четвртак , април 26 2018

Вучићева напредна банда припрема давање дозволе за увоз и продају ГМО хране у Србији!

Министар пољопривреде и заштите животне средине Србије Бранислав Недимовић најавио је да ће наредних дана бити формиран Савет за безбедност хране, који ће чинити стручњаци и који ће дати последњу реч када је у питању одлука о промету генетски модификованих организама (ГМО) у Србији.

У наредних седам до 10 дана биће формиран Савет за безбедност хране у ужем саставу, чији један од послова ће бити анализа на научној основи, где ће експерти медицине, исхране, фармације да нам дају одговор о ГМО, рекао је Недимовић новинарима на конференцији “Органска производња у Србији – на путу ка органском” у Привредној комори Србије.

Додао је да би доношење било какве политике одлуке пре стручне било преурањено.

Чињеница је да, ако Србија жели у Светску трговинску организацију (СТО) мора неке ствари да испуни, а крајња одлука је на Србији, на нама, закључио је министар.

Извоз органских производа вредан 20 милиона евра

Министарство пољопривреде Србије подстицаће органску производњу која сада заузима свега 0,44 одсто укупних обрадивих површина, односно 15.800 хектара, а од које се на извозу заради око 20 милиона евра, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Он је у Привредној комори Србије рекао да је циљ да се Србија у производњи органске хране такмичи са Словенијом и Аустријом.

„Аустрија од извоза органске хране годишње заради милијаду евра и Србија жели да се угледа на такве земље јер нема проблема у пласману робе, тржиште постоји“, рекао је Недимовић.

Производња органске хране у Србији има тренд раста и треба је подстицати и то у најтежем периоду када се са конвенционалне прелази на органску производњу, а то је период од око три године.

„Субвенције за органску производњу су 70 одсто веће од субвенција за интензивну производњу и оне ће се прилагођавати захтевима произвођача. У овом тенутку се скоро целокупна производња воћа извози, а поврће се продаје само у Србији, па ту производњу треба подстаћи да би се обезбедиле количине и за извоз“, рекао је Недимовић.

Додао је да је веома важна обука потенцијалних произвођача и промоција органске хране како би потрошачи били упознати с предностима тих производа.

Србија највећи део органске хране прода на немачком тржишту, а извози и у САД, Јапан и скандинавске земље.

Бета

Актуелно

Погледајте протест у Нишу који су режимски и окупациони медији цензурисали! (видео)

Ово нећете видети у режимским и окупационим медијима! Огроман број Нишлија се данас окупио на …

Вучић и Меркелова кувају се у истом лонцу: Две маме, а без тате

Ангела Меркел од Александра Вучића тражи да хитно потпише тзв. Споразум о добросуседским односима Србије …

Један коментар

  1. Većina glasača je izabrala neljude da budu na vlasti. Doći će nas glave mamlaz i mamlazi, tihe ubice ovog naroda. Potrovaće nas neće ni trepnuti. Jebe se njima za nas. Oni su gore zbog njih jer oni su otpad ovog društva koji živi kao parazit od naroda i na njegov teret.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons