Вучић припремио 6.000 отказа у просвети и 2.000 отказа у „Железницама Србије“

0
(0)

Министарка Зорана Михајловић најавила је да ће око 2.000 раднике запослених у Железницама добити отказ у наредном периоду.

Она је казала да нико од 16.000 запослених неће отићи Железница Србије без социјалног програма који треба да прихвате и пословодство, и синдикат, и Влада Србије.

– Тренутно разговарамо са синдикатима у Железници Србије и утврдјујемо социјални програм који би требало да буде онако негде како је то урађено и за Електропривреду Србије (ЕПС), нагласила је Михајловић.

По њеним речима, прво ће се ићи на пријављивање на добровољни одлазак из предузећа оних радника који испуњавају бар један услов за пензију.

– Нека процена која је прихваћена од свих је да би до краја године из Железница могло да оде преко 2.000 људи. Очекујемо прво да видимо који је број људи који ће се добровољно јавити за одлазак, али важно је да сви запослени у Железници треба да буду сигурни да нико неће отићи, а да не добије социјални програм са којим ће се сложити и пословодство, и синдикати, и Влада Србије, казала је она.

Она је истакла да је велики проблем Железница Србије то што имају много више старијих радника него млађих, и много запослени у администрацији, док недостаје машиновођа и пружних радника.

На списку за отказе 6.000 просветара

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић изјавио је да је око 6.000 људи у просвети вишак, али да ће министарство покушати све да збрине.

Он је за данашње издање листа “Данас” казао да је према грубим проценама само у Београду вишак око 3.000 људи, али и да је проблем што су у појединим школама директори прикривали слободна места и нису хтели да преузму технолошке вишкове.

Говорећи о два документа којима се одређује начин формирања одељења у основним школама, Шарчевић је казао да њихова примена не би утицала на уштеде, али би могла да створи нове технолошке вишкове.

– Преузео сам касу министарства са извесним минусом што није кривица претходног министра, али морам да кажем да рационализација није урађена, рекао је Шарчевић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићево обећање за неке раднике Kрушика улудо радовање, 30-ак добило отказе

4.5 (4) Kако Н1 сазнаје тридесетак радника Kрушика није добило продужење уговора. Међу њима је …

Најбоље да питаш Сороша да ли ће и када српска деца да крену у школу

0 (0) Председник Александар Вучић не искључује могућност онлајн наставе у новој школској години због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend