО (ако их има), копија захтева Фонду ПИО за издавање Решења о исплати неисплаћених делова пензије по Закону о привременом уређивању начина исплате пензија, као и решење филијале или дирекције Фонда ПИО као одговор на поднети Захтев (ако га има).

Инфобриф.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!