Вучићев режим нема појма колико има професора у Србији?!
фото: Ројтерс

Вучићев режим нема појма колико има професора у Србији?!

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, каже да у српском школству већ годинама влада хаос, а то показује и игроман број запослених који раде са малим фондом часова. Како каже, за то су одговорни директори који су запошљавали више професора на једно радно место.

– Комплексна. Испоставило се да 20.000 људи има мању норму од прописане, што је шокирало многе, иако хаос траје већ годинама. Од закона из 2009. године директорима школа је дозвољено да запосле и по четири-пет особа на једно радно место, па неко ради у школи са фондом часова од 10 одсто! Директори имају глас више за нови мандат.

Значи ли то да директори школа раде шта хоће?

– Стиче се такав утисак. Први закон после промена у Србији донет је 2003. и директори школа су проглашени менаџерима. Али, просвету контролише држава па ми имамо само државне послушнике, а не менаџере.

Да ли је држава упућена у то има ли у просвети вишка или мањка?

– Држава нема појма о вишку или мањку, колико има професора, а колико ђака. Објективно, деце има мање, а од 2003. године уведени су нови предмети, па просветних радника има више. Тад је настао хаос који годинама нико не сређује. У међувремену појавио се податак да је 12.000 радних места у школама упражњено, али се бројеви не могу једноставно одузети, јер од оних 20.000 просветара неки имају 90 одсто норме.

Кад ће се проблем решити?

– Рок за пребројавање је 5. септембар, али ако се пребројавање заврши у октобру, биће одлично. Прво, до 12. октобра ће се пензионисати све жене које су испуниле старосну границу, после на ред долази социјални програм. Тек онда ћемо имати реалну слику.

Од Министарства сте добили још један правилник о финансирању…

– Послали су нам 19. августа, 10 дана пред почетак школске године, правилнике који се односе на смањење броја административних радника, па ће људи изгубити посао у року од 10 дана. При том су изједначили педагоге и психологе са бирократијом?! Школе испод 32 одељења, а то је око 1.000 ученика, морају да бирају да ли ће имати педагога или психолога. Па нама треба помоћ, а не одмагање! Протестовали смо, па су нам у Министарству обећали да ће у понедељак донети блажи правилник.

С. М. Томић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Kризни штаб: Часови 45 минута, уводе се три модела наставе

Kризни штаб: Часови 45 минута, уводе се три модела наставе

Седница Kризног штаба управо је завршена, а на њој је одлучено да ће ђаци кренути …

За слободу избора и у одбрану наше деце!

За слободу избора и у одбрану наше деце!

Обраћамо вам се апелом, надајући се да ће он бити не само користан као допринос …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *