fbpx

Вучићев режим у сарадњи са ММФ се спрема да нам после плата и пензија отме и пијаћу воду!

0
(0)

УПОЗОРЕЊЕ: Изгледа да ми, грађани Србије, спадамо у групу колонизованих робова, који су, поред права на управљање територијом, изгубили право на управљање и експлоатисање сопствених ресурса воде без да смо свесни да нам се то десило и да потпуно поробљавање по налогу ММФ-а и „Светске банке“ тек следи. 

По резервама здраве и питке воде у свету, Уједињене нације рангирале су Србију на 47. место, што је веома значајна чињеница ако се имају у виду очекивања да ће се у скоријој будућности водити жестоке борбе за изворишта воде. Стручњаци кажу да ће борба за питком водом обележити 21. век, и то по узору на исте борбе које се на планети Земљи воде због експлоатисања нафте. С тим у вези неки показатељи говоре да Србија има више од 400 изворишта здраве питке воде највишег квалитета, од чега се експлоатише мање од 20 одсто. У највећој мери експлоатацију проводи 27 предузећа, која се баве флаширањем и продајом воде на тржишту. 

Другим речима, политичари у Србији су домаћим и страним приватним „компанијама“ омогућили „убирање енормног профита“ (читај: паразитирање), и то на бази „црплљења“ (читај: отимања) природног ресурса – воде. Веома брзо ће на исти начин кроз тзв. модел „приватно-јавног партнерства“, уследити и „приватизација“(читај; отимање) јавних комуналних предузећа која се баве пословима водоснабдевања грађана. Неспорно је да ће таква неолиберална шема на дугорочном плану са аспекта разума произвести несагледиве последице по нас грађане. Притом треба отворено и на време признати јавности и грађанима даје распродаја водних ресурса је договор представљен као ултиматум који „послушници“ финансијске мафије ММФ и Светска банка постављају/уговарају са корумпираним и похлепним режимима земаља у развоја, у које се свакако убраја и Србија. 

ПРИВАТИЗАЦИЈА ИЗВОРА „Српски“ Закон о водама

1) утврђује да су воде „добро од општег интереса“ и да су „у државној својини“, као и то да воде и водно земљиште у јавној својини представљају „јавно водно добро“, које је „неотуђиво“

(Члан 5). Такође је прописано да се над јавним водним добром може стећи „право коришћења“ искључиво у складу са законом. Кроз десетогодишњи процес приватизације и транзиције у Србији на импровизованим тендерима и јавним аукцијама режим је немилице распродао фабрике воде без утврђених критеријума и услова концесије. 

Неке од власника познатих страних компанија постали су водећи произвођачи флаширане воде у Србији, а уз купљену фабрику стекли су право од 99 година на експлоатацију природних изворишта воде. Страни тајкуни су до изворишта воде долазили и преко Београдске берзе куповином акција пунионица воде, што је случај прехрамбене индустрије „Колинска“ из Словеније. Ови власници стране компанија је 2002. године прва стекла власништво над домаћом пунионицом воде „Паланачки кисељак“ из Смедеревске Паланке тако што је откупила контролни пакет акција на берзи. 

Једна од најзначајних приватизација фабрика воде у Србији одиграла се 2004. године, када је већински пакет акција српског бренда „Књаз Милош“ из Аранђеловца откупила „за сада непозната“ група српских политичара власника компанија Данубе Фоод Групе. Иначе, ова „компанија“ је регистрована на Британским Девичанским Острвима и послује у саставу инвестиционог фонда „Салфорд“. 

У фебруару 2005. године власници светске корпорације Цоца-Цола и Цоца-Цола ХБЦ купили су по цени од 21,5 милиона евра српску фабрику „Власинка“ која производи минералну воду „Роса“. За 26,5 милиона евра Београдску индустрију пива, која експлоатише и флашира минералну воду, купили су у јулу 2007. године власници литванске фирма Алита и власници шведске фирме Унитед Нордиц Баверагес. У септембру 2008. године за четири милиона евра тадашњи политичари на „власти“ (како их медији називају како би им створили лажни ауторитет у народу) је продала предузеће Нова Слога из Трстеника, које производи Мивелу, једну од најквалитетнијих домаћих вода. Купац Мивеле је био београдски Фриком, чији је заправо власник Агрокор хрватског тајкуна Ивице Тодорића. 

Фабрика минералне воде Хеба из Бујановца продата је у новембру 2008. године, за 2,5 милиона евра предузећу Нецтар из Бачке Паланке. У априлу 2011. године политичари на позицијама у јавној администрацији су за 165 милиона динара власнику београдског предузећа „Инвест-импорт интернатионал“ продали фабрику минералне воде Милан Топлица из Прокупља. Међутим, на продајама свих ових фабрика и изворишта минералне воде у Србији политичари се неће зауставити док не распрода све што може. 

ВОДОВОД НА МЕТИ ММФ 

Отимање (приватизација) пунионица и извора минералне воде у Србији које су завршиле у рукама „странаца“ ( у „влади“ Србије) само је увод у оно што тек следи, а то је приватизација државних предузећа која се баве водоснабедевањем нас грађана. Политиканти у „Влади“ Србије ће овај задатак обавити по експлицитном договору са ММФ а уз координисане активности Светске банке, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој. Јавна је тајна да неколико година уназад неолибералне технократе ММФа праве договор са политичарима у Србији да се што пре крене у „реструктурирање“ (читај: продају белосветским тајкунима) и отимање/приватизацију) свих 700 јавних предузећа. 

Да тутори из Вашингтона остају истрајни у својим намерама види се и из последњег „Меморандума о разговорима“ Владе Србије и ММФ од 26. маја 2011. године 2). „Реформа (отимање кроз приватизацију) највећег броја великих државних предузећа треба да има за циљ привлачење стратешких инвеститора (читај; ванземаљаца)“, наводи се у тексту меморандума и додаје: „Постигнут је начелан договор да би већину великих државних предузећа требало приватизовати ( читај:отети)“. Ово треба схватити као перфидно условљавање Србије у замену за преко потребну кредитну подршку, што је у пракси већ виђено на катастрофалним примерима Боливије и афричких земаља. 

Професор Грађевинског факултета Универзитета у Београду и експерт за водно богатство др Бранислав Ђорђевић још у фебруару 2006. године апеловао је на јавност и политичке странке да се не продаје ЈКП Београдски водовод и канализација (БВК). „Присуствовао сам преговорима ММФ у Београду и чуо сам поједине чланове ове делегације како говоре: ‘Продајте БВК’. То је речено пре подне, онако незванично, а већ послеподне су поједини наши „менаџери“(читај: посредници политичара у Србији) тај предлог претворили у „званичан захтев“, открио је тада професор Ђорђевић. Он је обелоданио и то да је израђена студија под називом „Јавно-приватно партнерство за БВК“, која је коштала 4,1 милиона евра. 

Како је тада говорио професор Ђорђевић, за припрему приватизације (отимања) ангажован страни је „трансакциони саветник“ (читај: сестрићина тамо неке Ангеле Меркел), која ће своје услуге наплатити 1,3 милиона евра. Од тога Град Београд сноси трошкове од свега 10.000 евра, док ће остатак платити понуђач који победи на тендеру. А консултант коме за руком пође да у БКВ доведе „стратешког партнера“, требало би да добије провизију од пет одсто, што је око 25 милиона евра. Према речима порфесора Ђорђевића, држава не сме да допусти продају БВК, од кога зависи цео Београд јер би то представљало ропство 99% Београђана у сваком смислу. 

ПАД ПРВОГ ВОДОВОДА У СРБИЈИ 

Да режим у Србији показује опредељеност у беспоговорном извршавању договора са ММФом, говори чињеница да су политиканти у прошлој „влади“ донели „Закон о јавно-приватном партнерству“, који „отвора врата“ „ванземљацима“ (онима који имају сакривено око 17 трилиона долара/евра у европским пореским рајевима и на рајским острвима), који желе да загосподаре државном инфраструктуром и природним ресурсима. Истовремено актуелни „режим“ (скуп врхунских криминалаца – политичара и технократа) прави „Стратегију реструктурирања комуналних предузећа у Србији“, чији нацрт тренутно предвиђа да се приватизују (отму) само специјализовани водоводи. Према речима секретара „Удружења за комуналну делатност Привредне коморе Србије“ Бранимира Љумовића, реч је о водоводима који се „баве искључиво производњом, каналисањем и пречишћавањем воде“. 

Он каже да су у питању водоводи у Суботици, Београду, Нишу и Новом Саду. Дакле, то су уједно и највећи комплекси водоводне инфраструктуре, па нема сумње зашто су се нашли на мети потенцијалних „инвеститора“. Међутим, без обзира што закон још увек не постоји, поједина државна предузећа на локалу већ су „закорачила“ у „приватно партнерство“ са „странцима“ (читај:ванземаљцима). 

Велика прашина подигла се око припрема „градских власти“ (читај: пребогатих политиканата у јавној администрацији који треба да спроводе одлуке народа у корист народа, а који себе воле да називају „власт“ коко би наметнули ауторитет) за увођење „јавно-приватно партнерства“ у ЈКП Водовод и канализација у Новом Саду. План јавне администрације је да град остане власник 51 одсто акцијског капитала предузећа, а да они преузму 49 одсто. Интересовање за овако примамљиву понуду показале су власници две „компаније“ (свеже основане: као Бус Плус у Београду) из Француске и по власник „компанија“ из Немачке, Грчке и Израела. У јавности се шушка да би „венземљаци“ могли да ставе шапу на предузеће, што није немогуће ако се зна да је „немачко“ предузеће ЦИП изабрано за „консултанта“, који ће предложити „најбољи“ модел партнерства (читај: паразитирања).  

Осећај синдиката и грађана је да ће нови власници утицати на двоструко повећање цене воде, као што је случај у Румунији, Буграској и Мађарској су потпуно оправдани. Тако ће и бити. И још горе. С друге стране, „градоначелник“ ( читај: папан) Новог Сада не искључује скок цена воде, али то правда објашњењем да ће град инсистирати да се „поскупљење одвија постепено и у дужем, вишегодишњем периоду“. Дакле, грађани Новог Сада ће ванземљацима поклонити инфраструктуру водовода и све изворе воде да би потом та они диктирали цену и убирала профит на продаји домаће воде становништву. 

ЛОБИ ИЗ БРИТАНИЈЕ И СЦЕНАРИО ИЗ БОЛИВИЈЕ

Да се у сфери отимања водоводних система не дешава ништа случајно, сведочи и једна публикација НВО Светски развојни покрет из Велике Британије, под називом „Прљава помоћ, прљава вода: Притисак британске владе да се приватизује водовод и канализација у сиромашним земљама“. Аутори публикације упозоравају јавност на чињеницу да Велика Британија користи новац својих пореских обвезника како би зарад интереса мултинационалних компанија (превод са енглеског: ванземљака) вршила притисак да земљама у развоју отму водоводе и канализације. 

Наиме, политичари у „влади“ Британије су до сада потрошили милионе фунти као помоћ при запошљавању „Консултаната“ из своје земље, који су имали задатак да преговарају са полтичарима у земљама у развоју, односно да за њих преговарају о предаји воде и водоводне системе „ванземљацима“, и то најчешће из Велике Британије или Француске. На овај начин „велики играчи“ (ванземљаци) стичу монопол у отимању вода и водоводне инфраструктуре, а самим тим и контролу на одређеним територијама. Цео процес се одвија под маском „међународне помоћи“ која великодушно стиже од „хуманитарних организација“ и „финансијских институција“. 

Са каквим проблемом може да се суочимо нас 99% грађана Србије уколико прихватимо договор да нам отму изворе воде и нашу водоводну инфраструктуру, сведочи пример грађана Боливије, који су пре деценију и по поклекли пред притисцима „Светске банке“. Политичари у „влади“ Боливије је ванземљаку Агуас дел Тунари поклонила на експлоатацију и снабдевање грађана Боливије водом. „Концесија“ је подразмевала експлоатисање свих водних ресурса, комуналних водоводних система, па чак и кишнице која се прикупи. 

Први корак ванземљака био је повећање цене воде и то за 35 одсто, што је почетком 2000. године изазвало масовне демонстрације у Боливији против приватизације водних ресурса. Протести су се проширили по територији целе земље, људи су гинули по улицама, демонстранти су хапшени, а све је довело до тога да политикуси Боливије прогласе ванредно стање у земљи. Да су политичари Боливије начинили катастрофалну грешку због „концесије“ и „трговине водом“, најбоље илустрије наслов новинског спина „Боливија жали експеримент ММФ“, који је децембра 2005. године освануо у „Њујорк тајмсу“. 

Док ММФ и политикуси у Србији припремају репризу сценарија из Боливије, грађани Италије су средином јуна изашли на референдум и поништили Берусконијев закон о приватизацији водовода, који је предвиђао да локалне власти приватизују водоводне системе до краја 2011.године. Дакле, изгледа да ми, 99% грађана Србије спадамо у групу колонизованих робова, која су поред права на управљање територијом, изгубили право на управљање и експлоатисање сопствених ресурса воде?!? 

Ажуриран текст аутора Ивана Нинића, објављеног 2011. године

99одсто.орг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београдски водовод апеловао на грађане да рационално користе воду

0 (0) Јавно предузеће Београдски водовод и канализација апеловало је данас на потрошаче у главном …

Вучић ове године задужио Србију преко три милијарде евра, јавни дуг ће до краја године достићи 30 милијарди евра, а он са Кинезима без тендера уговара брзу пругу Београд – Ниш

5 (7) Странка слободе и правде (ССП) указала је данас да је председник Србије Александар …

64 Коментара

 1. Е народе у напаћеној Србији,колико си скеп још ћеш да дозволиш и да те трују поред тако лепе и чисте сопствене воде и природе,е па и треба вам тако,кад нико нема петље да поскида оне продане душе са власти!РЕВОЛУЦИЈААААААА БРЕЕЕЕ !!!

  • Patecije su organizovane i potpisivane vec desetak godina! Vecina ljudi si iskljucila iz tokova ali ocekuje da se nesto desi i da neko nesto uradi. Privatizacija vode je pocela u Boliviji pre petnaestak godina i ljudi su masovno izasli na ulice i isterali kompanije koje su pokusale to da ostvare. No, davo ne miruje i pusta pipke kao oktopod da stegne zrtvu. Srbija je sada na redu, i sami Srbi moraju da rese da li ce da se pasivno daju u potpuno ropstvo.

  • Patecije su organizovane i potpisivane vec desetak godina! Vecina ljudi si iskljucila iz tokova ali ocekuje da se nesto desi i da neko nesto uradi. Privatizacija vode je pocela u Boliviji pre petnaestak godina i ljudi su masovno izasli na ulice i isterali kompanije koje su pokusale to da ostvare. No, davo ne miruje i pusta pipke kao oktopod da stegne zrtvu. Srbija je sada na redu, i sami Srbi moraju da rese da li ce da se pasivno daju u potpuno ropstvo.

 2. SAMO SE PITAM ZASTO TRPITE TU VLADU. RASPRODAT CE SVE PO SRBIJI I UNIŠTITI VAS. ZASTO NAROD ĆUTI.

 3. To ne smijemo dozvoliti!!!! Ako uzmu vodu, uzeli su sve!!!

 4. To vec svuda rade otimaju u svim zemljama, da vlasnici budu nekoliko bandita sa zapada,pijaca voda ce biti vrednija od nafte. Jedino im se omaklo nisu uspeli da slome Rusiju i svi planovi se kvare. Zato prave treci svetski rat. Medjutim to ce biti njihov kraj jer ce ih istrebiti ko vaske.

 5. Ovo stvarno treba pobiti, da li je ovaj narod toliko slep!

 6. гласали сте за СНС сада за вас наступа ера гладологије

 7. moze lik da ga duva, koga boli kurac vise. kad ne budemo imalivazduha da disemo onda cemo krenuti. dzaba je ovo vase izvestavanje sve !

 8. Amerikanci su Meksikancima svu vodu uzeli zato im daju da piju samo coca colu,tako ce i nama

 9. Nista me ne cudi, ne treba im ni stanovnistvo ,jedino za eksperimente, kao u konc logorima

 10. Robovi su imali sigurna 2-obroka…

 11. Ovo je počelo poodavno.Navodim primer reke Rasine i eksploatacije vode i to mineralne i „obične“od strane nepoznatog stranog suvlasnika pod imenom LaFantana.Nekoliko stotina metara od same kaptaže Aleksandrovačkog vodovoda.Tako da se dešava da često žitelji varoši leti nemaju vode po ceo dan.Drugi primer-ista ta Rasina i izgradnja [email protected] na jednom od najlepših prirodnih i ekoloških lokacija u Srbiji.Uništenje vekovne prirodne lepote odmah ispod srednjevekovnog grada Koznika.Vlasnik investicije opet anoniman!!!

 12. EU, Ameri i NATO to je kancer slobodnog covecanstva !

 13. Kasnite,mi u Banja luci smo to vec uradili—–hahahhaha u trendu smo!! odvratno,unistice nas definitivno.

 14. Halooo, narode, jesmo li mi normalni? Ćutimo dok ne bude kasno!

 15. Ајде Бабе да дискутујемо и кукамо! Само никако да не излазимо на улице! Какав је народ постао ,грозим се! Свако своје дупе гледа и не миче га док и њега не заболи.Солидарност-Шта је то?

 16. GRADJANI SRBIJE SU VLASNISTVO JEDNOG BOLESNOG MONSTRUMA I ROBOVI U SOPSTVENOJ ZEMLJI

 17. Šta je istina a šta ne … a znajući s kim imamo posla … sve je moguće.

 18. oce kurac da nam otme i da ga ispusi malo

 19. NE SPREMA SE VUČIĆ, nego građani koji bi da glasaju za SNS i DS, LDP, SPO, SDP, i ostali OLOŠ.
  Ako glasaju, znači da to ŽELE da se uradi. Posle j…a nema kajanja, a koliko vidim narod svaki dan sve JE.ENIJI,

 20. pa to je jedna od prirodnih bogatstava. ,,pijaca voda,, doduse sad pole izlivanja jalovina, radioak. otpada, poplava, tesko i sa vodom. gubimo sve polako.

 21. Pa u nemackoj su vec izglasali da pravo na vodu nije osnovno ljudsko pravo, a oni mogu brdo novca da zarade od vode tj . vec zaradjuju

 22. Uzeli su svima u okruženju pa će i nama……doduše ,bez filtera u fabrikama i bez depuratora za fekalne vode bar u većim gradovima uskoro ćemo ostati bez dobre pitke vode i tako i tako….

 23. Uzeli su svima u okruženju pa će i nama……doduše ,bez filtera u fabrikama i bez depuratora za fekalne vode bar u većim gradovima uskoro ćemo ostati bez dobre pitke vode i tako i tako….

 24. I ovo je moguće u zemlji čuda, ali nadam se……………….!!!???

 25. ma naplacivace i vazduh koji disemo samo da nadju nacina ili ce nam i to oduzeti

 26. Čista voda je jedino dobro koje imamo ako je još uvek imamo! Uzmite primer Užica i dr. gradova

 27. desice se u krusevcu, javno privatno partnerstvo.ako me secanje dobro sluzi gasic je o tome pricao na televiziji

 28. ŠTA ĆE VAMA DOBRI LJUDI VODA. . .PA PIJT EKOKA KOLU, ZDRAVIJE JE. . .A USKORO ĆE BITI I JEVTINIJE.

 29. ŠTA ĆE VAMA DOBRI LJUDI VODA. . .PA PIJT EKOKA KOLU, ZDRAVIJE JE. . .A USKORO ĆE BITI I JEVTINIJE.

 30. ŠTA ĆE VAMA DOBRI LJUDI VODA. . .PA PIJT EKOKA KOLU, ZDRAVIJE JE. . .A USKORO ĆE BITI I JEVTINIJE.

 31. ŠTA ĆE VAMA DOBRI LJUDI VODA. . .PA PIJT EKOKA KOLU, ZDRAVIJE JE. . .A USKORO ĆE BITI I JEVTINIJE.

 32. па тако је наређено одозго

 33. па тако је наређено одозго

 34. па тако је наређено одозго

 35. па тако је наређено одозго

 36. Ovaj zreo za Zvezdana Jovanovića i Legiju!!!!

 37. Neka nam uzmu vodu a nek nam daju pivo ludaci nek piju vodu a mi cemo pivo

 38. otišli smo mi u k…c odavno još samo da nam zatrpaju……

 39. Neka nam uzmu vodu a nek nam daju pivo i coka colu pa ludacinek piju vodu a micemo pivo a deca koka kolu

 40. ODLIČNO ! JOŠ MALO PA ĆEMO DOBIJATI VAZDUH PO ZASLUZI…..KO KO KOLIKO VOLI VUČIĆA I TO JAVNO POKAŽE, TOLIKO VAZDUHA ĆE DOBITI……ZAISTA JE DOŠLO VREME : BOLJE ŽIV, NEGO MRTAV ! ! !

 41. Дошао Босанац у Амстердам у јавну кућу.И каже оним дамама:
  – Молим вас, једно пушење.
  Каже дама:
  – Господине, имате од 50 марака до 500 марака.
  Каже Босанац:
  – 500 марака имам ја пара!
  Одједном 5 женских око њега.Па га баце у купатило, па га баце у сауну, па га баце на масажу, па га положе на кревет, па му подигну алатку, па полију алатку шлагом, па полију пудингом, па ставе јагоду на врх.А он разгрну рукама оних 5 женских и рече им:
  – Нека ја ћу.

 42. Ја сам радио у „Хеби“ до њене „приватизације“.Није продата за 2,5 него за 2,2 милиона евра, а та лопужа од Бијана Радуна је одмах продао један издвојени објекат и плац за МИЛИОН тако да га је фабрика коштала 1,2 милиона евра.Иначе њена реална вредност била је својевремено процењена на 15 милиона марака 2000. године одокативно то би било минимум 8 до 10 милиона евра.Како год, што би рекао покојини Дади фотограф „БУНАР КАПИТАЛ“ заграбите воду кофом и продате је .Ја сам радио скоро 19 година и увек је „хеба“ била позитивна, никад у минусу .У тренутку ПЉАЧКЕ било је око 500 запошљених и наглашавам НИКАДА МИНУС.сада има 100 запошљених, и замислите колики профит остварује тај бандит Бојан радун. Дакле предузеће које је хранило 500 породица јепоклоњено лоповима а ви народе поцркајте.Пошто су спорне биле паре које је бивши директор Божидар здравковић преписао радницима знајући какве лопуже долазе на власт. Дакле 2000 „Хеба“ је на рачуну имала 5 милиона марака које је директор Здравковић прогласио за „нерасподељену добит“ која треба да се подели радницима.И то је разлог што „хеба“ није приватизована још тада него тек 2008.Прво су је довели у губитке преко својих директора, а онда су нам потурали некакве разне уговоре са владом републике Србије, па су онда те уговоре преправљали и једноставно слуђивали запошљене.Врхунац је био након завршене приватизације када смо већ напустили фирму а они нас скупили у на плацу „нектара“ и поделили папире у којима пише да се одричемо ЧЕТВРТИНЕ пара које су требали да нам исплате по уговору склопљеном између запошљених и ВЛАДЕ СРБИЈЕ.Усмено нам је саопштено да ако то не потпишемо НЕЋЕМО ДОБИТИ НИШТА:Тресо сам се од беса када сам прочитао у новинама „нектар купио фруктал“ а онда иду коментари БРАВО, ШИРЕЊЕ СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ, ОДЛУЧНИ СРПСКИ БИЗНИСМЕНИ…..Ха, ха, па свако би умео да купује иностране фирме када је прво опљачкао сопствени народ и предузећа свог народа.СРАМОТА; СРАМОТА; СРАМОТА:..Мајку ли вам лоповску., да вам мајку лоповску.

 43. Зашто мој коментар ни пшосле пет сати није објављен.Ви сте изгледа ми иста плаћеничка говна „против којих се борите“ Напушите ми се курца идиоти једни.

 44. Necete proci, KUR+E li vam majke!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *