ВУЧИЋЕВ ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКИ РЕЖИМ дао 600.000 евра Хрватима за поправку куће Бана Јелачића

ВУЧИЋЕВ ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКИ РЕЖИМ дао 600.000 евра Хрватима за поправку куће Бана Јелачића

ДВОСОБНИ стан на спрату импозантног барокног здања из 18. века, родне куће бана Јосипа Јелачића у Петроварадину, откупљен је за потребе Хрватског националног већа, а у току је поступак откупа и другог, већег, дела зграде у приземљу, чиме би био окончан пројекат за који је држава Србија издвојила 600.000 евра.

Пројекат “Кућа бана Јелачића” остварује се на иницијативу председника Републике Александра Вучића, као значајан допринос регионалној сарадњи између Србије и Хрватске.

Прочитајте још – Вучевић: Србија даје добар пример региону откупом родне куће бана Јелачића

– Стан на спрату куће, површине око 60 квадратних метара, откупљен је од претходног власника, приватног физичког лица, а остало је још да се откупи приземни део зграде, површине око 260 квм – каже за “Новости” Синиша Јокић, директор новосадског Завода за заштиту споменика културе и члан државне комисије која спроводи тај пројекат.

Јокић напомиње да је у току процес решавања имовинско-правних односа за приземље зграде, односно, договарање о купопродаји са фирмом “Стандард медија”, у оквиру које је 14 сувласника тог простора.

– Кад и тај поступак буде завршен, ХНВ, као и друга хрватска удружења, добиће изузетно леп простор већи од 300 квм на врло атрактивној локацији, на углу Београдске и Улице Владимира Назора у подграђу Петроварадинске тврђаве – напомиње Јокић.

ИСТОРИЈА

ГРОФ и далматинско-хрватско-славонски бан Јелачић рођен је 1801. године, а родну кућу је напустио већ 1805, пошто му је отац, дотадашњи војни заповедник Петроварадина, премештен на другу дужност. Био је генерал, а истакао се у борби Беча против побуњених Мађара за време револуције 1848.
После откупа дела родне куће бана Јелачића, у чијем се другом делу налази још четири приватна стана, уследиће уређење будућих просторија ХНВ, које ће такође бити финансирано из буџета, највероватније АПВ. Надзор над тим пословима обавиће стручњаци новосадског ЗЗСК.

Тај пројекат, најављен прошле године, један је од добрих примера како се Србија односи према националним заједницама у нашој земљи, оценио је недавно за наш лист Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС.

– Волео бих, и као грађанин, да и Србија има такав третман у Хрватској, као што Хрватска има код нас. Да и хрватска влада уради према српском становништву оно што Србија чини према Хрватима – закључио је Вучевић.

САСТАВ ДРЖАВНЕ КОМИСИЈЕ

У ДРЖАВНОЈ комисији за реализацију пројекта “Кућа бана Јелачића” су државни секретари у министарствима спољних послова и државне управе Немања Стевановић (председник) и Иван Бошњак. Чланови су и председник ХНВ Славен Бачић и Синиша Јокић, у име Града Новог Сада.

З. ГРУМИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Борислав Новаковић: Вучић се на сваку критику изобличи и понаша као емотивно неконтролисана особа

Борислав Новаковић: Вучић се на сваку критику изобличи и понаша као емотивно неконтролисана особа

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је да је председник Србије Александар Вучић “прешао основне …

БРАВО ВУЧИЋУ! Угaшeнo 40.000 гaздинстaвa у млекарској индустрији Србије

БРАВО ВУЧИЋУ! Угaшeнo 40.000 гaздинстaвa у млекарској индустрији Србије

За произвођаче нема бољитка све док се за литру млека добија мање пара него за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *