Војни пензионери траже да им се врате умањене пензије

0
(0)

Удружење војних пензионера Србије упутиће писмо председници владе Ани Брнабић с молбом да се у што краћем року размотри начин враћања умањених пензија у протекле четири године док је на снази био Закон о привременом умањењу. Враћање закинутог дела пензије би колико-толико надокнадио урушавање оштећених пензионера и њиховог стандарда, наводи се у писму.

Полазећи од чињенице да је републичка каса у суфициту, војни пензионери сматрају да су испуњени услови да се, сагласно Уставу врати неисплаћени део пензије, будући да више нема јавног интереса да им се одузима право својине.

Они траже да им се закинути део исплати у што краћем року, али не дужем од четири године, било у сукцесивно наплативим обвезницама, било уз исплату пензије у месечним ратама једнаким неисплаћеним износима за односни месец, наводи се у писму.

Љубомир Драгањац, председник Удружења војних пензионера Србије, рекао је на јучерашњој седници скупштине да је 96 одсто њих четири године примало умањену пензију у просеку за око 15,6 одсто.

– За то време пензије су повећане за 7,7 одсто (годишње 1,9 одсто), а плате у јавном сектору и до 27 одсто што је довело до тога да износи војних пензија буду мањи од 65 одсто од плата официра и подофицира, због чега тражимо да се смањени износи пензија врате – казао је Драгањац.

Војни пензионери упутиће посебно писмо министрима одбране и рада како би им још једном скренули пажњу да се у што краћем року донесе посебан закон који ће уредити питање социјалног осигурања војних осигураника, које је почело да се нарушава када се овај фонд припојио ПИО фонду.

– Укинута су и умањена права која су била веома важна за стамбено обезбеђење и социјалну и хуманитарну помоћ. Престало је издвајање средстава за стамбено обезбеђење од око 2,5 одсто, укинута је једнократна новчана помоћ за болесне и оне са малим пензијама, а и накнада за трошкове исхране и смештаја за време путовања и боравка у месту прегледа и лечења – нагласио је председник.

Од јануара 2008. године, од када се пензије не усклађују са кретањем плата професионалних војних лица, већ по динамици и на начин уређен Законом о ПИО дошло је до нарушавања система и великог поремећаја у износима пензија за особе истог чина и положаја само у различито време пензионисане. Војним пензионерима је одмах оспорено право на ванредно усклађивање пензија за 11,06 одсто.

Драгањац је подсетио да је Законом о војсци било прописано да просечна плата официра по чину и положају не може бити мања од три, нити већа од пет нето зарада запослених у републици. Просечна плата подофицира по чину и положају је 70 одсто од просечне плате официра.

– Како ствари сада стоје због неусаглашености прописа о утврђивању висине почетног износа пензије и начина усклађивања постоје драстичне разлике у висини примања особа истог чина и положаја зависно од времена пензионисања, које се не могу оправдати – категоричан је Драгањац.

Протести пред Уставним судом

Због немогућности да од Уставног суда добију тумачење да ли је Закон о привременом умањењу пензија уставан или не, Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије ће у заштити права најстаријих организовати вишедневне протесте пред Уставним судом Србије од 17. маја 2019. године, наводи се у саопштењу овог удружења.

Удружење је у сарадњи са другим синдикатима пензионера, од 2015. дописима предлагало и захтевало од надлежних да укину смањење и неусклађивање пензија, законом регулишу повраћај неисплаћених делова пензија са каматом, али до тога ни до данас није дошло.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протести у Букурешту против владе, карантина и у знак подршке Србима‼️! (видео)

4.8 (11) И Румунима је све јасно! Подршка Србима и њиховој борби против глобалистичке звери …

Адвокати одржали протест испред зграде Владе: Држава крши законе, на децу су послали коњицу и хамере

5 (11) Поништити фалсификоване изборе одржане 21. јуна; Адвокатска комора: Нисмо организатор скупа Адвокати су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *