Насловна / Србија / Друштво / Врховни касациони суд: Предлозима о промени Устава нанета штета грађанима и њиховим правима на независтан и непристрасан суд

Врховни касациони суд: Предлозима о промени Устава нанета штета грађанима и њиховим правима на независтан и непристрасан суд

Врховни касациони суд саопштио је да решења предложена на радни текст амандмана Министарства правде на Устав Србије у делу који се односи на судове значајно умањују постојећи ниво гаранција независности судова и судија.

Тиме се, како наводе, наноси штета грађанима и њиховим правима на независан и непристрасан суд, и озбиљно доводи у питање владавина права и начело поделе власти.

„Одлучивање о питањима положаја судија, председника судова и судија поротника, укључујући њихов избор и разрешење поверено је Високом савету судства. Предложени састав Високог савета судства, начин избора његових чланова и председника и начин одлучивања, доводе у озбиљну сумњу најпре самосталност и независност тог органа а потом, нужно и могућност да обезбеди уставна јемства независности и самосталности судова и судија. Избором половине чланова Високог савета судства међу којима се бира председник, Народној скупштини би било омогућено да преко својих изабраних представника у овом органу пресудно утиче на доношење свих његових одлука чиме би утицај законодавне власти на судску био већи него што је сада“, наводи се у саопштењу Касационог суда.

Наводе и да на слабљење уставних јемстава судијске независности указује и то да је у амандманима изостављена одредба Устава према којој је сваки утицај на судију у вршењу судијске функције забрањен, а унета одредба према којој министар надлежан за правосуђе може покренути дисциплински поступак и поступак разрешења судија и председника судова, што, како кажу, представља грубо мешање извршне власти у судску.

„Предложеним решењем да за судију првостепеног суда може бити изабрано само лице које је окончало обуку у институцији за обуку у правосуђу основаној законом, дакле Правосудној академији, онемогућава се избор на судијску функцију судијским помоћницима са дугогодишњим радним стажом у судовима, као и правницима који су на другим радним местима стекли завидно знање и значајно искуство, а што представља дискриминацију у приступу судијском позиву“, наводе у Касационом суду.

Из тог суда поручују да је „потребно израдити нови радни текст амандмана, уз уважавање основаних приговора и предлога изнетих током јавне расправе“.

Н1

Актуелно

Марко Ђурић не жели да саслуша десеторо преварених Срба са Косова и Метохије!

(Молбу коју смо добили путем електронске поште преносимо у целости) Група десеторо радника бивше Унмик …

Телеком Србија потрошио око 120 милиона евра за куповину два кабловска оператера

Телеком Србија потрошио је за куповину два кабловска оператера око 120 милиона евра, сазнају “Новости”. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons