Велика штета од клизишта на обали Заовинског језера

0
(0)

Заовине на Тари – Последњих дана Заовинско језеро је пуније (кажу за око 15 метара) у односу на недавни период, када су због наглог испуштања воде и ниског водостаја покренута клизишта и попуцале куће на обали овог језера. Сада се своде последице несвакидашњег коришћења те водоакумулације на Тари од стране ЕПС-а, неповољног по објекте и природу на простору које припада подручју Националног парка „Тара”.

Упечатљиви су призори попуцалих и накривљених кућа, викендица и помоћних објеката у засеоку Доњи Мандићи, најугроженијем од клизишта. Реч је о приобалном делу од 30 до 50 хектара, где се налази двадесетак објеката. Ту се покренуло постојеће клизиште које је мировало четврт века. Створене су веће пукотине у земљи и одрони, локални пут је озбиљно оштећен, а у четинарским и буковим шумама падала су стабла, понегде се откидали делови шума. Власници су се склонили из попуцалих објеката, а сада очајавају и очекују да им се причињена штета надокнади.

Поводом ових дешавања, након изласка на терен и сачињавања записника о стању, саопштењем се огласио и Национални парк „Тара”, уз навођење података о водостају Заовинског језера (да је крајем марта водостај на водоакумулацији био око 43 метра испод максималне коте воде, што је условило чак и потпуно пресушивање у рукавцима језера) и уз констатацију да оваква ситуација овде није забележена од 2000. године.

Пукле и нове грађевине (Фото Синиша Јевтић)

– Овим активностима нарушен је предеони и амбијентални изглед подручја око језера Заовине, као посебно значајног дела Националног парка „Тара”, што утиче и на смањење броја посетилаца (подручје Заовина посећује велики број туриста из целог света). Спуштањем нивоа језера деградирана је слика једног од најлепших предела у Србији. Јасно је да језеро није направљено за потребе туризма, већ је у функцији производње електричне енергије, али се од 2015. године налази у заштићеном подручју националног значаја и потребно је ускладити активности са новонасталом ситуацијом. Такође, треба имати у виду да је велики број становника Заовина извор прихода нашао у активностима везаним за туризам и угоститељство – наводе у овом националном парку, те очекују да ће корисник вода језера Заовине, ХЕ „Бајина Башта”, у што краћем року санирати насталу ситуацију.

Размере штете причињене природи и рибљем фонду језера временом ће бити уочљиве. Варирање водостаја изузетно негативно утиче на живи свет, нарочито на рибљи фонд језера, на мрест свих врста риба, истичу у НП „Тара”. Како нам је рекао Синиша Јевтић, управник рибарског подручја у националном парку, испуштање две трећине воде Заовинског језера угрозило је рибљи фонд, девастирало обалу, природне хранидбене ресурсе, онемогућило мрест рибе (а овде обитавају клен, скобаљ, пастрмка, гргеч, мрена и друга дринска риба). – Тек ће у наредних неколико година бити приметне последице по рибљи фонд, с тим што ће већ током предстојећег лета риболовци овде видети има ли рибе и колико је има – каже управник Јевтић.

Аутор: Бранко Пејовић, Политика.рс

Фото Синиша Јевтић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поплава је све унаказила, ту неће моћи ништа да роди две године

0 (0) У местима у Србији из којих се вода повукла утврђује се штета од …

Kраљево, извесно је, претрпело веће штете од поплава него маја 2014. и 2016. године

0 (0) У Kраљеву је данас одржана седница Штаба за ванредне ситуације којој су присуствовали …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend