fbpx

Вучићева напредна Србија по „ризику пословања“ иза Бугарске, Македоније и Албаније

0
(0)

ФАКТИ: Треба очекивати да Александар Вучић оптужи ове Амере да раде за Мирослава Мишковића. У најмању руку: да су злонамерн, неуки и необавештени. Да игноришу његове изјаве да је Србија „стуб стабилности“ у региону, да његова влада испуњава жеље ММФ, Немачке, Европске уније и САД и пре него што их Мајкл Кирби, Ангела Меркел и остали искажу, да резултате његове владе хвале сви који нешто значе у свету! А посебно ће им очитати буквицу што му оклеветаше драгог Николу Селаковића, члана председништва СНС и најбољег министра правде на Балкану!

АМЕРИЧКА бонитетска кућа Дан и Бредстрит (Dun&Bradstreet) саопштила је данас да и даље Србију сврстава у групу земаља са високим ризиком пословања, а главна сметња унапређењу пословања је неефикасно судство.

У региону, по оцени те бонитетске куће у јунском извештају о ризицима пословања, највећи рејтинг и даље имају Словенија и Хрватска, следе Бугарска, Македонија, Румунија, Албанија и Мађарска. Србија и Грчка припадају групи земаља са високим ризиком, док нижи рејтинг од Србије у регији има Босна и Херцеговина.

Србија је у мајском извештају D&B, као земља са високим ризиком пословања, добила оцену ДБ5. Рејтинг додељен некој држави показује ризик пословног окружења у тој земљи и даје информацију о ефикасности плаћања ка иностранству, као и о исплативости потенцијалних инвестиција.

Квалитет пословног окружења у Србији је смањен услед неефикасности правосудних институција које се суочавају са огромним бројем заосталих предмета, навели су аналитичари Дан и Бредстрита и подсетили да је у мају Министарство правде Србије саопштило да је скоро милион предмета у мировању више од пет година, док чак 239.000 случајева чека разрешење више од 10 година.

„Овоме треба додати и озбиљне проблеме са интегритетом судова. Што значи да, чак и када је случај познат, крајњи исход је непредвидив, како због опасности од мита тако и због ризика од спољњег притиска“, истиче се у саопштењу D&B.

Указано је да је циљ Влада Србије да уведе програм којим ће надокнадити парничарима до 3.000 евра за кашњење у расправи њиховог суђења, али да то није решење у случају већих износа.

Савет компанијама које извозе у Србију је да предузму додатне мере како би се заштитиле од непоштовања уговора, као што је захтев да акредитив буде потврђен, покушај да се спор реши ван суда или давање подстицаја пословном партнеру да се придржава уговорних услова.

Дан и Бредстрит је највећа и најстарија бонитетна кућа на свету која постоји више од 170 година, а у Србији је од 2006. године заступа бонитетска кућа Ратинг.

Бета, Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Италијанска ТВ: Вучић преговара са Вучићем!

5 (7) Чињеница да председника Србије Александра Вучића има исувише у свакој прилици више није …

Вучић: Трудићемо се да будемо у првих 20 земаља у свету које ће добити вакцину

2.7 (7) Трудићемо се да добијемо вакцину што пре, да будемо у првих 20 земаља …

Један коментар

  1. AL NAS OPRAVIO SVAKA MU CAST

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *