Вучићева напредна банда припрема давање дозволе за увоз и продају ГМО хране у Србији!

Министар пољопривреде и заштите животне средине Србије Бранислав Недимовић најавио је да ће наредних дана бити формиран Савет за безбедност хране, који ће чинити стручњаци и који ће дати последњу реч када је у питању одлука о промету генетски модификованих организама (ГМО) у Србији.

У наредних седам до 10 дана биће формиран Савет за безбедност хране у ужем саставу, чији један од послова ће бити анализа на научној основи, где ће експерти медицине, исхране, фармације да нам дају одговор о ГМО, рекао је Недимовић новинарима на конференцији “Органска производња у Србији – на путу ка органском” у Привредној комори Србије.

Додао је да би доношење било какве политике одлуке пре стручне било преурањено.

Чињеница је да, ако Србија жели у Светску трговинску организацију (СТО) мора неке ствари да испуни, а крајња одлука је на Србији, на нама, закључио је министар.

Извоз органских производа вредан 20 милиона евра

Министарство пољопривреде Србије подстицаће органску производњу која сада заузима свега 0,44 одсто укупних обрадивих површина, односно 15.800 хектара, а од које се на извозу заради око 20 милиона евра, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Он је у Привредној комори Србије рекао да је циљ да се Србија у производњи органске хране такмичи са Словенијом и Аустријом.

„Аустрија од извоза органске хране годишње заради милијаду евра и Србија жели да се угледа на такве земље јер нема проблема у пласману робе, тржиште постоји“, рекао је Недимовић.

Производња органске хране у Србији има тренд раста и треба је подстицати и то у најтежем периоду када се са конвенционалне прелази на органску производњу, а то је период од око три године.

„Субвенције за органску производњу су 70 одсто веће од субвенција за интензивну производњу и оне ће се прилагођавати захтевима произвођача. У овом тенутку се скоро целокупна производња воћа извози, а поврће се продаје само у Србији, па ту производњу треба подстаћи да би се обезбедиле количине и за извоз“, рекао је Недимовић.

Додао је да је веома важна обука потенцијалних произвођача и промоција органске хране како би потрошачи били упознати с предностима тих производа.

Србија највећи део органске хране прода на немачком тржишту, а извози и у САД, Јапан и скандинавске земље.

Бета

Актуелно

Прогресивни примитивци

Мотиви за промоцију присилне вакцинације од стране (појединих) лекара и готово свих (жив био Александар …

Ало бре бандо напредно-тровачка! Ко је дозволио увоз овог отрова у земљу? (фото)

Захваљујући једном поштеном младом човеку који ради у једној продавници семена поврћа,поверио ми је документацију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons

Поштовани читаоци,

Помозите рад нашег сајта тако што ћете нас лајкнути, твитнути, плуснути! Хвала!