Вучић у посети главном Сатанином гнезду

Вучић у посети главном Сатанином гнезду

Председник Србије Александар Вучић преенео је данас поглавару Римокатоличке цркве, папи Фрањи, да Србија “изузетно цени принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права.

Вучић је у разговору с папом, са којим се састао јутрос у Ватикану, истовремено захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

Како је наведено на инстраграм профилу председника “Будућностсрбијеав”, уз фотографије са састанка, председник Србије и папа су разговарали о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.

Вучић у посети главном Сатанином гнезду

Вучић је нагласио да је сарадња измеду Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање, наводи се на инстраграм профилу председника “Будућностсрбијеав”, уз фотографије са састанка.

Председник је истакао да је Србија дугороцно опредељена да негује и унапредује односе са Светом столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа.

Током сусрета, Вучић је истакао да односе Србије и Свете столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима.

Вучић у посети главном Сатанином гнезду

Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права.

С тим у вези, Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО.

Вучић у посети главном Сатанином гнезду

“Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права”, нагласио је Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете столице по том питању.

“Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање”, указао је Вучић.

Вучић у посети главном Сатанином гнезду

Он је поручио да Србија наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога.

“Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор”, нагласио је Вучић.

Током разговора са папом Франциском, Вучић је изразио искрену захвалност Светој столици и папи на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије.

ВУЧИЋ О ЗЕМАНОВОЈ ИНИЦИЈАТИВИ: НЕ ТРЕБА ПРЕВИШЕ ОЧЕКИВАТИ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не треба имати превелика очекивања да Чешка може тако лако променити свој став око признања Косова.

“Ми бисмо то волели, али не мислим да је реално”, рекао је Вучић новинарима у Ватикану, на констатацију да је чешки премијер Андреј Бабиш казао да је спреман да са председником Милошем Земаном и осталим институцијама разговара о питању повлачења признања Косова.

„Немојмо да подижемо очекивања нашег народа. Бескрајно хвала нашим чешким пријатељима. Знам колико поштују и воле Србију, али немојте да правимо од Земана нешто, па да, ако не буде дошло до такве одлуке, од њега правимо непријатеља, који није био нешто спреман да уради“, упозорио је Вучић.

Прочитајте још – Ево шта је Вучић поклонио поглавару Римокатоличке цркве

Он је истакао да зна колико Чеси поштују и воле Србију, да су искрени наши пријатељи, али да државе не могу да раде такве ствари тако лако, посебно ако се налазе у неком одређеном блоку.

Поновио је да не треба превише очекивати.

Вучић у посети главном Сатанином гнезду


Упитан за “политичку офанзиву”, коју је покренуо и доласком у Ватикан, Вучић је казао да новинари воле да говоре о „офанзивама“, а да су ове посете његов посао и редовна борба за нашу земљу, што ће наставити да ради.

„Борићемо се и и даље и верујем да ћемо за људе урадити много добрих ствари у будућности“, казао је он.

СПЦ СЕ ПИТА ЗА ПОСЕТУ ПАПЕ СРБИЈИ, ЈА БИХ ВОЛЕО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би волео да папа посети Србју, али је подсетио да је за то потребна сагласност Српске православне цркве.

Вучић је на питање новинара да ли је разговрао са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом о доласку у Србју рекао:

“Ви сте питали мене као председника Србије и ја бих волео да папа посети Србију, али, за то је потребна сагласност СПЦ, као што знате, тако да је то питање за нашу цркву”, рекао је Вучић.

Додао је да је пренео поздраве папи од нашег патријарха Иринеја и да ће по повратку пренети поздраве папе патријарху Иринеју.

Председник Србије је рекао да папа изузетно цени нашег патријарха Иринеја и да му је то током разговора у два или три наврата поновио.

ВАТИКАН ЧУВА СВОЈЕ ПОЗИЦИЈЕ, ЖЕЛИ МИРНО РЕШЕЊЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије.

“То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане”, рекао је Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Он је рекао да Ватикан такође жели разговоре и мирно ресење између Срба и Албанаца.

Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола.

Председник Вучић пренео је такође да је папи говорио о КиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Вучић у посети главном Сатанином гнезду

Истиче да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додаје да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, говорио о томе о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

“Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало… Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговор са папом Франциском у Ватикану трајао дуже него што је било предвиђено, да су имали много тема, али је напоменуо да јавно неће причати о ономе што му је папа говорио.

“Имао сам среће што сам могао да разговарам са папом Франциском, много тога сам научио паметног и доброг чуо. Видео сам бригу за све људе који живе на Балкану, грађане Србије, људе у Србији”, рекао је Вучић.

Вучић у посети главном Сатанином гнезду

Председник је рекао и да је са папом причао о положају католичке заједнице у Србији, током чега је, каже, посебно истакао положај Београдске надбискупије и колико напора и колико поштовања ужива Станислав Хочевар.

“Много тога се ради и по питању реституције, остало је пуно посла и кад је реч о порезима на имовину”, рекао је Вучић и додао да су међу католицима најбронији Мађари.

Истакао је да Србија поштује њхова права и да тежи да их унапређује.

“Мислим да су и они тиме задовољни, а ја верујем да можемо још да урадимо”, рекао је Вучић.

Додао је и да би волео да папа посети Србију, али да је за то потребна сагласност СПЦ, те истакао да ће пренети поздраве папе патријарху Иринеју, којег, како каже, изузетно цени.

Вучић каже и да је папи донео пригодан поклон, за који је сматрао да је примерен и да на одређени начин указује на српску историју и данашње проблеме, а који папа нема у својој колекцији.

“Ја сам добио поклоне и они ће стајати у Председништву, а од његове еминенције господина Паролина сам добио посебно перо… Хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је веома срећан што је у Ватикану могао да чује лепе речи о Србији.

ОДНОСЕ СРБИЈЕ И ВАТИКАНА ОДЛИКУЈЕ ПОДУДАРНОСТ СТАВОВА

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Ватикану са Његовом светошцу папом Франциском, са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и медународној сарадњи, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

“Председник Вучић је нагласио да је сарадња измеду Републике Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање. Он је рекао да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом Столицом, додавши да ћемо наредне године обележити 100 година од успостављања наших дипломатских односа”, наводи се у саопштењу.

Вучић у посети главном Сатанином гнезду

Током сусрета, председник Вучић је истакао да односе Републике Србије и Свете Столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима. Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права. С тим у вези, председник Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО.

“Изузетно ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права”, нагласио је председник Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете Столице по том питању.

ВАТИКАН ЧУВА СВОЈЕ ПОЗИЦИЈЕ, ЖЕЛИ МИРНО РЕШЕЊЕ ИЗМЕЂУ СРБА И АЛБАНАЦА Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије. “То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане”, рекао је Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене незавиности Косова. Он је рекао да Ватикан жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца.

“Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеце стање. Наша страна наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога. Медутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор”, нагласио је Вучић.

Како се наводи у саопштењу, током разговора са Његовом светошцу папом Франциском, председник Вучић је изразио искрену захвалност Светој Столици и папи Франциску на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије.

“Посебно ценимо залагање да се процес евроинтеграција региона Западног Балкана у ЕУ убрза, а државе цланице охрабре да помогну и подрже тај процес”, рекао је председник Вучић, указавши на то да цланство у ЕУ представља један од спољнополитичких приоритета Србије.

Он је додао да недавне посете Његове светости Западном Балкану представљају снажну политицку подршку читавом региону и пружају важан допринос јачању дијалога, духа хуманости и солидарности, као и подршку у погледу стратешки значајних политицких питања за читав регион, пише уи саопштењу.

Председник Вучић и Његова светост папа Франциско разговарали су и о јачању сарадње у области културе, историјских наука, као и заједницким пројектима научних института Србије и Свете Столице.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић дошао на поклоњење глобалистима: Урадићемо све за Зелену агенду

Вучић дошао на поклоњење глобалистима: Урадићемо све за Зелену агенду

Председник Србије Александар Вучић борави у Глазгову где учествује на Самиту лидера о климатским променама …

Свети Јустин Ћелијски - Три главна пада у историји људског рода: Адам, Јуда и папа

Свети Јустин Ћелијски – Три главна пада у историји људског рода: Адам, Јуда и папа

3. Хуманизми европски, сви: од најпримитивнијег до најсуптилнијег, од фетишистичког до папистичког, заснивају се на вери …

Један коментар

  1. I samo zbog toga isao? Taj gde god ode nalupeta se samo tako.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *