fbpx

Власт саботира опозицију: Прикупљање потписа биће теже неко икад

0
(0)

Од 1. марта 2017. године општинске управе и основни судови неће више моћи да оверавају потписе рукописе и преписе а овај посао у потпуности прелази у руке јавним бележницима односно нотарима. Изаузетак ће бити само општине у којима још увек није именован јавни бележник.

Ова одредба из члана 29. Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа учиниће да прикупљање потписа постане немогућа мисија за многе кандидате док ће и за веће опозиционе партије представљати мукотрпан посао који не може, као до сада, да се обави у два дана.

Наиме, у Србији има око 150 јавних бележника који су изабрани у свим београдским општинама, свим већим градовима али и многим општинама по Србији. Од 1. марта ће искључиво они бити овлашћени да оверавају потписе кандидата за председника. Ако томе придодамо раније оптужбе опозиције да су јавни бележници постављани по партијском кључу из редова Српске напредне странке могуће је да листа кандидата за председника Србије овог пута буде краћа него икад.

Саговорник Правде, посланик једне опозиционе странке у Скупштини Србије, каже да ће, уклико се ово питање не реши, кандидати већи део кампање провести у скупљању потписа уместо у промовисању програма који заступају.

– Од 1. марта овером потписа баве се искључиво јавни бележници којих у многим општинама има само по један. Како су они превасходно људи блиски СНС-у могу на разчичите начине да ометају прикупљање потписа, да тврде да не могу одређених дана да раде или да нису обавезни да овере више од 80 потписа дневно. Потписи неће моћи да се скупљају у страначким просторијама ако они не желе да изађу на терен. То ће изазвати такав хаос и довести све опозиционе кандидате у проблем – каже овај посланик.

Аранђеловац Апатин, Врање, Врбас, Неготин, Инђија само су неке од општина, а таквих је већина, у којима постоји по један јавни бележник.

– Није случајно да се избори расписују после 1. марта јер ће власт чекати да ова одредба ступи на снагу и док Вучић буде водио кампању сви ми ћемо се до финиша кампање борити да скупимо потписе – упозорава он.

Према његовим речима једини начин да се овај проблем превазиђе је да се донесе подзаконски акт који ће омогућити судовима и општинама да и даље оверавају потписе и након 1. марта.

– Скупштина би могла да донесе измену да тај посао наставе да раде општине и судови, али може и да је не донесе или да је донесе са закашњењем како би Александру Вучићу омогућила повлашћен положај у кампањи. Нотари су њихови, могу да раде шта хоће – каже саговорник.

Правда.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ванредна емисија: Срђан Ного открива зашто је Вучић морао под хитно да оде у изолацију (видео)

4.1 (14) Гост ванредне емисије медијских кућа „Центар” и „Србин.инфо” у емисији „Интервју”, коју води …

„Kазнити СНС! Ванредно стање користи за кампању“

4 (5) Председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић затражио је хитно заустављање коришћења ванредног стања …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *