Насловна / Србија / Економија / Воћари размишљају да због ниске откупне цене одустану од бербе вишања
Воћари размишљају да због ниске откупне цене одустану од бербе вишања 1

Воћари размишљају да због ниске откупне цене одустану од бербе вишања

Мерошина – Произвођачи вишања на подручју општине Мерошина у дилеми су да ли да наставе бербу, која је кренула ове недеље, пошто су откупљивачи за само неколико дана снизили откупну цену са 50 на 30 динара по килограму. Стручни сарадник за пољопривреду у општини Мерошина Хранислав Стојановић рекао је за агенцију Бета да су са ценом од 30 динара власници вишњика у чистом губитку, јер само берачима морају да плате 20 до 25 динара по килограму. – Минимална цена са којом би воћари могли да покрију трошкове производње и остваре какву-такву зараду је 50 динара по килограму. Са ценом од 60 динара били би задовољни и могли би да рачунају на неопходна улагања у обраду и заштиту засада за наредну годину – изјавио је Стојановић.

Он је истакао да је надалеко чувена облачинска вишња на подручју Мерошине и Прокупља ове године „одличног квалитета”. – Род је за око 20 одсто мањи него претходне године, али су зато вишње знатно крупније и просечан род се, ове године, креће између шест и седам тона по хектару. Откупљивачи су се међутим договорили да оборе цену и стално траже неку длаку у јајету. Наводно не могу да плате 50 већ 30 динара зато што су међу вишњама видели неки листић или неког црва – рекао је он.

Према његовим речима, претходних година откупљивачи су ниску откупну цену правдали великом понудом вишања на светском тржишту и добрим родом тог воћа у Пољској и САД, али ове године то „не може да им буде аргумент”. – Род вишања у Пољској и Америци је преполовљен због мраза, а слична ситуација је и у остатку наше земље. Род вишања је једино добар на југу Србије. Међутим, проблем је што у нашој земљи има мало прерађивача и они имају монопол. Произвођачи вишања на југу Србије немоћни су да било шта учине јер немају погоне за прераду – објаснио је Стојановић.

Политика.рс

Фото А. Васиљевић

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Све драстичнији пад Фијатовог пласмана 11

Све драстичнији пад Фијатовог пласмана

Челик и аутомобили и даље су, као и неколико година уназад, најзначајнији извозни артикли српске …

Лидери ЕУ прекинули састанак о избору челника без резултата, наставак у уторак 12

Лидери ЕУ прекинули састанак о избору челника без резултата, наставак у уторак

Лидери Европске уније су око поднева, без резултата, прекинули свој састанак у Бриселу о избору …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *