Вучић је за три године на власти уништио комплетну млекарску индустрију, српски млекари су пред банкротом!

0
(0)

СРПСКИ млекари са завишћу гледају на своје колеге у Европској унији. Не без разлога. Када су недавно, у знак протеста због ниских цена млека, блокирали главне саобраћајнице у Бриселу, то им се исплатило, јер је убрзо Европска комисија саопштила да ће им ургентно помоћи са пола милијарде евра! Санкције према Русији, додатно су отежале њихову ситуацију и довели до стварања великих вишкова. Млеко је само у овој години појефтинило за четвритну, а фармери тврде да им прети банкрот.

Српски произвођачи су много пута указивали да су угрожени. Огрoмaн je увoз млeкa у прaху, трaжe вeћу пoмoћ држaвe, aли нaилaзe нa oтпoр, jeр их, кажу, спутaвa Спoрaзум o стaбилизaциjи и придруживaњу. Када је планиран већи извоз у Русију, стигао је допис из Брисела да се треба уздржати од било каквих извозних субвенција и кредита, односно повећаног српског извоза у Русију, како не би заузели место производа из ЕУ.

– На нашу жалост, ни у једном сегменту не можемо да се поредимо са фармерима из ЕУ, који послују у уређеном систему – каже за „Новости“ Сања Бугарски, председница Централне асоцијације произвођача Војводине. – Министарство пољопривреде деценијама није урадило елементарне ствари и из таквог приступа произлази много проблема. О нашој ситуацији најбоље говори број крава који имамо. Од некада 1,4 милиона крава стигли смо на непуних 300.000 грла. Било би лепо да неко образложи зашто је то тако и ко сноси одговорност за то.

Данас је, додаје Бугарски, на реду млеко и месо иста ситуација се већ дешава са воћем и поврћем, тако да је наша комплетна пољопривреда угрожена у потпуности. Мислимо да Србија мора да искористи све механизме које има и то под хитно. Због неразумевања од стране Министарства, млекари послују од маја месеца са губитком.

– Још увек нису уведени прелевмани на млеко у праху, кондензовано млеко и маслац – наглашава Бугарски. – Нико не контролише увоз млека из Босне и ЕУ. Трговачке марже морају да се уведу, јер ово није ситуација у којој треба неко да зарађује и то абнормално, док ми, произвођачи пропадамо и изумиремо.

У Сектору за билатералну економску сарадњу Министарства трговине кажу да треба имати у виду да је износ опредељених средстава за санирање штете у ЕУ од пола милијарде евра занемарљив и незнатан у односу на укупан аграрни буџет ЕУ.

ВИШЕ МЛЕКА ИЗ ЕУ

НЕМИНОВНО је да се догађаји на међународном тржишту хране одразе и на наше трговинске токове, и у позитивном и у негативном контексту. Као резултат тога у првих седам месеци 2015. забележен је раст увоза млека и млечних производа из ЕУ, пад извоза у земље ЦЕФТА, такође због конкуренције из ЕУ, али је са друге стране дошло до раста извоза у Русију. – И поред тога што је увоз из ЕУ значајно порастао, биланс увоза и извоза млека и млечних производа Србије са светом и даље је позитиван, што значи да и даље више извозимо, него што увозимо – тврде у Министарству пољопривреде.
– Криза у трговинским односима између ЕУ и Русије свакако се прелила на Србију, дошло је до повећане конкурнеције услед снижених цена ЕУ производа и њиховог преусмеравања са Русије не друга тржишта, па и на Србију – истичу за наш лист у Сектору за билатералну економску сарадњу. – У истом тренутку имамо и повећану понуду и снижену цену.

У тренутку када је утврђено да је дошло до раста увоза одређених група производа, Влада Републике Србије донела је мере за заштиту домаће производње на увоз из ЕУ и то сира, маслаца, млека и киселомлечних производа. Те мере ступиле су на снагу у марту, односно јуну ове године са важењем до 31. децембра 2015. Такође Влада Србије је донела одлуку и о откупу млека у праху од домаћих произвођача.

– Управо увођењем ових мера према ЕУ, потврђује се да ССП обезбеђује заштиту наше индустрије од повећаног или наглог увоза – кажу у Министарству пољопривреде.

– Погрешна је теза да нас ССП ограничава за увођење додатних мера заштите, али да би се ове мере увеле треба да утврдимо статистички да је дошло до повећаног увоза који је проузроковао штету.

„СОМБОЛЕД“ – ПОДРШКА ФАРМЕРИМА

НА тржишту млека у Европи, као и у другим областима, важи закон понуде и потражње и он као такав диктира услове на тржишту – истичу у „Сомболеду“. – Тренутна ситуација на европском тржишту млека условљена је и факторима попут укидања квота на млеко и руским ембаргом, и неминовно је да такви услови директно утичу и на српско тржиште. Домаћи фармери свакако заслужују подршку. „Сомболед“ са својим произвођачима млека настоји да одржи и ојача сарадњу и труди се да им као партнер пружи сву могућу подршку. Tренутно ради на техничком максимуму у погледу капацитета пријема сировог млека.

Д. МАРИНКОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

Увуци се будало Муслиманском брату Ердогану у дупе и тамо остани јер за боље и ниси!

4.1 (8) „За Србију је важно да има одличне односе и комуникацију са Турском, јер …

3 Коментара

  1. On da se uhvati i za „onu stvar“ i ona bi se osušila…

  2. Незнам шта чекате зар кроз уништену мекерску индустрију не видите уништење свој посао, невидите уништење себе, шта се чека, нема се више времена, мој позив за удруживање и самоорганизовање доноси промену комплетни препород државе Србије. Да Вас подсетим да из ништа никад није билко нешто, мора да се да нешто и од себе, то нешто моје, то нешто Ваше то је прави одговор на наше безнађе у овом тренутку . Излаз постоји. Излаз увек постоји. позз. ДРАГАНешковић

  3. Ima li nešto što sluge SOTONE nisu uništile

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend