Инфлација до краја године 13 одсто

Инфлација до краја године 13 одсто

Београд — Инфлација у Србији ове године неће бити мања од 13 одсто, изјавио је уредник часописа Макроекономске анализе и трендови Владимир Вучковић.

Вучковић је казао да је то према процени МАТ-а доња граница, а да статистички подаци кажу да ће стопа инфлације износити целих 14 одсто.

На промоцији новог броја МАТ-а у Економском институту истакнуто је да је раст потрошачих цена убрзан под дејством комбинације више фактора – суше, потрошње чија је динамика била изнад реалних могућности, монополских и картелских структура.

У МАТ-у кажу да као узрок треба навести и одлагање редовног повећање контролисаних цена за постизборни период као и “експлозију” курса евра, с обзиром да се раст увозних цена увек преваљује на цене које не реагују на исти начин приликом стабилизације или пада тог курса. 

На тај начин месечни пораст цена је у августу подигнут на 1,6 одсто, у септембру на 2, 3 одсто, тако да је међугодишња стопа инфлације са 2,7 одсто, колико је износила у априлу, подигнута на 10,3 одсто у септембру. 

На основу прогноза МАТ-а очекује се да ће индустријска производња у 2012. забележити пад за четири одсто, да ће потрошачке цене порасти за 14,1 одсто, а да ће промет робе у трговини на мало у текућим ценама у 2012. забележити раст за око 3,5 одсто. 

Промет у трговини на мало у сталним ценама у 2012. биће мањи за четири одсто, док ће извоз робе (у еврима) имати раст за 2,6 одсто, а увоз за 4,6 одсто.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Предлог за промену политичког система Србије

Предлог за промену политичког система Србије

Неопходно је започети са променама у политичком систему како би се он прилагодио тренутној реалности …

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Слободан Рељић: Независно судство! Али од кога?

Сад смо у прилици да гледамо докидање „треће гране власти“. Судство ће се претворити у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *