Владики Иринеју одузете надлежности, црквену општину у Њујорку водиће патријарх Порфирије

Владики Иринеју одузете надлежности, црквену општину у Њујорку водиће патријарх Порфирије

Црквено – школска општина Свети Сава у Њујорку и њена парохија одлуком Синода поверене су на управљање патријарху Порфирију. Синод је донео ову одлуку на јучерашњем заседању и навео да је то учињено како би се средило стање и превазишли проблеми, успоставио црквени поредак и јединство међу тамошњим парохијанима.

Овој одлуци претходило је обраћање верника из Њујорка и наводи да је у овој црквеној општини дошло до ненаменског трошења новца. Односи на релацији парохијана и тамошњег епископа Иринеја (Добријевића) кулминирали су и због начина на који се приступа обнови Храм светог Саве на Менхетну, а посебно новца који је прикупљен за цркву која је изгорела 2016. године.

Управљање црквеном општином у Њујорку и обнова храма били су тема и почетком децембра, када су тројица владика са простора Америке били на разговору са патријархом и Синодом у београдској Патријаршији.

Верници су изнели оптужбе на рачун владике Иринеја да је незаконито трошио црквени новац за обнову храма, а од патријарха и Синода затражено је да се ова општина изузме из надлежности епископа и преда на управљање патријарху. За СПЦ и њену епархију додатни проблем би био да се питање трошења новца и сукоб са владиком нађе пред судом јер је група парохијана преко адвоката упутила писмо упозорења владики. То по америчком закону претходи тужби.

Парохијани терете владику и то посебно за новац који су верници прикупили за обнову Храма светог Саве. Црквени органи, а како је незванично навођено, обавиће контролу трошења новца верника за обнову храма као и зашто су трошкови са 3,6 милиона долара, колика је била предрачунска вредност, нарасли на чак осам милиона долара.

Неразумевање на релације владика-верници међутим, нису везани само за обнову храма у Њујорку већ и за постављање свештенства у појединим парохијама.

Српски храм на Менхтену, изграђен је у готском стилу пре скоро 170 година, а у власништву Српске православне цркве је од 1943. године. Храм је откупљен од Епископалне њујоршке цркве. Управо у овој цркви је 1943. године одржан последњи опроштај од великог научника Николе Тесле.

хронограф.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Патријарх Вартоломеј благословио делегацију северномакедонских расколника

Патријарх Вартоломеј благословио делегацију северномакедонских расколника

* Цариградски патријарх их у својој цариградској резиденцији, а било им омогућено и да се …

ДОСТОЈАН! Епископ Фотије О НАМЕТАЊУ "ДИГИТАЛНОГ ЛОГОРА" (видео)

ДОСТОЈАН! Епископ Фотије О НАМЕТАЊУ “ДИГИТАЛНОГ ЛОГОРА” (видео)

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је у Недељу 25. по Духовима свету архијерејску …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *