fbpx

Вучићева лоповска банда улупала и покрала стотине милиона евра приликом реконструкције старе топионице

5
(2)

Иако је, уместо планираних 130 милиона, потрошила чак 350 милиона евра, а незванично се помиње и пола милијарде, држава није направила у Рударско-топионичарском басену (РТБ) Бор нову топионицу, која не загађује ваздух, него је реконструисала стару, пише Данас.

Држава је дала гаранције и паре да се направи нова топионица. Формално, грађанима је представљено да се гради нова, али ретко је ко знао да је, заправо била реч о реконструкцији старе, рекао је за Данас професор Техничког факултета који се бави еколошким темама.

Речено је и да нова топионица решава аерозагађење у Бору до производње од 80.000 тона бакра. Kинези су тек достигли 60.000 и та реконструкција је требало да “прогута” ту производњу, да обезбеди чист ваздух изнад града, указао је он.

Грађанима Бора још нико није званично одговорио због чега и даље дишу све загађенији ваздух, када је у марту 2015. године држава гарантовала да ће пуштањем топионице у рад тај проблем бити елиминисан, а помињало се да ће нови погони елиминисати 98 одсто свих штетних честица.

Kада су Kинези преузели управљање и повећали производњу, сви недостаци борске инвестиције почели су да излазе “кроз димњак”, констатује Данас.

Иако су и од грађана, и од кинеских партнера практично сакривене техничке могућности реконструисане топионице, у Зиђину су уздржани и за Данас наводе да је уживање у чистом и свежем природном окружењу право које би сваки грађанин требало да има.

Истичу да је брига о екологији “систематски и континуирани процес, а да су, нажалост, проблеми заштите животне средине били игнорисани преко стотину година”.

Из кинеске компаније обећавају да ће поставити хаубу за одвод димних гасова, изградити постројење за одсумпоравање и извршити техничку надоградњу топионице.

Новинар.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Недимовић обмануо све, уместо пшенице и кукуруза – сеје лажи“

4.4 (22) „Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је јуче, не трепнувши, по ко зна који пут …

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

4 Коментара

 1. bi veselja i pucnjave, usta picousta jos uvek masna od loja i krmetine, u ocima krmelji, iz usta zahah povracenog sa smradom alkohola, na astalu i po patosu flase prevrnute, boza, limunada, i ostale farbane vode, kikiriki, semenke, orasnice, salcici i ubudjala masna gibanica. na buljosevica i guzicarsko-ruzicastoj televiziji zivotinjske farme, nikad jaci, bosanac ludi govore drzi, a po jazbinama, kolibama, dedinjskim vilama i mahalama, oblaci dima sveze iseckanog jovanjickog duvana i mila rabadzije prasak, trice i kucine, u avliji razgradjenoj, ni na nebu ni na zemlji, nikad bolje ni zabavnije, a kako i ne bi, vode vas doktori mudri.
  armonike razvlace drugari Betovenovi, treste bubnjevi, piste zurle i trube, cijuka i jauka puna kuca, ma ne zivi se doveka.
  brzo ce i prolece, dudinje, dzenarike guzicarke, tresnje i trava za krave i volove, ladovine i zege umarajuce, a onda do reke na pranje i osvezenje.
  izgnani u germaniju i kojekuda redovno salju; malo otme ona naucnica sa Kosova za sebe i ,,drzavu,, malo date postaru a ostalo se lako trposi kad za to se niste ni znojili, ni luk jeli ni luk mirisali.
  udri po sasini, nigde lepse nego kod vas se ne zivi, vas car bosanac ludi, mnogo je veliki i od Boga veci i pametnioji, razume se ne i od vas servijanci, i avaj srbi.
  +++
  po praznicni pozdrav vama koji ste trezni i budni, gledajuci na ikonu gde Sv. Gavrilo, Mikailo il Georgije azdaji na grkljan stao i probada kopljem glogovim grudi.

 2. BOR JE NAVIKAO NA BAJKOLAŽI I HVALOSPEVI!?

  Gospodine M. N. Stevanović, država nije prevarila građane Bora i Kineze, već njih je prevario Spaskovski, zadnji direktor RTB Bor sa mentorima Dinkićem, Tadićem, Vučićem, koji mu neizmerno verovali, a on ih je nemilice lagao i izlagao, a oni pogrešno širili tu laž o gradnji nove topionice bakra u Boru. Naime, nije izgrađena nova topionica, već je rekonstruisana postojeća topionica izgradnjom fleš peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline iz gasova topionice, a ostali delovi konvertori, plamena rafinacija elektro, vodovodna i kanalizaciona infrastruktura i putna mreža su ostali iz ranijih faza gradnje. Početak rekonstrukcije bombasto je otvoren uz prisustvu ministara Ćirića dana 28. juna 2011. godine, fizički završetak rekonstrukcije je pompezno i bogate trpeze završena 23. decembra 2014. godine u prisustvu premijera Vučića i to je njegova zadnja poseta RTB Bor. Početak proizvodnje bakra rekonstrujisanom topionicom je počela 5. marta 2015. godine u čast rođen dana A.Vučića, koji nije prisustvovao, jer je prevaren sa mnogim stvarima u vezi rekonstrukcije topionice, a ne gradnje nove. Rekonstrukcija topionice počela je sa 80 miliona evra, pa je narasla cena na 130, pa 180, da bi završila sa polamilijarde evra, kao da je izgrađena nova topionica i to na poljani. Laž Spaskovskog da je izgrađena nova topionica niti je prva, niti zadnja. On je lagao borane da će vazduh u Boru biti kvalitetniji od onog u 1903. godine, kada je počela proizvodnja rude bakra. Za sve te laži, malverzacija i kriminalnih radnji Spaskovski je zaslužio da bude stanovnik “Genčićeve vile”.

 3. Spaskovski…zar nije u zatvoru ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *