Безбедност

Војни синдикат: Вулинов егзибиционизам и штеточинско руковођење подривају борбену готовост Војске Србије

Војни синдикат Србије (ВСС) саопштио је да је тужио министра одбране Александра Вулина зато што је “крајем 2019. године, незаконито и противно међународном праву донео решење којим одбија захтев Војног синдиката за признавање репрезентативности код послодавца”. Министарство одбране одговорило је да ВСС наставља са покушајима да нанесе штету угледу министарства и најављује контратужбу.

У саопштењу ВСС наводи се да је “овакво решење Вулин донео искључиво са намером да спречи и омета деловање највећег и јединог синдиката у Војсци Србије који испуњава услове репрезентативности”.

“Апелујемо на председника републике и Владу Србије, да сагледају колико им штете свакодневно наноси дилетантско, насилничко и криминално понашање министра одбране Александра Вулина и да коначно преиспитају његову деструктувну улогу и одговорност за катастрофално стање у нашој војсци. Вулинов егзибиционизам и штеточинско руковођење директно подривају борбену готовост Војске Србије”, наводи се у саопштењу.

ВСС је саопштио и да је министар одбране “незаконито, једнострано и без знања синдиката као странке у поступку, донео решење којим поништава решење којим је Војном синдикату Србије још 2015. године утврђена репрезентативност”.

“Више је него јасно да Вулину смета Војни синдикат Србије, зато што јавно критикује његове криминалне поступке и злоупотребе. Основни разлог за незаконито одузимање репрезентативности Војном синдикату Србије и одбијањем да је призна у новом поступку, видимо искључиво у чињеници да репрезентативни синдикат има право да преговара о закључењу колективног уговора који је у интересу свих запослених у Војсци Србије, а што Вулин не жели да омогући”, наводи се у саопштењу.

Војни синдикат: Вулинов егзибиционизам и штеточинско руковођење подривају борбену готовост Војске Србије; Министарство одбране: ВСС износи ноторне лажи
У саопштењу се наводи да је “данас свима у Војсци и српској јавности јасно да Вулин не ради у интересу Војске и српских војника којих је више од пет хиљада напустило војску баш у његовом мандату”.

“Иако се представља као левичар и социјалиста, он то није и остаће упамћен по томе да је вршећи кривична дела и кршећи међународно право, гушио и ометао једини репрезентативни синдикат у Војсци и незаконито дао отказ његовом председнику и генералном секретару”, наводи се у саопштењу ВСС и додаје да је “ометање синдикалног деловања у земљама Европске уније озбиљно кривично дело”.

Министарство најавило контратужбу

Министарство одбране саопштило је да Војни синдикат Србије наставља са покушајима да “политички мотивисаним неистинама и нападима на припаднике” тог министарства нанесе штету угледу које министарство има у јавности, посебно у години, како се наводи, када оно бележи “изузетне успехе у јачању Војске Србије и побољшању материјалног положаја свих припадника”.

“Очигледно је да су и овај и ранији неаргументовани напади на Министарство одбране и изношење тенденциозних и лажних података, део политичког ангажмана и самопромоције председника Војног синдиката Новице Антића. Он, као кандидат једне политичке странке на будућим изборима и који није припадник Војске Србије, своди рад Војног синдиката на једини циљ а то је покушај своје политичке самопромоције и нарушавања угледа Министарства одбране”, наводи се.

Министарство је навело да је ВСС износи “ноторне лажи у вези са поступком утврђивања репрезентативности који је у свему спроведен у складу са Законом о раду”.

Пиступајући по захтеву Војног синдиката за утврђивање репрезентативности Министарство одбране је формирало комисију која је спровела поступак у складу са законом, у поступку је учествовао Војни синдикат, као и други заинтересовани синдикати у Министарству одбране, а утврђено је да Војни синдикат Србије од пет услова за репрезентативност не испуњава један, а потребно је да синдикат по закону испуњава кумулативно свих пет услова како би се позитивно решио њихов захтев, навело је МО.

“Наиме, утврђено је да синдикат није организован и не делује на принципу слободе синдикалног организовања. Kомисија за утврђивање репрезентативности је чак дала могућност синдикату да исправи неправилност и пружи доказ да испуњава и овај услов, иако послодавац нема ту обавезу по закону, али је у духу социјалног дијалога дао синдикату накнадни рок за достављање доказа. Међутим, Војни синдикат ни у накнадном року није доставио доказ о испуњености услова”, додаје се.

Kако се наводи, тужба управном суду против решења Министарства одбране донетом у управном поступку није тужба против министра Вулина, “па синдикат поново својим лажима обмањује јавност”.

“Напомињемо да је надлежно тужилаштво одбацило све пријаве које су представици Војног синдиката Србије подносили против министра Вулина па је позивање синдиката на то да им је репрезентативност ускраћена јер указују на наводне неправилности потпуно неосновано”.

Министарство је због тога најавило подношење тужбе против представника ВСС.

“С обзиром да је надлежно тужилаштво позивало представнике Војног синдиката да доставе доказе за своје раније тврдње, те да су одбили да доставе било какав доказ тужилаштву, као и да комуницирају са органима Војне полиције и цивилног тужилаштва, те да ни овога пута не постоји ниједан аргуменат који потврђују изнете оптужбе, Министарство одбране мораће да против представника Војног синдиката поднесе тужбу и тако им омогући да на суду докажу своје неосноване оптужбе”, закључено је у саопштењу.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Војни синдикат легално постоји од 2012. Као и сваки други синдикат он брани колективна и појединсчна права војних лица. Ту нема ништа ни чудно ни неморално.
    Неморално, анахроно, дилетантски и дрско је понашање дезерзера цивила Вулина у односу према Војном синдикату. Како то да Војни синдикат од 2012 до данас функционише легално, а сада му одједном фали “један” услов? Нелегално отпуштање из Војске руководилаца синдиката није нешто што не би могло бити исправљено када издајници буду скинути с власти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!