Насловна / Србија / Економија / Вучића газде из ММФ-а хвале како педантно уништава српску економију и наставља енормно да задужује земљу

Вучића газде из ММФ-а хвале како педантно уништава српску економију и наставља енормно да задужује земљу

Премијер Србије Александар Вучић састао се са шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за Србију Џејмсом Руфом, који је похвалио изузетне резултате које је Влада Србије постигла у 2016. години у свим сегментима договорених реформи, а посебно у домену фискалне политике.

Вучић је захвалио шефу Мисије и Међународном монетарном фонду на подршци и посвећености спровођењу реформи у Србији, а Руф је најавио да ће ММФ пружити стручну подршку Савету Владе Србије за раст бруто друштвеног производа.

Заједнички је констатовано да би циљ Србије требало да буде годишњи раст бруто друштвеног производа између четири и пет одсто на годишњем нивоу, па су посебне теме састанка, које је покренуо премијер Вучић, биле мере за раст БДП у Србији у наредном периоду.

Поред тога, теме су биле и реформа пореске политике и унапређење законодавства, у смислу смањења оптерећења на зараде, реформа образовања, реформа стечајног законодавства, као и текуће стање у поступку реструктурирања државних предузећа РТБ Бор, Петрохемија, Азотара и МСК, где је констатован напредак у њиховом пословању, саопштила је Влада Србије.

Александар Вучић каже да ММФ нема примедбе на јавне финансије Србије, али има замерке на стање у неколико државних предузећа и банака. Вучић је за РТС казао да су теме разговора са ММФ-ом и Светском банком најважнија питања за будућност Србије. Навео је да је буџет Србије под апсолутном контролом и да ће у фебруару бити у суфициту.

Према речима премијера, ММФ има примедбе када су у питању МСК, РТБ Бор и неке од банака за које мора да се реши питање саветника, али да нема примедби када је реч о функционисању банкарског система.

„Нема великих проблема али има много ствари које морамо да унапређујемо. Прихватио сам неке њихове сугестије које нису биле лаке“, навео је Вучић.

На питање да и је било речи о повећању плата и пензија, Вучић је казао да о томе није разговарано и додао да грађани не брину, јер чим буде већи раст моћи ће и значајније да се повећају примања. Оно што је истакао као један од суштинских задатака у наредном периоду подизање приватног сектора у којем ради 1,4 милиона људи.

Приватни сектор који је, како је рекао премијер, још релативно мали, издржава 1,75 милиона пензионера и 850.000 запослених у јавном сектору.

ММФ у контроли спровођења аранжмана

Делегација Међународног монетарног фонда (ММФ) боравиће до 6. марта у Србији поводом контроле спровођења текућег трогодишњег аранжмана из предострожнсти, речено је агенцији Бета у канцеларији ММФ-а у Београду.

Аранжманом са ММФ-ом склопљеним фебруара 2015. године у вредности од 1,2 милијарде евра, Влада Србије се обавезала да ће спровести фискалну консолидацију и реструктурисати јавни сектор.

Мисија ММФ-а последњи пут боравила је у Београду крајем октобра 2016. поводом шесте ревизије тог аранжамана која је била успешна. Оцењено је да је Србија постигла фискалну стабилност, али да треба наставити са структурним реформама.

Очекује се да ће Влада Србије са ММФ-ом разматрати могућност склапања новог аранжмана.

Бета, ФоНет

фото: Танјуг

Актуелно

МИХАИЛО МЕДЕНИЦА: Не требају нам лавови већ људи, Александре Вучићу!

Не, Александре Вучићу, нисмо видели како се “бориш као лав за Косово и Метохију”, јер …

СЛУТЕ НЕШТО? Ботови се масовно опраштали од Вучића (фото)

Ботови напредњака у задњих неколико дана су се масовно опраштали од великог вође Вучића. Да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons