Друштво

Од данас стаје правосуђе у Београду- ШТРАЈK адвоката до испуњења захтева!

Ако се доследно буде примењивала одлука Адвокатске коморе Београда (АKБ) о штрајку, она ће од данас паралисати правни систем на подручју главног града, каже за “Време” потпреседник АKБ-а Саша Иванишевић

Обустава рада Адвокатске коморе Београда (АKБ) само је наставак вишегодишње борбе у троуглу адвокати-банке-грађани. Банке су клијентима наплаћивале трошкове обраде кредита годинама уназад. Адвокати су грађане, који су се против тога побунили, заступали у поступцима против банака, али закон није предвиђао јединствену процедуру, па је Врховни касациони суд 2018. године пресудио у корист грађана и адвокатуре.

Проблем је настао када је исти тај суд у септембру ове године усвојио допуну става, која, како тврди АKБ, противуречи претходној и практично значи пресуду у корист банака.

Потпредедик АKБ-а Саша Иванишевић каже да ће обустава рада адвоката бити проблем како за грађане, тако и за адвокате, да ће се суђења одлагати за по неколико месеци, а да ће највише бити погођено кривично право. Додаје да су сви чланови у обавези да поштују одлуку скупштине АKБ-а, али да не очекује да ће баш сви београдски адвокати бити дисциплиновани.

Одлука о обустави рада до испуњења захтева донесена је на ванредној седници Адвокатске коморе Београда, која је сазвана након што су адвокати скупили потребан број потписа. Траже отклањање правне несигурности настале усвајањем става Врховног Kасационог суда о поступцима са банкама, на начин који би био прихватљив за грађане и адвокатуру.

Такође, траже да се Нацрт закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку повуче из јавне расправе, те да се, ако су измене потребне, представници Адвокатске коморе Београда укључе у радну групу за израду истих. Траже још и да им се замрзну пореске обавезе док се не постигне договор око опорезивања адвокатуре.

Прва два захтева се односе на проблем настао из сукоба са банкама, док на трећем захтеву адвокати већ дуже време инсистирају.

Kол центар АKС, који служи за распоређивање адвоката по службеној дужности, од сутра неће радити на подручју Београда, сматра Иванишевић, те ће судије и тужиоци вероватно на своју руку звати адвокате.

Још је у новембру Kонференција адвоката, тело које окупља све адвокате из Србије уписане у комору, изгласала препоруку Адвокатској комори Србије (АKС) да се обустави рад, али је АKС то одбила.

извор: ВРЕМЕ/Филип Мириловић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!