fbpx

Влада тајно поклонила 14 милиона евра Ер Србији, а сад ћути

0
(0)

Приближавање Америке Србији и Србије Америци била је једна од идеја водиља, како су то из власти представили јавности, приликом увођења директне авионске линије Ер Србије од Београда ка Њујорку.

Од историјског пресецања врпце на београдском аеродрому и испраћаја током ког је председник Србије Александар Вучић рекао да је „тужан“ што не може да иде, прошло је две и по године, а то приближивање коштало је грађане Србије, уз све оно што још нисмо сазнали, и додатних 14 милиона евра колико је држава из буџета дала овом авио-превознику само на име губитака које је направио на лету Београд – Њујорк.

То је суштина која се налази у закључку Владе, до кога је дошао и објавио га KРИK, а који је 7. новембра заведен у Министарству трговине.

Влада је 27. децембра 2017. са Ер Србијом склопила Уговор о условима коришћења финансијских средстава и дан касније 14 милиона евра из државне касе Министарство привреде је уплатило на рачун ове компаније.

– Планирано је да се овај новац, како је описано у документу, искористи „искључиво за сврхе финансирања трошкова линије ЈФK (лет из Београда за Њујорк)“ – наводи KРИK. У овом закључку се даље наводи да је на име прошлогодишњих губитака Ер Србије на линији Београд – Њујорк потрошено 11,7 милиона евра, а да је још 2,3 милиона евра отишло на трошкове горива током 2018.

На питање из којих средстава је издвојено тих 14 милиона евра за покривање губитака Ер Србије Данас није добио одговор ни од Министарства привреде, ни од Министарства трговине ни од Министарства финансија, али ни од Ер Србије, као ни Владе Србије. Тако је остало нејасно да ли је овај издатак Влада планирала или не претходним буџетом.

Саветник за приватизацију Бранко Павловић каже за Данас да нам није био потребан никакав закључак Владе да схватимо да ова линија није профитабилна и да држава даје огроман новац јер се од почетка и пре увођења лета до Њујорка знало да тај пројекат мора да прави губитке.

– То је од почетка високо субвенционисани пројекат који прави губитке и који нам уопште није био потребан – истиче Павловић.

Он каже да је некада, док је постојала Југославија, лет до Њујорка имао смисла јер је то био на неки начин државни пројекат. „Сада имамо то да државним новцем финансирате приватну фирму“, напомиње Павловић.

Власник 51 одсто акција Ер Србије је Влада Србије, 49 одсто припада Етихаду. На питање зашто компанија не укине линију уколико не може да буде профитабилна, Павловић каже да за тим нема потребе јер „зашто би укидали линије и продавали авионе када могу да их по знатно већој цени од тржишне изнајмљују на лизинг“.

Први авион Ер Србије за Њујорк одлетео је 23. јуна 2016. Био је то први директан лет преко Атлантика после четврт века. После првих годину дана Ер Србија је на тој дестинацији превезла 80.000 путника, а обављена су, како је компанија објавила јуна 2017, 204 повратна лета. Децембра прошле године најављено је да ће Ер Србија додатно повећати број летова на овој линији од јуна 2018. године.

Љ.БУквић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

И поред 2,75 милијарди динара државних субвенција ФИАТ Србија послује са губицима!

0 (0) Медији су ових дана објавили резултате прошлогодишње пословања компаније Фијат Kрајслер аутомобили Србија, …

Нишки аеродром у губицима

0 (0) Упркос томе што је Аеродром Ниш престао са објављивањем финансијских извештаја када га …

3 Коментара

  1. Pazi samo kako se „zato sto sam pametan“ kezi ovom rosavom americkom isprtku, sav se izbecio i iskreveljio, a verovatno i upiskio od silne poniznosti i zelje da se sto vise spusti pred noge svojih prijatelja, koje sada „napada“ iz sveg glasa. Koja farsa, koji smrdljivi, providni, nevicni i bezumni folirant!

  2. Влада (тј. ΛV) тајно поклонила 14 милиона евра Ер Србији и ћути. Да, има се може се, још има паре од отетих пензија, а отето је око 800 милиона евра. Ћуте и када треба да се врати отетог. Отето је проклето драги и проклети отимачи.

  3. djavole i djavolje sluge, pa i one iz vaseg komsiluka, treba pouciti da se sluzenje djavolu ne isplati. — oni koji sebe opozicijom nazivaju bolji od ovih nisu, dace zlikovcima amnestiju i nastaviti da otimaju, kradu i pljackaju. — naucile podmukle zmije leba bez rada jesti, prodavati muda umesto bubrega, jezikom zmijskim mlatarati i jedan drugom po supku brljati. — takvima treba bukagije dati i kamen tvrdi razbijati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *