Влада ћути да по закону плате мора да врати до краја 2017. године

0
(0)

Месецима, недељама, а нарочито последњих дана у току је готово лицитација – када ће и за колико бити повећане плате и пензије? Истовремено, док власт говори о досад „невиђеном расту плата и пензија“, економски новинари подсећају да није реч о повећању, већ о враћању на ниво пре новембра 2014.

Управо је Влада приликом одлуке о смањењу плата и пензија њу и орочила до краја 2017.

Још је Александар Вучић био премијер када је најавио да ће плате и пензије до краја године бити знатно повећане.

„Из нашег угла велико, а из угла нашег народа, никад није довољно. Али, свакако, највеће до сада“, рекао је Александар Вучић, председник Владе, 1. маја 2017.

Верујем да ћемо у наредне три недеље изаћи с коначним одлукама око раста плата и пензија, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Како данас реагују пензионери на обећања која стижу са малих екрана?

„Оно што кажу да ће да нам повећају, прво нека нам врате, а онда нека наставе тамо где смо стали, а и то не знам баш да л ће бити брзо“, каже на то једна пензионерка.

Зашто власт каже повећање, а мисли на враћање? И зашто више не говоре о томе да су и по Закону којим су плате и пензије привремено смањене обавезни да их врате до децембра 2017?

„Али они то некако прескачу. Било би нормално да су они рекли „е људи, прошло је време трајања закона, урадили смо то што смо урадили, добро смо урадили, сад морамо да испунимо обавезе које нам долазе по закону“. Али они то не раде, него све приказују као неку своју посебну заслугу и као милост према грађанима Србије“, каже Мијат Лакићевић, уредник Новог магазина.

Чист популизам, кажу и пензионери синдикалци. „Као нека лицитација, неко надгорњавање, ко ће дати више или ко захтева да се да мање“, наводи Михајло Радовић из Удружења синдиката пензионера Србије (УСПС).

Н1: А је л то близу 10 одсто?

Ана Брнабић: „Нећу разговарати о процентима сада“.

Александар Вучић: „Полако, али сигурно све ствари иду на боље, ускоро ћете чути одлуку о значајном повећању и плата и пензија“.

„Ма циљ тога су предстојећи избори у Београду, а ако се не осете сигурно, вероватно и парламентарни. Да се дају поново неке пензије, за Београђане само, замислите? Ма они су специјалисти да посвађају народ“, истиче Михајло Радовић (УСПС).

„Где је завршио новац од плата и пензија, јер за реформу није“

Српске јавне финансије, оцењује Мијат Лакићевић, нису способне да издрже повећање од 10 одсто, а пита се и где је завршио новац од уштеђених плата и пензија? На реформу, тврди није, јер су највеће трошаџије и даље у јавна предузећа.

Н1: Ако ви кажете да није урађено ништа, коју онда статистику користи председник Вучић, он се не би сложио с вама готово ни у чему од овога што сте рекли?

Лакићевић: „Па добро, председник Вучић се не слаже ни са чим што му не одговара, ово што говорим, то нисам измислио ја, то говоре најуваженији економисти, и страни и домаћи, то видите кад прочитате све те анализе. Шта овде код нас расте? Расте БДП, али много мање него у другим земљама“.

„Тешко живим много, имам тамо неку кућу, пао ми кров, а они ми опорезују то и то плаћам, немам за леба. Бежи, непоштено све… Али бољег немамо, шта да радимо“, прича једна пензионерка.

Н1: Од Вучића?

Пензионерка: Па да.

Маја Николић, Н1

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вакцинација против корона вируса у Србији највероватније обавезна, мењају закон да би то омогућили!

4.1 (13) Изменама закона о заштити становништва од заразних болести, о којима ће се ове …

Измене закона омогућиће ефикаснију и бржу примену казни, за неношење маски она ће износити 5.000 динара

5 (4) Измене Закона о заштити становништва од заразних болести на дневном реду Скупштине Србије …

Један коментар

  1. Kad ne posujes zakon koji sam doneses, to je vrhunac bezobrazluka!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend