Вучић са ММФ договорио још једно повећање цене струје током 2017.

Вучић са ММФ договорио још једно повећање цене струје током 2017.

Грађане Србије од јануара следеће године чека још један талас поскупљења, а новим ценама највише ће бити погођени возачи, конзументи алкохолних пића и цигарета.

Након недавног поскупљења горива, возаче у Србији чека нови удар на новчаник. Готово је извесно да ће од Нове године поскупети путарине на аутопутевима и то за бар 10 одсто. Да је таква одлука веома близу, потврдио је и в. д. директора ЈП “Путеви Србије” Зоран Добрњак.

– Очекујем такву одлуку Владе. То ће бити прво повећање путарина после девет година – рекао је он.

Путари већ дуго инсистирају на расту цена, а до тога ће доћи и због захтева ЕУ да се више улаже у инфраструктуру. Према ценовнику који су “Путеви Србије” предложили Влади, путарина за деоницу Београд – Ниш ће са садашњих 730 скочити на 800 динара. Коришћење пута Београд – Шид, уместо досадашњих 340, плаћаће се 370, а за деоницу Београд – Суботица путарина ће са 290 бити увећана на 320 динара.

Због захтева из ЕУ, биће повећане и акцизе на домаћа жестока пића и цигарете, а у Министарству финансија већ је формирана радна група која треба да припреми нови закон којим би се наша акцизна политика ускладила са стандардима ЕУ.

Уколико се будемо доследно држали упутстава Брисела, дажбине за домаћу ракију и виски морале би да буду исте, односно наша жестина мораће да поскупи за 192 динара по литру. Оваква корекција цена плод је упозорења Европске комисије, која сматра да акцизна политика у сектору жестоких алкохолних пића фаворизује домаћа алкохолна пића, што није у складу са принципима Брисела.

То би значило да ће шљивовица са 690 динара поскупети на 882, виљамовка на 2.112 динара, лозовача ће коштати 712 динара, а вињак 1.021.

Повећање цена цигарета, са друге стране, ићи ће поступно, а према неким најавама, биће израђен акцизни календар за наредне четири године. У њему ће се, као и у претходном, два пута годишње кориговати ове дажбине. Наиме, у ЕУ је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета, док у Србији она износи 50 евра.

Извесно је да грађане Србије чека поскупљење и кафе, када у производњу стигне кафа из нове бербе. Произвођачи кафе међутим још не знају за колико ће поскупети омиљени црни напитак, али се слажу да је таква одлука неминовна и то од јануара следеће године.

И на крају, током 2017. грађане очекује још један скок цена струје. Мада то до данас није званично потврђено, раст цена електричне енергије у следећој години предвиђен је договором са ММФ-ом, а тиме ће бити настављено усклађивање са ценама тог енергента у Европи. Како се незванично спекулише, садашње цене, наиме, толико су ниске да не привлаче ниједну инострану компанију да уђе на српско тржиште електричне енергије, препуштајући га тако монополу ЕПС-а.

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Гаспром“ обуставио испоруке гаса у Немачку преко гасовода „Јамал-Европа“

„Гаспром“ обуставио испоруке гаса у Немачку преко гасовода „Јамал-Европа“

„Гаспром“ није резервисао капацитете за транзит природног гаса гасовода „Јамал-Европа“ за данас ни за време …

Србија међу земљама са најскупљим енергентима у Европи!

Србија међу земљама са најскупљим енергентима у Европи!

Председник Србије Александар Вучић покушао је да нас пискарањем по табли у емисији Срђана Предојевића …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *