понедељак , 21 септембра 2020

Вучићев режим је са Европском комисијом ускладио како убити српску пољопривреду, само је остало да се донесе закон о ГМО

0
(0)

У Бриселу је окончан завршни део скрининга о поглављу које се односи на пољопривреду. Србија готово сасвим ускладила своје прописе са европским.

„У Европској комисији су нам рекли да је стеепен усклађености веома задовољавајући“, рекао је државни секретар ресорног министарства Данило Голубовић након завршетк билатералног скрининга о поглављу 12 преговарачког процеса приступања ЕУ.

Он је указао да је ово једно од најзахтевнијих поглавља јер укључује елементе које се тичу многих других ресора, као што су унутрашња и спољна трговина, заштита животне средине и безбедност потрошача.

„Зато је овај скрининг трајао пет дана и тек данас смог а завршили“, рекао је он.

Голубовић је објаснио да је међу законима које треба изменити да би се ускладили са европским стандардима и онај који се тиче генетски измењених организама (ГМО) чији је промет тренутно сасвим забрањен у Србији.

„То је била једна од тема о којој смо разговарали и констатовали смо да ту нисмо сасвим усклађени“, рекао је он и додао да је свестан да је јавност веома осетљива када је реч о ГМО.

„Коз медије циркулише много информација о ГМО које уопште нису тачне, а реч је о питању које би из сфере политике требало пребацити на експертски ниво“, указао је Голубовић и додао да Србија ту има доста маневарског простора јер у ЕУ не постоји јединствена регулативе за ГМО.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kесеровић: Воће у Србији најскупље за последњих 15 година

0 (0) Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Kесеровић рекао је данас да је …

Београд: Произвођачи незадовољни откупном ценом и увозом из Албаније, просули гајбе парадајза испред Министарства пољопривреде

5 (2) Представници Синдиката паора и индивидуалних пољопривредних произвођача у оквиру синдиката Слога изразили су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *