Власт намешта Поштанску штедионицу западним банкарима

0
(0)

Београд — Поштанска штедионица би могла да уђе у стратешко партнерство са међународним финансијским институцијама, као мањинским акционарима.

Како је рекао саветник министра финансија за банкарски систем Бранко Поповић, то би могло да се деси по сличном моделу као што имају Комерцијална или Чачанска банка.

Пошто је после преузимања депозита из „Нове Агробанке“ та банка повећана, а има и огроман број активних текућих рачуна, „Поштанска штедионица“ привлачна је стратешким партнерима и има потенцијал да постане озбиљна банка на финансијском тржишту, рекао је он. 

Пошто имамо веома успешну сарадњу са медјународним финансијским институцијама, планирамо да са тим институцијама и можда неким другим, пробамо да направимо слично стратешко партнерство, где би они ушли као мањински акционари, рекао је Поповић Тањугу.
Према његовим речима, затим би се осавремењивањем процеса и процедура, начина управљања, њиховим укључивањем у менаџмент, управљања ризицима, позитивно утицало на развој и даље повећање стратешке привлачности „Поштанске штедионице“.
Што се тиче Привредне банке Београд, држава није стратешки опредељена да у њој остане већински власник и има намеру да веома брзо распише тендер за избор саветника и да иде у тражење стратешког партнера, навео је Поповић.
Када бисмо дефинисали краћу листу заинтересованих, и када бисмо то имали формално потврдјено, онда бисмо тражили разне модалитете стратешког партнерства, рекао је он.
Када се ради о Развојној банци Војводине, наш предлог покрајинској влади, као већинском акционару јесте да се ситуација реши по сличном принципу као код „Нове Агробанке“ преносом адекватне квалитетне имовине и обавеза на неку од приватних банака, које би у једном транспаретном процесу за то биле заинтересоване, навео је Поповић.

„Медјутим, покрајинска влада има ту неку другу идеју, они мисле да наставак докапитализације те банке има смисла. Ми мислимо да то нема економски смисла и ту постоји разлика у концепцијама, али ми се надамо да ћемо ми то превазићи веома брзо“, истакао је он.
Поповић је оценио да би нова докапитализација „Развојне банке Војводине“ била у нескладу са принципом примене одрживих и трајних решења и принципом минимизирања трошка за пореске обвезнике. 
Ми смо докапитализацију могли да радимо и у „Новој Агробанци“, али је видљиво из авиона да то не би имало никаквог смисла, тако је по нама и видљиво да то нема никаквог смисла и у случају Развојне банке Војводине, рекао је он.

 

Танјуг, Србија Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

5 (4) Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend