Вучићева сатанистичка секта шаље полицију да незаконито упада у цркве, шиканира вернике и свештенике

Вучићева сатанистичка секта шаље полицију да незаконито упада у цркве, шиканира вернике и свештенике

3.8
(8)

Ванредни професор Правног факултета из Крагујевца Зоран Чворовић оценио је да је полиција спроводила незаконите радње када је у храмовима Српске православне цркве (СПЦ) током богослужења проверавала спровођење мера заштите од коронавируса.

„Ни у условима ванредног стања нека људска права, као што је слобода вероисповести, према Уставу Србије не могу се ограничити… Богослужбени простор је неповредив јер црква ужива аутономију какву ужива и универзитет. Полиција у тај простор може да уђе само на позив верске заједнице а тек изузетно без позива, ако је у току извршење неког тешког кривичног дела“, изјавио је Чворовић за лист Данас.

Он је додао да полиција предузима незаконите оперативне радње у богослужбеном простору и тако шиканира вернике и свештенике, неовлашћено их снима и повређује, не само слободу вероисповести већ и право на приватност.

Чворовић је рекао да свештеници, према закону, уживају материјални имунитет, што значи да не могу да кривично или прекршајно одговарају за богослужбене радње које обављају у складу са аутономним правом цркве.

„СПЦ поштује хигијенско-санитарне препоруке Влада када је у питању растојање верника на отвореном простору током литургије, које се одржавају у портама храмова. Питање је по ком основу би могао да одговара верник који је дошао на богослужење, ако имамо у виду наш Устав и праксу Европског суда за људска права, која се темељи на Конвенцији о људским правима“, рекао је он.

Он је оценио да је бројним пресудама Европског суда за људска права повучена довољно јасна граница између унутрашње слободе вероисповести, која не може бити предмет интервенције државе, и њеног спољног аспекта који може бити по изузетку, из легитимних разлога, предмет мешања државе.

„Сходно томе, нити би држава могла да одреди начин причешћивања нити би могла да због постојећег предањског вида причешћивања казни вернике или свештенике због наводног непоштовања антиепидемијских мера“, додао је Чворовић.

Бета, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Вучић: До краја године обавезна вакцинација деце!

Александар Вучић: До краја године обавезна вакцинација деце!

2.1 (11) Председник Србије Александар Вучић замолио је људе да се вакцинишу и додао да …

За 9 год. Вучићеве власти Србију је напустило 150.000 младих (град величине Крагујевца)

За 9 год. Вучићеве власти Србију је напустило 150.000 младих (град величине Крагујевца)

5 (3) Девет година власти Српске напредне странке разорило је популацију младих у Србији. Према …

2 Коментара

  1. Комуњаре излуђује мирис тамјана….

  2. Ово САТАНИСТИЧКО ЂУБРЕ посеже за оружјем које му је деда Броз оставио у аманет.
    Ако му је, на србску несрећу „српски патријарх“ дао орден, умишља да може да се меша и у послове србске цркве.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend