Вучићева криминална банда припрема законе о дозвољавању промету ГМО отрова у Србији!

Вучићева криминална банда припрема законе о дозвољавању промету ГМО отрова у Србији!

0
(0)

Србија неће моћи да затвори Поглавље 30 у процесу прикључења ЕУ које се односи на економске односе са иностранством, пре него што не постане чланица СТО.

То је рекла бивши Стални представник Србије при тој трговинској организацији Бојана Тодоровић.

Она је у панел дискусији о приступању Србије СТО у време „популистичких изазова међународној трговини“ рекла да популисти желе да смање важност те трговинске организације.

„Чланство у СТО даје могућност малим земљама да прихватањем општих правила трговања заштите и своја права и робу пласирају на друга тржишта под једнаким условима“, рекла је Тодоровић.

Додала је да од 194 чланице УН, само 21 нису чланице СТО.

„Србија за улазак у СТО треба да прихвати опште правило те организације о промету све робе без ограничења. То подразумева и промет генетски модификованих организама (ГМО), али се касније могу прописати посебни услови за увоз, извоз и узгајање таквих биљака као што су то урадиле друге државе“, објаснила је Тодоровић.

Многе земље су, према њеним речима, после уласка у СТО вишеструко увећале извоз, Македонија је од 2009. до 2014. године вредност извоза са 1,9 милијарди подигла на 3,1 милијарду евра.

Додала је да је Србија 2005. године отворила поступак преговарања о приступању СТО и од тада завршила преговоре са већином чланица, осим са неколико земаља међу којима су САД, Украјина и Русија.

Професор Економског факултета у Београду др Предраг Бјелић истакао је да су државе још у 15. веку схватиле да не могу да се развијају без отворених економија.

„Србија је још 1966. године приступила Општем споразуму о трговини и царинама (ГАТТ) који је претходио СТО јер је схватила предности чланства у тим светским организацијама и увела тржишну економију. То је важна лекција из прошлости“, рекао је Бјелић.

Данас је, како је рекао, тешко доказати домаће порекло робе јер се најчешће производи у глобалним ланцима компанија и привреде се не могу развијати увођењем протекционизма и затварањем сопственог тржишта.

Представник Генералног директората за трговину Европске комисије из Брисела Карлос Гимено Вердехо истакао је да Србија мора да се сагласи са одредбом која се односи на ГМО.

„Пуна забрана промета и култивације ГМО није у складу са правилима СТО. Можемо да се сагласимо да земља има одређени период транзиције“, рекао је Вердехо. ;

(Бета)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сорошеви леминзи - ситни глодари из породице хрчкова чопоративно нагрнули у САНУ

Сорошеви леминзи – ситни глодари из породице хрчкова чопоративно нагрнули у САНУ

5 (2) Изборна трка за улазак у САНУ уз агитацију, спиновање, пијачну трговину, подметања и …

Вучић признао да сам намешта питања за ПОЛИГРАФСKА ИСПИТИВАЊА И ДА ШТИТИ ПЕДОФИЛЕ

Вучић признао да сам намешта питања за ПОЛИГРАФСKА ИСПИТИВАЊА И ДА ШТИТИ ПЕДОФИЛЕ

5 (5) У намери да одговори донедавном члану управе Партизана Владимиру Вулетићу, председник СНСа Александар …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend