Вучић: Односи Србије и Турске можда су најбољи у савременој историји

3
(2)

* Александар ВУЧИЋ: „Краљ Александар је рекао да смо ми завршили своје сукобе са Турцима и да од сада са њима хоћемо да градимо само мир и најбоље односе. Сигуран сам да ћемо кроз мир радити само на добробит турског и српског народа и свих грађана Србије

Реџеп Тајип ЕРДОГАН: Трговинска размена две земље премашила милијарду долара. Ревидирани споразум Србије и Турске о слободној трговини који је у јуну ступио на снагу, осигураће да та цифра буде знатно виша. С Вучићем сам поставио циљ од две милијарде долара краткорочно и пет милијарди долара дугорочно

* ВУЧИЋ: „Радимо на инфраструктурном повезивању Балкана, сутра ћемо присуствовати почетку радова на деоници аутопута Београд Сарајево од Кузмина до Сремске Раче у дужини од 19 километара. То су радови велике вредности, око 225 милиона евра. То ће драматично повезати Бошњаке и Србе, Србе и Србе, Сарајево и Београд, Београд и Бањалуку

* ЕРДОГАН: „Оно о чему ми говоримо јесу прекретнице и кључне ствари за Балкан: Да се обезбеди мир и благостање и све што ће имати позитиван утицај на Балкан, да не буде више борби, него само мир. То су мостови међу срцима, биће само осмеха док се буде путовало преко тих мостова

_________________________________________________________________________

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је између Турске и Србије постигнуто велико поверење и оценио да су односи две земље данас „можда и најбољи у савременој историји“.

Обраћајући се новинарима после разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Палати Србија у Београду, Вучић је оценио да када две државе имају добре односе, онда „увек имамо мир“.

„Краљ Александар је рекао да смо ми завршили своје сукобе са Турцима и да од сада са њима хоћемо да градимо само мир и најбоље односе. Сигуран сам да ћемо кроз мир радити само на добробит турског и српског народа и свих грађана Србије“, казао је Вучић.

Он је навео да је основни политички пројекат на ком Београд ради са Анкаром, обезбеђивање мира и стабилности на целом Балкану.

„Радимо на инфраструктурном повезивању Балкана, сутра ћемо присуствовати почетку радова на деоници аутопута Београд Сарајево од Кузмина до Сремске Раче у дужини од 19 километара. То су радови велике вредности, око 225 милиона евра. То би драматично повезало Бошњаке и Србе, Србе и Србе, Сарајево и Београд, Београд и Бањалуку. И Србија и Балкан изгледаће много другачије када то будемо завршили“, навео је Вучић.

Председник Србије је казао да је трговинска размена две земље у првих осам месеци ове године већа за 13 одсто него 2018. године.

„Констатовали смо да смо направили значајан напредак у економској сарадњи. Када смо се овде срели први пут, размена је била нешто већа од 800 милиона евра а већ крајем 2018. године достигла је милијарду и 84 милиона евра. У претходних десет година српски извоз у Турску је увећан за 7,8 пута, наравно повећан је и увоз из Турске и износи више од 500 милиона евра“, казао је Вучић.

Изразио је захвалност турским инвеститорима у Србији, наводећи да су већ отворили или отварају шест фабрика у Србији а да је седма како је рекао, „на путу“.

„Те фабрике су отворене од Крагујевца до Малог Зворника и Владичиног Хана, драматично су помогли развоју средина које углавном нису урбане и где још има доста незапослених људи“, рекао је Вучић.

Додао је да ће посебан акценат бити на подизању инфраструктуре у како је рекао, Санџаку или Рашкој области.

„Нешто радимо сами а добар део у сарадњи са Турском. Најважнија је деоница Нови Пазар Сјеница, која кошта око 24 милиона евра. Хоћемо да се Бошњаци осећају као сви грађани ове земље“, казао је Вучић.

Изразио је очекивање да ће у области одбране бити остварен „велики напредак“ у билатералној сарадњи, наводећи да је Србија показала интересовање за куповину одређеног оружја и опреме из Турске, али и за трансфер технологија кроз сарадњу предузећа одбрамбене индустрије.

Ердоган: Турска жели да помогне земљама

региона да оставе проблеме иза себе

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас у Београду да Србија има важну улогу за стабилност и доборбит Балкана и да Анкара подржава евроатлантски смер региона и покушава да помогне земљама Западног Балкана да превазиђу проблеме.

На заједничкој конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем, Ердоган је рекао да ће ауто-пут Београд-Сарајево за који ће сутра бити положен камен-темељац, бити „нови мост мира који ће повезивати регион“ и да представља „значајну поруку за цео регион“.

„Оно о чему ми говоримо јесу прекретнице и кључне ствари за Балкан: Да се обезбеди мир и благостање и све што ће имати позитиван утицај на Балкан, да не буде више борби, него само мир. То су мостови међу срцима, биће само осмеха док се буде путовало преко тих мостова“, казао је Ердоган.

Он је навео да је данас имао „плодне разговоре“ и с Вучићем „у четири ока“ и на састанку Високог савета за сарадњу Србије и Турске и додао да су залагања његовог домаћина имала „велики утицај“ да разговори буду плодоносни.

Ердоган је рекао да данас потписаних девет споразума показује „колико је плодан био састанак Високог савета за сарадњу Србије и Турске“.

„Потписивање важних докумената додатно је ојачало уговорне основе наших односа. Наша сарадња је достигла изузетан ниво, за шта велике заслуге има председник Вучић“, казао је турски лидер.

Он је рекао да две земље настоје да још више унапреде сарадња у области безбедности, одбране, образовања, науке, културе, индустрије, технологије, саобраћаја.

Ердоган је навео да су данас на Српско-турском пословном форуму у Београду привредници који су „направили могућности запошљавања у разним регионима Србије“ и поново захвалио Вучићу за подршку коју им је пружио.

„Наши инвеститори додају нове инвестиционе активности постојећим, желео бих да видим нове инвестиције у Србији“, подвукао је Ердоган.

Навео је да ће сутра, у уторак, другог и последњег дана његове посете, бити отворено шест турских фабрика у Србији, које ће производити аутомобилске делове, гуме, текстил, и биће постављен камен-темељац за изградњу још једне фабрике.

Ердоган је рекао да је трговинска размена две земље премашила милијарду долара и да ће ревидирани споразум Србије и Турске о слободној трговини који је у јуну ступио на снагу, осигурати да „та цифра буде знатно виша“.

„С Вучићем сам поставио циљ од две милијарде долара краткорочно и пет милијарди долара дугорочно“, казао је Ердоган.

Додао је да је Турска агенција за сарадњу и координацију (ТИКА) предузела 257 пројектних активности укупне вредности веће од 30 милиона долара.

Председник Турске је казао и да је донета одлука о отварању генералног конзулата Турске у Новом Пазару.

Он је још једном захвалио Вучићу за подршку коју му је пружио у време покушаја пуча у Турској јула 2016. године, рекавши да „ту подршку не може да заборави“.

Ердоган је данас почео дводневну посету Србији, током које је одржан други састанак Високог савета за сарадњу Србије и Турске, а следи Српско-турски пословни форум.

Ердоган и Вучић ће се сутра састати с члановима Председништва БиХ, Жељком Комшићем, Милорадом Додиком и Шефиком Џаферовићем, а потом ће у Сремској Рачи положити камен-темељац за ауто-пут Београд–Сарајево.

Вучић: Ердоган донео велике промене у региону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган донео велике промене у региону, и да даје велики допринос обнови инфраструктуре у Србији.

Отварајући Српско-турског пословног форума, у оквиру дводневне посете државно-привредне делегације Турске на челу с Ердоганом, Вучић је данас рекао да је захвалан госту и инвеститорима из Турске што улажу у местима где други инвеститори нису желели, као што су Лебане, Владичин Хан, Крупањ, Мали Зворник, Лесковац.

Вучић је позвао турске инвеститоре да дођу у још већем броју у Србију, посебно да улажу у бањски туризам, а привреднике Србије да улажу у Турској и „траже шансу“ на том тржишту.

„Даћу све од себе да однос грађана Србије према турским инвесторима буде још бољи“, рекао је Вучић.

Ердоган је на отварању пословног форума казао да су претходне године дале „изузетан замах“ у билатералним односима, а сарадња Србије и Турске прошле године подигнута на виши ниво одржавањем првог састанка Високог савета за сарадњу.

„Имамо чврсте везе пријатељства са Србијом, а сада смо почели да убирамо плодове наших залагања: Споразум о слободној трговини из 2010. који је прошле године ревидиран, ступио је на снагу у јуну“, навео је Ердоган.

„Надамо се да ће захваљујући том споразуму бити увећан ниво размене у области телекомуникација, финасија, саобраћаја, електронске трговине, пољопривреде“, рекао је он.

Ердоган је казао да су у успону и трговина две земље и турске инвестиције у Србију уз 8.000 запослених у текстилној, машинској и ауто-индустрији, банкарству, туризму.

„Турске инвестиције у Србију су од милион долара 2011. године направиле огроман скок и достигле 200 милиона долара 2018. године. Размена од 2010. године порасла је 200 одсто. У 2018. години достигла је рекордних 1,2 милијарде долара, у првих осам месеци 2019. била је 890 милиона долара. Циљамо да ту цифру доведемо до две милијарде краткорочно и до пет милијарди долара дугорочно“, рекао је турски лидер.

Ердоган је казао да ће сутра бити отварено шест турских фабрика у Србији и да ће бити положен камен темељац за још једну фабрику.

„Сутра ћемо почети и изградњу ауто-пута Београд-Сарајево и поставити камен темељац за мост. То је мировни пројекат у свим аспектима“, оценио је Ердоган.

Додао је да се Вучић „брине о свим проблемима с којима се турске компаније суочавају у Србији“ и захвалио му за подршку.

Ердоган је оценио да је „заједничка визија Турске и Србије велика прилика за регион“ и позвао привреднике две земље да даље јачају сарадњу.

„Заједно с председником Вучићем спремни смо да пружимо сваку врсту подршке, замолио бих пословне људе да развију пројекте који ће нам помоћи да искористимо капацитете“, навео је Ердоган.

Србија и Турска имају Споразум о слободној трговини, а прошле године робна размена је достигла скоро 1,1 милијарду евра, а очекује се да ће ове године премашити 1,2 милијарде.

Од 2010. године робна размена две земље увећана је 4,5 пута.

Српске фирме у Турску највише извозе ауто делове, а увозе текстил и воће.

Од 2010. до 2018. године турске инвестиције у Србији износиле су 135,1 милион евра, а највише их је било у текстилну и ауто-индустрију, као и у машински и прехрамбени сектор.

У Србији послује око 500 предузеће где је више од 50 одсто капитала у турском власништву.

Србија и Турска имају добру сарадњу у изградњи путева, а најзначајнији пројекат је изградње аутопута Београд–Сарајево.

У Србију долази све више турских туриста, а прошле године било их је 97.000.

(Бета)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend