Насловна / Србија / Хроника / Вучић издао Косово и Србе низашта – Србија није ни почела преговоре о придруживању ЕУ!
Вучић издао Косово и Србе низашта – Србија није ни почела преговоре о придруживању ЕУ! 1

Вучић издао Косово и Србе низашта – Србија није ни почела преговоре о придруживању ЕУ!

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе дошао је у посету Србији. Медији и политичари најавили да се ради о почетим преговорима о приступању. РТС тврди: „Преговори Србије са Европском унијом званично су почели 21. јануара ове године првом међувладином конференцијом.“ Све то је потпуна неистина. Преговори о приступању Србије ЕУ нису ни почели.

Вучић издао Косово и Србе низашта – Србија није ни почела преговоре о придруживању ЕУ! 2

Шта је истина?

У вези преговора са Србијом, Европска унија је објавила Обавештење са прве приступне међувладине конференције 21. 1. 2014. године, када су „преговори“ о приступању отворени. Међутим, ово обавештење за штампу се садржински уопште не тиче преговора о приступању, већ „нормализације односа Србије и Косова. Тврдња да су Међувладином конференцијом 21. јануара почели преговори није истинита, то нису били преговори о придруживању већ о Косову, о чему сведочи поменуто Обавештење.

Шта је стварна садржина приступних преговора Србије са ЕУ? ЕУ је о томе јавност обавестила документом о отварању Међувладине конференције под именом Negotiation Framework од 9. јануара 2014. г, па ако сте у међувремену стекли „европску писменост“ да разумете ове „лимитиране“  куке и врљике, информишите се.

Вучић издао Косово и Србе низашта – Србија није ни почела преговоре о придруживању ЕУ! 3

На страници о проширењу (Enlargement) Европске уније јасно се види да, ни после деценије и по, Србија још увек нема статус државе која преговара, већ чека почетак преговора (waiting to start). Србија је, као и Македонија, европски статусни „чекач“ на придружење, а не „преговарач“. Еуфемизам „кандидат“ лако се брка са оба, веома различита стауса пред ЕУ. За разлику од Србије, Црна Гора је почела преговоре. А да се подсетимо, Црна Гора је приступила „европским“ санкцијама Русији, док Србија још увек није.

Самим тим, ни једно поглавље преговора није отворено. Зашто нам онда домаћи политичари уопште причају о отварању неких поглавља преговора? Деценију и по пропасти привреде, распродаје, сиромашења и задуживања на „европском путу Србије“ – низашта. Седам влада „чврсто опредељених на путу евроинтеграцијa“ се променило, а Србија још чека почетак преговора са ЕУ.

Вучић издао Косово и Србе низашта – Србија није ни почела преговоре о придруживању ЕУ! 4

„Зелено светло“ за преговоре са ЕУ је било обична демагошка флоскула. Изјава Штефана Филеа о почетку преговора је потпуна неистина. Сви састанци са представницима ЕУ, њихови захтеви, ултиматуми, „тешке мере“ на које су наше Владе пристале, спровеле и спроводиће их, не доводе до било каквог резултата у придруживању Србије ЕУ. А све то је веома штетно или у најмању руку бескорисно за огромну већину грађана Србије.

За четрнаест година бауљања, ЕУ са Србијом још није почела преговоре о придруживању, пошто Србија није увела санкције Русији. Уосталом, то је увијено саопштио и сам Штефан Филе уз неистину о преговорима Србије са ЕУ који се „одвијају“.

Вучић издао Косово и Србе низашта – Србија није ни почела преговоре о придруживању ЕУ! 5

„Што се тиче политике Србије према Русији, правило је да су очекивања од државе кандидата таква да се та земља понаша у потпуности у складу с правилима ЕУ од првог дана свог чланства у ЕУ.“ (Данас / Танјуг, пр. НСПМ)

Нисмо увели санкције Русији. Нисмо на путу ка Европској унији, нити ћемо бити док те санкције не уведемо. Србији се није упалило „зелено светло“ на путу ка ЕУ, јер на том путу нема ни семафора, пошто је пут Србије ка ЕУ очигледно „пут којег нема“.

Прилози:

Прилог 1. (Jpeg документ pregovori)

Вучић издао Косово и Србе низашта – Србија није ни почела преговоре о придруживању ЕУ! 6

Потпис прилога 1:

Србије нема међу земљама које су почеле приступне преговоре са ЕУ. Извор: Европска унија (http://ec.europa.eu/enlargement/countries/check-current-status/index_en.htm). Увид извршен 5. 5. 2014. године.

Прилог 2. (PDF документ: AD_1_2014_INT_EN)

Наслов прилога 2:

Conference on Accession to the European Union – Serbian Brussels, 9 January 2014, AD 1-14 Limite, CONF-RS 1, Accession Document: General EU Position, Ministerial Meeting Opening the Intergovermental Conference on the Accession of Serbia to the Eurоpean Union (Brussels, 21 January 2014)

Напомена:

Одмах по објављивању овог текста, на сајту ЕУ је учињен видљивим документ: Conference on Accession to the European Union – Serbian Brussels, 9 January 2014, AD 1-14 Limite, CONF-RS 1, Accession Document: General EU Position, Ministerial Meeting Opening the Intergovermental Conference on the Accession of Serbia to the Eurоpean Union (Brussels, 21 January 2014). Тек данас је објављен званични документ којим је учињено видљивим да су преговори о придруживању Србије почели, али из документа је видљиво да ни једно поглавље није отворено.

Душан Ковачев

НСПМ

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Ђорђе Вукадиновић: Зашто нико није реаговао на Макронову изјаву да су Србија и Косово "две европске државе"? 16

Ђорђе Вукадиновић: Зашто нико није реаговао на Макронову изјаву да су Србија и Косово „две европске државе“?

Ниједне дневне новине у Србији нису забележиле изјаву француског председника Емануела Макрона, који је рекао …

Погледајте како је Вучић од напредних ботова направио стоку! (видео) 17

Погледајте како је Вучић од напредних ботова направио стоку! (видео)

Погледајте како велику љубав према велеиздајнику из Чипуљића плаћају напредни ботови. Сатерани у обор као …

16 Коментара

 1. NIJE VUCIC nego oni koji su ga birali !!!

 2. Zoran Petrovic

  PA TREBA DA SE SKINU IZDAJNICI PROKLETI DA SU PLJACKASI

 3. DA IM JEBEM FAMILIJU I STO IM JE NAJMILIJE AJDE DA SKIDAMO OVOG LOPOVA ALI DA VRATI PARE KOJE SU ON I MIKI RAKIC OTELI OD TAJKUNA,AJDE DA IH DEMONTIRAMO DOSTA SU BILI NA VLASTI NEMOJ DA IM DOZVOLIMO DA PROMENE USTAV JEBEM TI EVROPU,SAD NAS NI RUSI NECE

  • Ne zna se da li si pametan, ali se vidi da si nekulturan.Ocigledno je da za tebe komentarisanje nije jaka fora jer ne znas da biras reci.Ti u Svajcarskoj ne bi mogao da budec cobanin, tamo je obavezna srednja skola, sa poznavanjem veterinarstva i proizvodnjom sireva.
   Zato nastavi da lupas po tastaturi, tako kako znas.I nemoj se vredjati, sve je istina….

 4. Momcilo Moma Karakacanac

  Ova Braca Bajic, su nasa kob! Ljudi, secate li se 90tih? Zasto glasaste za njih, to su isti ljudi, samo malo stilizovaniji!

 5. Branko Ivić

  Смрадови издајнички !!!

 6. Slavoljub Stevic

  TOLIKO SU VELIKI DA KAD DODJE VREME ZA NAGRADU DOBICE DEBELI PAJVAN.

 7. Slavoljub Stevic

  DRAGOSLAVE MNOGO JE VISE U VLADI NEGO STO SU OMCE NA SLICI.

 8. mogu kako oce takav smo narod,prodje zivot u budalastini,,

 9. gori su od bilo kakve elementarne nepogode!

 10. a zasto bi smo isli u EU, sta su dobile Bugarska i Rumunija time sto su u EU, pitajte ih. posebno sada kada se situacija znatno menja, kada Evropa puca, siromasne clanice uvukla je u duznicko ropstvo, kao sto bi i nas. treba se okrenuti Rusiji.

  • Nove clanice EU dobijaju, sto je najvaznije, propise i zakone, koje treba da sprovode u drustvu, ako to uspesno cine, dobijaju i materijalnu pomoc. To je drvo koje je posadjeno, ono treba da se neguje da bi dalo ploda, a to se odnosi na jedan duzi period, od desetak godina.
   Ne moze se ocekivati nista znacajno posle godinu dana ili dve.Tim pre sto se radi o siromasnim zemljama i cak, u punoj svetskoj ekonomskoj krizi.Primer su Spanija i Portugalija, primljene su u clanstvo kao vrlo siromasne i nerazvijene zemlje, posle dvadeset godina je nastala primetna razlika.Stanovnistvo ne mora da ide u druge zemlje radi zaposljavanja, a njihovi penzioneri se vracaju u zemlju, jer su uslovi za zivot identicni.Jedno je najvaznije, izmedju ostalog, sto zemlje clanice EU ne mogu ratovati medjusobno, takodje ni clanice NATO- saveza, a to je vrlo bitno za jednu Uniju.Mislim da su ideje iz 1950-1953 god.urodile plodom,stvorena je evropska Zajednica i vec 70 godina se ne ratuje u Evropi.
   Da li EU puca, to ne moze da se poveruje, a sto se tice Rusije, mi mozemo i sa njima da saradjujemo, ako to i oni zele.Ustvari, mi smo cesto u situaciji da ne znamo sta hocemo, sta realno mozemo, nemamo izbora ali bi hteli da sedimo na dve stolice.I uvek znamo najbolje, kad je kasno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *