„Вучићев позив међународним комисијама да уреде бирачки списак је – превара“

„Вучићев позив међународним комисијама да уреде бирачки списак је – превара“

0
(0)

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је да евентуални долазак релевантних међународних институција да провере бирачки списак не би створио услове за излазак опозиције на наредне изборе већ да би ти било могуће само ако се испуне „јасни захтеви“ које су упутили представници експертског тима.

„Сређени бирачки спискови су само мали део тога. Да би имали изборе неопходни су и слободни медији. Не можемо да имамо слободне медије ако KРИK објави аргументовану причу коју 60 одсто Срба не чује јер ни РТС нити један други медиј то не пренесе“, рекао је Ђилас на конференцији за новинаре.

Председник Србије Александар Вучић јуче је изјавио да ће држава позвати представнике релевантних међународних институција да дођу у Србију „пет-шест месеци“ пре одржавања избора како би проверили бирачки списак и утврдили, како је рекао, да ли власт нешто петља или краде.

Ђилас је тај позив Вучића страним посматрачима назвао преварантским.

На питање да ли ће СЗС учествовати на изборима после Вучићеве најаве да ће бити уређен бирачки списак, Ђилас је кратко одговорио – „не“.

Јасан је став опозиције шта су услови за фер и слободне изборе, рекао је Ђилас и оценио да је бирачки списак „мали шраф, делић у мозаику“ и да Вучићу одговара да смањи број бирача у случају бојкота опозиције.

Услови за фер и поштене изборе, наводи он, су и слободни медији, а не када ваше колеге из KРИK објаве аргументован текст о брату министра финасија, на телевизији Пинк гостује председник који то коментарише, РТС ништа не објави и 60 одсто Србије нема појма о чему се ради.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да ће СЗС бојкотовати изборе уколико не буде испуњено оно што је стручни тим предложио, а лидер Демократске странке Зоран Лутовац је додао да су основне тековине француске и америчке револуције тајност и гласање које није под принудом, што у Србији 200 година касније није случај.

Јеремић је констатовао да је Вучићев позив „шарлатански“, јер је позив ОДХИР-у за пуну мониторинг мисију потребно упутити шест месеци пре избора, а то подразумева да њихови стручњаци у том периоду бораве у Србији и да све прате, укључујући рад медија. Србија је аутократија, заробљена држава, неслободна држава у којој се живи лошије, оценили су лидери Савеза за Србију (СЗС) на конференцији повоом седам година власти Српске напредне странке (СНС).

Они су навели да је СНС 2012. године освојила освојила причом о борби против корупције и криминала, а данас су њени највиши функционери огрезли у криминалу и корупцију.

Kада је реч о Kосову и Метохији, навели су да се преговори воде шарлатански и неодговорно, по „париским кафанама и њујоршким ресторанима“, и да је данас север Kосова најопаснији део Европе, јер су криминалци заменили институције.

Ђилас је говорио и о економској ситуацији у Србији и томе да је плата 2012. године била 370 евра, а данас је 450 евра, док је у Румунији, са којом смо се поредили пре седам година, плата са 350 порасла на 660 евра. Јеремић је, говорећи о Kосову и Метохији, рекао да 2012. године самопроглашено Kосово није било члан ниједне међународне организације, а да је север био институционално и функционално интегрисан у остатак Србије.

Онда су разговори са техничког подигнути на председнички ниво, подсетио је он, судство и полиција су на северу по косовским законима, а чак се разговарало и о разграничењу и прецртавању граница, што је повећало апетите албанске стране.

Јеремић је похвалио рад на повлачењу признања независности Kосова, али је изразио бојазан због неких од метода који су коришћени и који би могли имати међународне и кривичне последице.

Лутовац је оценио да је после седам година власти СНС Србија делимично слободна држава, у којој се политички противници третирају као непријатељи које треба уништити, и у којој нема ни правне, ни политчке одговорности.

У Србији један човек одлучује о свему, нема поделе власти, већ се дели само плен, а медији нису четврти стуб власти, већ су њен сервис, или су маргинализовани, оценио је Лутовац и истакао да људи живе лошије него пре седам година.

Лидер Двери Бошко Обрадовић тврди да је власт огрезла у криминал и корупцију и да половина министара у влади иза себе има неку криминалну аферу.

Он је рекао да је Вучић, на челу СНС, кроз три изборна циклуса 2012, 2014. и 2016. године „опрао“ шест милиона евра. Поновио је и да министар полиције Небојша Стефановић има фалсификовану факултетску диплому и позвао га је да покаже индекс и диплому, или да поднесе оставку.

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић говорио је о ситуацију у пољопривреди, лидер синдиката „Слога“ Жељко Веселинвић о радничким правима после промене Закона о раду, док је потпредседник Странке слободе и правде Борко Стефановић говорио о стању у просвети после седам година власти СНС.

(извор: Н1)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПАД ИМПЕРИЈЕ: Напређаци се тукли на састанку! СИСТЕМ СЕ РАСПАДА ПРЕД ВУЧИЋЕВИМ ОЧИМА…

ПАД ИМПЕРИЈЕ: Напређаци се тукли на састанку! СИСТЕМ СЕ РАСПАДА ПРЕД ВУЧИЋЕВИМ ОЧИМА…

5 (4) Већ два дана трају туче међу напредњацима у Панчеву, који су свађе најмање …

Какав црни душевни вихор, Вучић је прско као лицна!

Какав црни душевни вихор, Вучић је прско као лицна!

3.4 (5) Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је јучерашњи телевизијски наступ …

Један коментар

  1. Данко Б. Марин

    ,,Џак афера“ – је слика коју објависте, афера има судски епилог: ПОКУШАЈ ПРЕВАРЕ! И после покушаја превара видесмо где преваранти ТомиЅЅлав Николић и Александар Вучић увалише своја крими дупета!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend