Србија

Власт и даље ћути о канцерогеном диму из Винче

Ни после недељу дана од избијања пожара на депонији у Винчи, од како се густи, токсични дим шири по готово свим крајевима главног града, грађани немају потпуне информације чему су заправо изложени.

Градски завод за јавно здравље и „Бео чиста енергија“, фирма која би требало да преузме управљање отпадом на Винчи, саопштавају да нема разлога за бригу, и објављују доступна мерења, која показују да је квалитет ваздуха „задовољавајућ“, па и „одличан“ на појединим мерним местима.

О штетним и канцерогеним једињењима која се ослобађају при оваквим пожарима, па ни о потенцијалним ризицима за здравље људи, нико од надлежних не говори, као да не постоје.

Стручњаци тврде да размере овог инцидента грађани неће ни сазнати, јер потребних мерења нити је било нити ће их бити. Додатно, поуздано се не зна ни да ли је пожар на депонији угашен или само локализован.

– Овај извештај и даље не даје праве информације грађанима о степену угрожености њиховог здравља после епизоде која још увек није завршена. У сасвим очекиваном пожару у Винчи, сигурно је дошло до мање или веће емисије изузетно токсичних једињења, као што су диоксини и фурани, јер овакав састав отпада који гори, од опасног до комуналног, мора да их има. Дакле, извештај не говори о нивоу угрожености грађана, који је можда низак или висок, али то никад нећемо знати, само зато што одговарајуће вредности нису мерене, а нису мерене ни на правом месту, на извору и на десетак локација које би стручњаци дефинисали према томе докле је дошао дим, са садржином опасних једињења о којима говорим, каже за Данас Миленко Јовановић, један од оснивача Националне еколошке асоцијације (НЕА) и незаконито отпуштени некадашњи начелник у Агенцији за животну средину.

Како објашњава, у наведеном саопштењу дат је извештај загађења стандардним честицама, који се прате у редовном мониторингу, а односи се на угљен моноксид, сумпор диоксид и ПХ честице.

– Све то је исто као када би се мерењем температуре поставила дијагноза и лечила корона. То нису адекватни параметри који треба да се прате да би се знало право стање. Нормално је према грађанима рећи: потенцијално сте угрожени, останите у кућама, пазите децу и осетљиве категорије. А не рећи да нема загађења. Како се управља кризном ситуацијом у оваквим случајевима, није моја надлежност, али се очигледно то не ради како треба. Јер и после седам дана имамо повећане концентрације, а немамо праве информације, грађани су с правом забринути. ПМ честице су такође у овом пожару али је суштина шта се у њима налази. Оне могу да дођу из прашине на неком градилишту, безопасне. Њихове повећане концентрације говоре о томе да је то прешло неки праг али не и да су токсичне. О томе говори садржај, а о њему до сада речи није било, јасан је Јовановић.

Он додаје да је у Београду потенцијално угрожен велики број људи, а да су грађани на све то добили одговор надлежних да је то „дим који гуши али не трује“.

– Шта то значи гуши, па гушење је реакција на неки токсин, те две ствари су једна другој супротстављене. Ово сада је неконтролисана емисија и у количини која је непозната. Неодговорно је према грађанима било рећи да је све у реду. Без мерења и тачних података. Никада нећемо сазнати, неће моћи ретроактивно да се мери. Ако наше институције нису опремљене, могле су да узоркују и пошаљу у иностранство, констатује Јовановић и наводи да генерално, готово у свим градовима у Србији у којима се мере ПМ честице, ваздух треће категорије, односно прекомерно загађен.

Наталија Стојменовић из Иницијативе Не давимо Београд оцењује срамним наводе да је ваздух у Београду био загађен током само једног дана, као и извештаји који ваздух у Винчи оцењују као добар и прихватљив.

– Градске службе су прво данима ћутале, да грађани нису знали како да се понашају у тој ситуацији, да бисмо на крају добили извештај који каже „па и није тако страшно“. Како смо од званичника чули, пожар је наводно угашен и локализован још 8. августа, што знамо да није случај, а гасиће се наредних неколико недеља јер је терен неприступачан, наводи Стојменовић.

О потенцијалној одговорности за избијање пожара, сматра она, тешко да ће бити покренуто питање.

– Ко је одговоран, морала би да се спроведе темељна истрага о томе како се пожар десио, да би се то видело. Према њиховом саопштењу, на крају свих оптужби, упућених чак и нама, пише да се то десило због времена и врућине, каже Стојменовић.

Проблем је, између осталог, и то што нови власник посла, конзорцијум „Бео чиста енергија“, још увек није преузео посао од Града Београда.

– Бео чиста још нема надлежност над управљањем депонијом, јер је Град када је потписао уговор рекао да ће 2021. решити све проблеме на депонији, што је нелогично. Потписује се уговор са страном фирмом да она сређује проблеме отпада, а онда се обавежете да ви то средите пре преузимања. Још нико од надлежних није прецизно објаснио шта је то што Град треба пре преузимања да обави, наводи Стојменовић и додаје да Град има обавезу да рашчисти део старе депоније.

Председник Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) Никола Јовановић оцењује да примарна одговорност за избијање пожара лежи на ЈКП Градска чистоћа и врху градске власти.

– Они су бирали приватног партнера и они имају све механизме за надзор спровођења јавно приватног партнерства. Прво питање је зашто стара депонија није затворена у јануару ове године како је било најављивано? Друго је зашто је стара депонија предата 2. августа на управљање приватном партнеру уколико он није био спреман да је прими и уколико није био довезао потребне машине? И треће, зашто власт није обавестила грађане од опасности од депонијског пожара и прогласила ванредну ситуацију? На сва ова питања градска власт је та која мора да одговори, јер је она одговорна грађанима и њу ми бирамо – приватни партнер је ту секундаран, наводи Јовановић и додаје да ће зато ЦЛС поднети кривичне пријаве против надлежних у градској управи.

Још издатака за грађане

Никола Јовановић упозорава да ће од септембра на уплатници Инфостана бити нова ставка за „Бео Чисту енергију“, а од октобра ставка за третман кабастог отпада. „А од наредне године, чак 38 милиона евра мора да се унапред резервише у буџету Београда за нову депонију и спалионицу, који иду директно на рачун Бео Чисте Енергије, каже Јовановић.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!