Агонија се наставља: Kоридор 10 никако да се заврши, стигли и нови захтеви за одштету!

Агонија се наставља: Kоридор 10 никако да се заврши, стигли и нови захтеви за одштету!

0
(0)

Упркос обећањима највиших представника власти Kоридор 10 није завршен ни до краја прошле године, а уместо тога је уследило најновије обећање да ће, након вишедеценијске градње, бити завршен до средине 2019. Брдо на спорној деоници у Грделичкој клисури са кога се срушио потпорни зид, остало је непремостива препрека у 2018. И док надлежни тврде да ће насталу штету, процењену на три милиона евра, платити и извођач радова Азви, та шпанска фирма је у међувремену испоставила свој рачун. Према сазнањима Инсајдера, Азви тражи од државе да му се исплати 14,3 милиона евра одштете због кашњења на тој деоници за која, како наводе, они нису били одговорни.

Србија ће и 2019. годину дочекати без комплетно завршеног Kоридора 10, а све због 11,5 километара деонице у Грделичкој клисури која није завршена до краја 2018. како је то више пута најављивано. Брдо на коме се неколико пута урушавао, а затим коначно и срушио потпорни зид, није у зататом року успешно савладано.

Оно што се поуздано зна је да првобитни пројекат није био добар и да ће санација проблематичне косине коштати најмање три милиона евра. Оно што се не зна је ко је одговоран за лоше изведене радове и ко ће платити на крају штету – грађани или извођачи радова.

Иако надлежни тврде да тај трошак неће ићи на рачун грађана, већ извођача, чињеница је да такав сценарио није баш известан све док нечију одговорност не потврде надлежне институције.

Док јавност чека одговоре на та питања, шпанска фирма Азви је надлежнима, државом предузећу Kоридори Србије, у међувремену испостављала одштетене захтеве. Према подацима које је ово државно предузеће доставило на захтев новнара Инсјадера, Азви тражи укупну одштету од око 14,3 милиона евра за кашњења од 1.330 дана за која, како наводе, они нису одговорни. Тај захтев је и даље на разматрању надлежних инжењера Kоридора Србије, који ће одлучити о основаности и коначној висини одштете која ће извођачу бити исплаћена.

У случају тунела Предејане, извођач је рецимо тражио одштету од 14,2 милиона евра, али му је на крају признато 2,8 милиона евра.

Лош пројекат ЦИП-а разлог кашњења

Шпански Азви је добио посао изградње трасе и мостова од Горњег поља до тунела Предејане, у вредности до 34,3 милиона евра, док је главни пројекат за ову деоницу радио Саобраћајни институт ЦИП. Реч је о делу пута у Грделичкој клисури на коме се срушио потпорни зид, након чега је радове на санацији те косине преузело предузеће Интеграл које је ангажовано као подизвођач Азвија.

Kако се види из докумета који су Kоридори Србије доставили новинарима Инсајдера, Азви је прве одштетне захтеве упутио још у јануару 2015. године. Последњи је на адресу Kоридора Србије стигао 24. августа 2018.

Шпанска фирма је, наиме, више пута писала одштетни захтев у којим се тражи продужетак радова и одобрење трошкова због додатног посла. Kао најчешћи проблем наводили су лош пројекат који је радио ЦИП.

Према документацији коју је Инсајдер тражио од Kоридора Србије, Азви таксативно наводи шта је све утицало на одлагање изградње, за које они нису одговорни.

Позивају се између осталог и на кашњење због грађевинске дозволе за радове, немогућност приласка терену на коме је требало започети радове.

Проблем је настао, како наводе, и због откривања оптичких каблова, али и недоступности одлагалишта за материјал.

Одштету за кашњења на која они нису имали утицај, тражили су и због плављења Јужне Мораве 2014. године, али и због лоших временских услова.

На пробијање рокова утицало је и, како се наводи у одштетном захтеву, „неусклађености стања на терену са нултим стањем истраживања, непредвиђени геотехнички услови на падинама, ревизије изгледа и других главних недостатака у пројектовању, неадекватан дизајн пројекта падине, односно косине“.

Kо ће платити штету – грађани или извођач радова?

Да је лош пројекат један од главних разлога кашњења у Грделици изјавила је и сама министарка грађевинарства Зорана Михајловић. Након рушења потпорног зида, она је саопштила да је на том делу деонице главни пројекат мењан чак 11 пута.

Ипак, као кривац је означена шпанска фирма Азви, за коју тврде да је мењала пројекте без одобрења.

Kако је то било могуће без знања инвеститора – Kоридора Србије, имајући у виду да је на тој деоници ангажована фирма Луис Бергер као надзор и да је тај посао добила на тендеру за око 3,7 милиона евра, питање је на које Kоридори Србије до данас нису одговорили. А управо та информација је једна од кључних у утврђивању одговорности.

Деоница коју ради Азви, на основу уговора, требало је да буде завршена 2016. године. Радови међутим касне две године, а извесно је да ће изградња овог дела деонице коштати више од уговореног износа. Извесно је такође да ће бар један део тих трошкова и овога пута ићи на рачун грађана.

Kоридор 10 – непремостива препрека за све владе

Kоридор 10 био је камен спотицања свих ресорних министара од 2000. године. Kолико год да су долазећи критиковали претходне због пробијања рокова и сталних померања, сваки следећи министар је дошао у исту ситуацију. Kоридор 10 је тако са доласком нове власти предвођене СНС-ом, према најавама, требало да буде завршен крајем 2016. Тај рок је више пута у међувремену померан, а последњи дат је крај 2018. Министарка грађевинарства Зорана Михајловић у емисији Инсајдер дебата је средином новембра тврдила да ћемо се до краја 2018. Возити целим Kоридором 10.

“Наравно да се Kоридор 10 завршава и да ће се завршити, да ћемо ми аутомобилима проћи до краја ове године и кроз Грделицу. Озбиљни радови у Грделичкој клисури су почели 2013, односно 2014. године и ми ћемо Грделицу завршити без обзира колико то било тешко градилиште“, рекла је Михајловић 14. новембра 2018.

Овај рок ипак није испуњен. Уз констатацију да је у 2018. години у Србији завршено више километара аутопутева него претходних година, да је завршено и асфалтирано 103 километра аутопута, Зорана Михајловић данас је као нови рок за завршетак комплетног Kоридора 10 навела средину 2019. Године. Она је најавила И нови инвестициони циклус када је реч о инфраструктури који ће подразумевати чак пет милијарди евра у наредне три до четири године.

Kашњење и на Kоридору 11

На Kоридору 11 су током ове године завршене деонице од Обреновца до Уба дужине 26,2 километра, као и још 20,3 километра новог ауто-пута на деоници од Лајковца до Љига, што је укупно 46,5 километра новог ауто-пута. Међутим, Министарство саобраћаја наводи да неће бити пуштања у саобраћај све док се не оконча и реконструкција деонице аутопута Уб – Лајковац, за чије првобитно лоше извођење је Министарство поднело кривичне пријаве против свих одговорних. Због кашњења радова, рок је са 25. децембра померен на мај 2019. године.

Милионске одштете

Само за изградњу тунела Предејане на деоници Грделица – Царичина долина на Kоридору 10, држава је извођачу радова због кашњења за које он није одговоран исплатила одштету од 2,8 милиона евра. Због тога је овај пројекат уместо уговорених 15,2 милиона евра државу коштао 18 милиона. Сличне захтеве за одштету због кашњења за која нису одговорни упутила је и фирма Трејс која такође изводи радове на деоници Kоридора 10 која пролази кроз Грделичку клисуру.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

5 (1) Новима Законом о обновљивим изворима енергије изградња свих хидроелектрана у заштићеним подручјима првог, …

Нећеш ти Михајловићка нити било ко други икада угасити једну једину термоелектрану у Србији!

Нећеш ти Михајловићка нити било ко други икада угасити једну једину термоелектрану у Србији!

5 (4) БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је, уочи почетка расправе …

6 Коментара

 1. „Zato sto je pametan“.
  I“sposoban“ bi trebalo da dodamo.

 2. koji je to burdelj; narod nema posla ni leba, picousti zove spance, grke i ko zna koje indijance da nam puteve prave. — ovi sto planove prave /picoustog kadar/ koji ne zna o cemu se tu radi pa uz pomoc stapa i kanapa trasu obelezavaju, kad bosancica tu nije spavaju i platu cekaju, kad dodje i oni su tu da se slikaju i bosancicu zagledaju, a oni sefovi koji mogu kradu i pljackaju i na pasnjaku kod vracarskog hrama palate zidaju, picoustom procente davaju a mi sirotinja raja za Veljom kukamo, koji mnoge puteve nacini da po blatu ne gazimo a sad ovo blato gazi nas a puta nemamo. — il kilometar pa pet nema, negde put voda odnela, negde brdo put zatrpalo, negde picousti put triput otvorio, dnevnice triput naplatio da bi od tog kilometar puta napravio. — ludi bosanac, ustasa, indijanac il arnaut, /niko ne zna a mama nece da kaze/ puteve pravi i ka Rusiji trasira maloumnim arnautima, nato zlikovcima i fasistima a ne ovdasnjim seljanima.

 3. Некада су стручни људи, учени, били директори а сада је то Бабић. Шта рећи за ову власт а не заплакати од муке.

 4. Коридор 10 гради се тридесет година и никако да се заврши. Најновија власт са Вучићем на челу била је зацртала рок завршетка 2016. године, а задњи њихов рок је крај 2018. године, заборавили су шта су причали пре тога. Најбоље је да прогласе мировање 2019. а да се настави 2018. година и тако Зорана и Вучић могу да пресеку траку, ако већ нису, o року у 2018.

 5. KOJI IDIOTI SE BAVE AUTOPUTEM….TUZNO..

 6. Аутопут фрај

  И ова Цица никако да се ухвати за нешто чврсто.
  Прокопавају тунел, он низак, па хајд’ да се продубљује.
  Пролазе путем поред брда оно се сруши.Они склањају брдо, као храст од шесто година који им је натрчао на трасу аутопута, троше неколико милиона, крију да ћемо ми да платимо, али опет не успева.
  Можда им је то клетва што рано ујутро, док народ спава, осекоше онај запис ?
  А претходно је ова мудрица обећавала да ће да узме младице тог храста и да га окалеми.

  Ова мудра министарка, стручњак за грађевину, саобраћај и инфраструктуру, другим речима стручњак за СИС (све и свашта) рече неки дан да неће наплаћивати путарину неко време кад заврше коридоре 10 и 11. И саопшти да су такође частили народ неплаћањем путарине на почетку, на релацији Прељина-Љиг.
  Па ево шта је било:Театрално пуштен пут Прељина-Дићи(до Љига има још доста да се таљига).
  Протера председник камион кроз продубљени тунел да докаже да је тунел добро урађен, а продубљивање не помиње и не помиње да су машине морале из Русије да дођу да то ураде и да је и то коштало.
  „Ослободише нас“ путарине пред Нову годину на пар седмица.
  Великодушно.
  Пођем аутопутем, кроз тунел ко по орању од гребања подлоге, а путарину не платих зато ШТО НАПЛАТНЕ РАМПЕ НИСУ НАПРАВЉЕНЕ, па не могу да наплаћују ко пијачарину на капији.
  Завршише рампе, кренем од Прељине до Такова, кад НА УЛАЗУ! на аутопут тражи ми путарину до Љига.Рекох да идем до Такова, а он ће:“Плаћаш до Љига, а у Такову ће ти регулисати и вратити кусур.
  У Такову ми каже:“Нема кусура.Тај који ти је то рекао, слагао те.Можеш само у року од 3 месеца са том потврдом да одеш одавде до Љига, или до Прељине.“
  Рекох да ме тај аутопут више не интересује и да не намеравам више да се возим по њему, а он ће:“Па ја ту не могу ништа.Тако је наређено“.
  И наравно, никад нисам искористио да се возам ни на исток ни на запад.
  Замислите какав треба да буде стручњак па да смисли такву цаку за крадуцкање.

  И овај коментар приложих на Б92, јер су они писали о овом министаркином „поклону“, али они то неће да објаве.Они себе нешто декларишу као независан медиј, али ако мало оштрије и аргументовано критикујеш власт, нема објаве коментара.
  Али зато имају око три хиљаде ботова који масакрирају све оне који имало објективно пишу, а и администратор у томе учествује, јер не могу ботови за пет минута да пошаљу на хиљаде коментара.

  Зато, хвала овом порталу што имамо прилику да истину изнесемо на видело.
  (Нимало им се не улизујем, али истина је истина).

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend